Cauta

SUA și Rusia își dispută în România supremația internetului global. La București se dă direcția tranformării digitale în următorii ani

SUA și Rusia își dispută în România supremația internetului global. La București se dă direcția tranformării digitale în următorii ani / Foto: printscreen

Rusia și SUA se luptă pentru a conduce mai puțin cunoscuta agenție de telecomunicații a ONU, dar care joacă un rol crucial în comunicațiile moderne, de la sateliți la 5G. Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) își va alege joi, noul secretar general. România va organiza evenimentul și cea de a 21-a ediție a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, eveniment de importanță majoră pentru sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (IT&C) la nivel mondial.

Update 12.12. Americana Doreen Bogdan-Martin a devenit joi prima femeie aleasă la șefia agenției ONU pentru telecomunicații, învingându-și detașat adversarul rus Rashid Ismailov. Cu 139 de voturi în favoarea sa, față de 25 pentru Ismailov, ea va prelua anul viitor șefia Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) de la chinezul Houlin Zhao, potrivit rezultatelor alegerilor care au avut loc la București.

Rezultatul va fi, de asemenea, un test al influenței Rusiei la ONU, la șapte luni de la invazia sa în Ucraina. Pentru acest post, responsabila cu dezvoltarea a organizației, americanca Doreen Bogdan-Martin, se luptă cu fostul ministru adjunct rus al telecomunicațiilor, Rashid Ismailov.

„O prioritate absolută pentru SUA”

Organizația stabilește standarde globale pentru telefoane mobile, televiziune și internet. „Această alegere este o prioritate absolută pentru Statele Unite”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken în scrisoarea sa de nominalizare a lui Doreen Bogdan-Martin.

Competiția nu are legătură directă cu războiul din Ucraina, care a adus Rusiei oprobriul Occidentului, dar va fi în atenția tuturor atunci când va fi vorba de votul de joi. Moscova și-a pierdut influența la ONU prin invadarea vecinului său ucrainean, dar statele membre ale UIT au blocat totuși o încercare de a împiedica candidații ruși să candideze. „Rusia se confruntă acum cu o presiune fără precedent”, a declarat luni ministrul adjunct rus al dezvoltării digitale, Bella Cerkesova, într-o conferință de presă la Moscova. „Dar nimeni nu poate pune la îndoială faptul că Rusia are informaticieni cu înaltă calificare. Ismailov este unul dintre ei”, a pledat ea, informează Le Figaro.

Miză majoră la București

Funcțiile de conducere la ONU sunt întotdeauna un exercițiu de echilibru al puterii. Al doilea mandat de patru ani al chinezului Houlin Zhao în calitate de secretar general al UIT expiră la sfârșitul lunii decembrie. Succesorul său va fi ales prin vot secret la conferința plenipotențiară a UIT, principalul organism decizional al acesteia.

Alegerile care vor avea loc la București, în cadrul unor evenimente IT&C, în cadrul Conferinței Plenipotențiarilor (PP), organismul suprem al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, care vor avea loc începând de joi și până la 14 octombrie, reprezintă cel mai important eveniment din calendarul de patru ani al agenției.

Conferința are rolul de a adopta politica generală a UIT, planurile strategice și financiare ale organizației pentru următorii patru ani, precum și conducerea UIT, statele membre din componența următorului Consiliu al UIT și membrii Comitetului pentru Reglementări Radio. În cadrul ITU PP-22, statele membre ale Uniunii vor trasa, la București, liniile de dezvoltare pentru perioada 2024-2027, într-un moment în care transformarea digitală este accelerată în întreaga lume.

Poziția României

„În ceea ce privește poziția față de Federația Rusă și Republica Belarus, delegația României se va alinia principiilor adoptate de miniștrii afacerilor externe din țările membre ale Uniunii Europene, în data de 21 martie 2022 și nu va vota pentru Federația Rusă și Republica Belarus la niciunul din tururile de scrutin care vor avea loc în cadrul procesului de alegeri”, se arată în memorandumul care va fi discutat joi de guvernul României.

România va candida pentru un loc în cadrul Consiliului UIT din partea Regiunii C (Europa de Est și Asia de Nord) pentru un nou mandat de patru ani.

UIT a fost înființată în 1865, fiind una dintre cele mai vechi agenții ONU. A fost creată pentru a gestiona rețelele internaționale de telegraf, dar și-a extins domeniul de aplicare pe măsură ce au apărut dezvoltări tehnologice precum telefonul, radioul, televiziunea, sateliții, telefoanele mobile și internetul. Acesta reunește 193 de state membre și aproximativ 900 de companii, universități și organizații internaționale și regionale. „De fiecare dată când efectuați un apel de telefonie mobilă, accesați internetul sau trimiteți un e-mail, beneficiați de activitatea UIT”, proclamă organizația.

Țările UE, asteptate să voteze pentru SUA

Doreen Bogdan-Martin s-a alăturat biroului de dezvoltare al UIT în 1993 și a devenit director al acestuia în 2019. Scopul său este de a conecta o mai mare parte a lumii la internet și de a promova accesul la banda largă. „Trebuie să asigurăm conectivitate universală susținută de rețele rezistente și sigure pentru cele 3,7 miliarde de persoane care încă nu sunt conectate”, a spus ea. „Trebuie să fim în prima linie în ceea ce privește înțelegerea efectelor transformatoare ale unor tehnologii precum 5G și apoi 6G, internetul obiectelor, inteligența artificială și învățarea automată”, a susținut ea.

Președintele american Joe Biden a declarat la 20 septembrie că Doreen Bogdan-Martin are „integritatea, experiența și viziunea necesare pentru a transforma peisajul digital”. Rashid Ismailov conduce compania rusă de telecomunicații VimpelCom. Anterior, a fost director general al Nokia în Rusia și a lucrat pentru Siemens și Ericsson. Ministru adjunct al telecomunicațiilor din Rusia între 2014 și 2018, el consideră că este o greșeală să ne concentrăm doar pe expansiunea tehnologică. „Această cursă pentru tehnologie a uitat, la un moment dat, complet de dezvoltarea umană și de efectele sale asupra oamenilor”, a declarat el luni, în cadrul unei conferințe de presă. Pentru a reduce decalajul digital dintre țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, Ismailov dorește să îmbunătățească competențele și capacitățile celor mai sărace țări.

Se așteaptă ca țările UE să o susțină pe Doren Bogdan-Martin, care este favorită. Un diplomat occidental consideră că ea ar aduce „un stil de conducere foarte diferit la UIT”.

Ultimele stiri

  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Internațional englez, arestat în Spania
  • Lupta din MotoGP, mutată în ring?!
  • Exit mobile version