AcasăȘTIRI EXTERNE3,1 milioane de persoane sunt în pericol! Vânturi de peste 250km/h, infrastructură...

3,1 milioane de persoane sunt în pericol! Vânturi de peste 250km/h, infrastructură spulberată, impactul va fi devastator / Stare de alertă maximă în SUA – FOTO&VIDEO

-ânturi de peste 250km/h, infrastructură spulberată, impactul va fi devastator / Stare de alertă maximă în SUA- FOTO&VIDEO / Foto: printscreen

În timp ce vestul Cubei se află în „alertă maximă”, deoarece uraganul Ian amenință să devină marți un „uragan major”, în Statele Unite, Florida se pregătește să fie și ea lovită.

Centrul Național pentru Uragane (NHC) din SUA a avertizat că furtuna Ian se intensifică și „condițiile din vestul Cubei se vor deteriora”. „Viteza vântului a crescut până aproape la 155 km/h, cu rafale mai mari. Se așteaptă să crească rapid în următoarele 24 de ore și se așteaptă ca Ian să devină un uragan major la începutul zilei de marți, când se va apropia de coasta de vest a Cubei”, a avertizat NHC în ultimul său buletin.

Vânturi de peste 251 km/h

În timp ce uraganul Ian se intensifică și se îndreaptă spre coasta Golfului Florida, meteorologii trag un semnal de alarmă pentru ceea ce ar putea deveni o furtună de categoria 3, cu vânturi de peste 150 km/h. NHC numește uragane „majore” cele care au vânturi de cel puțin 178 km/h, sau categoriile 3, 4 și 5 pe scara Saffir-Simpson.

Ultima dată când o furtună atât de puternică a lovit Florida a fost în urmă cu un secol, când un urgan de categoria 3 a ajuns în golful Tampa Bay, lăsând fără curent electric regiunea și ucigând opt persoane. Dar atunci populația era de doar 200.000 de locuitori, potrivit Tampa Bay Times.

Tampa Bay, care include orașele Tampa, St. Petersburg și Clearwater, găzduiește în prezent aproximativ 3,2 milioane de persoane, potrivit recensământului american din 2020. În cel mai rău scenariu – un uragan de categoria 5, cu vânturi care depășesc viteza de 251 km/h – impactul ar putea fi devastator și recuperarea ar dura ani de zile.

Planuri pentru cel mai negru scenariu

În planul pentru catastrofe al Consiliului de Planificare Regională din Tampa Bay, care prezintă exact acest scenariu cel mai pesimist prin intermediul unei simulări numite Hurricane Phoenix, inundațiile ar transforma diverse părți din Pinellas County, inclusiv St. Petersburg, în insule, informează Insider.

În plus, vânturi de peste 250 km/h ar distruge case și infrastructuri. Aproximativ o jumătate de milion de clădiri ar putea fi distruse și 843.000 de gospodării ar putea fi strămutate, potrivit planului.

Un uragan de categoria 5 poate spulbera complet clădiri rezidențiale dar și industriale Numai câteva tipuri de structuri sunt capabile să supraviețuiască, cele din beton armat sau oțel special proiectat. Toate structurile costiere vor suferi inundații majore sau vor fi pur și simplu luate de apă. Copacii vor fi dezrădăcinați sau rupți iar vântul poate transforma mașinile în proiectile letale.

Bilanțul victimelor ar ajunge la cifre similare cu cel al uraganului Katrina din 2005, când furtuna de categoria 5 a ucis peste 1.800 de persoane.

Consiliul de planificare al regiunii a estimat că – chiar și luând în considerare infrastructura dezvoltată din Tampa Bay – o furtună atât de puternică ar putea ucide aproximativ 2.000 de persoane, alături de alte 200 după furtună.

Pierderile economice ar fi, de asemenea, fără precedent. Raportul estimează aproximativ 250 de miliarde de dolari în „pierderi economice preconizate”. „Un uragan de categoria 5 ar crea pagube aproape de neconceput în infrastructura, economia generală și sistemele sociale existente în prezent în zonă”, se arată în raport.

Stare de alertă în Florida, NASA amână iar lansarea

Protecția Civilă cubaneză a emis luni dimineață o „alertă ciclonică” pentru cele mai vestice șase provincii din vestul insulei: Pinar del Rio, Artemisa, Havana, Mayabeque, Cienfuegos și insula La Juventud, o insulă situată la 344 km sud de capitală. Valurile aveau între cinci și șapte metri înălțime. Autoritățile au evacuat aproximativ 50.000 de persoane din Pinar del Rio.

În capitală, unde locuiesc 2,1 milioane de persoane, s-au format cozi lungi pentru a avea acces la unele alimente.„Ian va ieși apoi deasupra sud-estului Golfului Mexic marți (…) și se va apropia de coasta de vest a Floridei miercuri și joi”, a avertizat NHC.

Starea de urgență a fost declarată în toată Florida, iar autoritățile își intensifică pregătirile. Ian „va aduce ploi abundente, vânturi puternice, inundații fulgerătoare și valuri de furtună, precum și tornade izolate de-a lungul coastei Golfului Florida”, a avertizat guvernatorul Ron DeSantis. El i-a îndemnat pe locuitori să își facă provizii de alimente, apă, medicamente și combustibil și să se pregătească pentru întreruperi de energie electrică.

Mai multe municipalități din Florida, cum ar fi Miami, Fort Lauderdale și Tampa, au început să distribuie saci de nisip locuitorilor pentru a-i ajuta să-și protejeze casele de inundații. Comitatul Hillsborough (vest), unde se află Tampa, și comitatul Collier (sud-vest) au emis ordine de evacuare obligatorie pentru cele mai vulnerabile zone de coastă.

Președintele american Joe Biden a plasat 24 din cele 67 de comitate sub stare de urgență, ceea ce permite deblocarea ajutoarelor federale. NASA a anulat lansarea planificată pentru marți, de la Centrul Spațial Kennedy din sudul statului american, a noii sale mega-rachete spre Lună.

author avatar
Tudor Borcea
567 afisari

10 COMENTARII

  1. Fratele meu locuieste acolo in Orlando
    Mi-a spus ca se asteapta la ce e mai rau
    Sper sa treaca cu bine ,a prins multe uragane in ultimele doua decenii de cand locuieste in Florida inclusiv Katrina care a trecut razant pe langa ei devastand New Orleans in statul vecin

  2. ,,Mafia Khazara, plănuiește un eveniment masiv de tip 911 sau Fukushima, planificat în preajma Anului Nou evreiesc, începând cu 24 septembrie.’’

    Japonia, lovită de un nou taifun devastator. https://www.national.ro/stiri-externe/japonia-lovita-de-un-nou-taifun-devastator-morti-si-raniti-scene-de-apocalipsa-fotovideo-775383.html

    ,, MI6 a descoperit că Regina Elisabeta a fost ucisă cu o armă cu energie dirijată de către MK. Aparatul militar și de informații britanic a decis să se alieze cu Rusia și China împotriva KM. MI6 : „Știm totul despre MK și despre genocidul MK contra a peste 50 de milioane de rusi. MK este cauza principală a întregului terorism mondial”.’’

    ,,Evenimentele cu numele de cod Black Swan este declarația morții reginei Elisabeta a II-a – ceremoni-alul numit „London Bridge is down.” – COLAPSUL FINANCIAR DECLANȘAT DE ANUNȚUL MORȚII. Sistemul politic corupt al SUA se prăbușește, odată cu declararea anulării allege-rilor din 2020. – Este înlăturat și Papa Francisc. Cei trei stâlpi ai Cabalei sunt eliminați: Londra, Roma și Washington. – Legea marțială globală declanșată. Armata preia controlul asupra întregului pământ. Toate activitățile în desfășurare sunt suspendate. Toate guvernele lumii sunt răsturnate și politicienii demiși. – Atacurile cibernetice concomitent cu colapsul financiar pentru a opri la zero econo-mia mondială Fiat. – Presa se oprește timp de trei zile. – Alianța preia controlul asupra presei corupte. Dezactivează sateliții Cabalei / Mafiei Khazare prin Forța Spațială a SUA ce este controlată de Pălăriile Albe. – Se declanșează războiul nuclear fals. Sună sirenele. – Armata face arestări în masa. – Se distrug cele 34 de clădiri satanice….’’

  3. Sa le dea la amerloci vanturi si de 300 de km la ora, la cat rau au facut prin toate tarile lumii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger