AcasăȘTIRI EXTERNEUraganul Ian lasă Cuba fără electricitate, furtuna este de categoria 3. Stare...

Uraganul Ian lasă Cuba fără electricitate, furtuna este de categoria 3. Stare de urgență în Florida, Joe Biden pune în alertă populația – VIDEO

Uraganul Ian lasă Cuba fără electricitate, furtuna este de categoria 3. Stare de urgență în Florida, Joe Biden pune în alertă populația - VIDEO / Foto: printscreen

Uraganul Ian, de categoria 3, a lovit marți Cuba, lăsând insula devastată și fără curent electric. Furtuna își va continua, miercuri, traiectoria spre Florida, SUA, unde se fac pregătiri pentru apărarea populației.

Cuba a fost scufundată în întuneric în noaptea de marți spre miercuri din cauza unei întreruperi generalizate a curentului electric, cauzată de avariile produse la rețeaua electrică de uraganul Ian, care nu a făcut victime și care amenință acum Florida.

Prăpăd în țară, zeci de mii de oameni evacuați

Țara este „fără serviciu de electricitate”, a anunțat compania de stat Union Eléctrica, explicând întreruperea la nivel național ca urmare a uraganului de categoria 3 care a devastat vestul insulei. „În prezent, nu există niciun serviciu de electricitate nicăieri în țară”, a declarat Lázaro Guerra, directorul tehnic al Union Eléctrica, la televiziunea cubaneză. În această țară de 11,2 milioane de locuitori, doar puținii oameni care aveau generatoare pe benzină acasă sau la birou aveau acces la energie electrică.

Întrucât efectele uraganului încă se resimțeau pe coastă, noaptea, locuitorii mergeau pe străzi folosindu-se de lanternele telefoanele mobile, iar unele case erau luminate cu lumânări.

„#HuracanIan se îndepărtează de teritoriul național, dar efectele sale distructive persistă”, a scris pe Twitter Apărarea Civilă cubaneză, într-un apel la prudență, după trecerea uraganului. Centrul uraganului a părăsit teritoriul cubanez la ora 09:50 (13:50 GMT) în apropiere de Puerto Esperanza, potrivit Institutului de Meteorologie din Cuba (Insmet).

„Valuri potențial mortale”

„Centrul uraganului Ian ar urma să se deplaseze în câteva ore deasupra sud-estului Golfului Mexic, să treacă la vest de Keys”, la sud de Florida, „și apoi să se apropie de coasta de vest a Floridei (…) miercuri”, a precizat Centrul național american pentru uragane (NHC). Aceasta avertizase anterior că fenomenul este considerat un „uragan intens și extrem de periculos”. NHC a avertizat, de asemenea, asupra unor „valuri potențial mortale, vânturi catastrofale și inundații” în peninsula Florida, scrie France 24.

În Cuba, nicio victimă nu a fost raportată până în prezent, potrivit autorităților, dar vântul puternic și ploile abundente au persistat în partea de vest a insulei, unde uraganul a lăsat mai multe comunități în dezolare.

Pe drumul spre San Juan y Martinez, la 190 km de Havana, provincia Pinar del Rio, unde se află cele mai multe plantații de tutun din țară, a fost grav afectată. Culturile au fost inundate, copacii au fost smulși din rădăcini și firele electrice au fost împrăștiate la sol.

Rafalele de vânt au atins 208 km/h în San Juan y Martinez. Președintele Miguel Diaz-Canel a vizitat marți zona cea mai afectată din Pinar del Rio. „Pagubele sunt semnificative”, a declarat el pe Twitter, asigurând că au fost trimise ajutoare.

Aproximativ 40.000 de persoane au fost evacuate în provincia Pinar del Rio și „pagubele sunt considerabile”, a declarat oficialul local al Partidului Comunist Yamilé Ramos. În capitală, unde locuiesc 2,1 milioane de oameni, două case s-au prăbușit parțial, potrivit lui Alexis Acosta, administratorul cartierului Havana Veche.

 

Stare de urgență în Florida

Starea de urgență a fost declarată în toată Florida, iar autoritățile își intensificau pregătirile. Potrivit previziunilor, uraganul va lovi la sol la sud de Tampa Bay (…) „În unele zone vor fi inundații catastrofale și valuri de furtună mortale”, a avertizat guvernatorul Ron DeSantis. El i-a îndemnat pe locuitori să se aprovizioneze cu provizii și să se pregătească pentru întreruperi de energie electrică, mobilizând în același timp 7.000 de membri ai Gărzii Naționale.

Președintele american Joe Biden, care a aprobat ajutorul federal de urgență pentru 24 dintre cele 67 de comitate din Florida, a declarat că Ian „ar putea fi un uragan foarte puternic, cu un impact devastator și care pune în pericol viața oamenilor”. Mijloacele aeriene, cum ar fi elicopterele, sunt în așteptare, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder. În Tampa, muncitorii orașului umpleau saci de nisip și îi distribuiau gratuit în tot orașul. Autoritățile au ordonat evacuări în zonele cele mai vulnerabile din apropierea oceanului.

author avatar
Tudor Borcea
239 afisari

2 COMENTARII

  1. Presa VANDUTA si Complice la crime impotriva umanitatii ascunde adevarul, ca doar pentru asta este platita de Guvernul Criminal.
    Am postat acest comentariu inainte de 24 Septembrie, dar l-ati ascuns sa nu se stie ce urmeaza.
    Acum se vede ca ziaristul adevarat care l-a scris, nu pacalici ca voi, are surse credibile.Voi abia stiti cat fac 2 x 2 asa ca despre razboiul climatic cu HAARP nu aveti de unde sa stiti.
    Si vulcanul La Palma a fost provocat sa erupa tot cu aceasta tehnoogie.
    Dar ,,e grele’’ pentru voi, ziaristii de mahala, aceste informatii.
    ,,Mafia Khazara, plănuiește un eveniment masiv de tip 911 sau Fukushima, planificat în preajma Anului Nou evreiesc, începând cu 24 septembrie.’’ In 24 Septembrie s-a intamplat :
    Japonia, lovită de un nou taifun devastator. https://www.national.ro/stiri-externe/japonia-lovita-de-un-nou-taifun-devastator-morti-si-raniti-scene-de-apocalipsa-fotovideo-775383.html

    ,, MI6 a descoperit că Regina Elisabeta a fost ucisă cu o armă cu energie dirijată de către MK. Aparatul militar și de informații britanic a decis să se alieze cu Rusia și China împotriva KM. MI6 : „Știm totul despre MK și despre genocidul MK contra a peste 50 de milioane de rusi. MK este cauza principală a întregului terorism mondial”.’’

    Se vor intampla si acestea :
    ,,Evenimentele cu numele de cod Black Swan este declarația morții reginei Elisabeta a II-a
    – ceremonialul numit „London Bridge is down.” – COLAPSUL FINANCIAR DECLANȘAT DE ANUNȚUL MORȚII. Sistemul politic corupt al SUA se prăbușește, odată cu declararea anulării allege-rilor din 2020. – Este înlăturat și Papa Francisc. Cei trei stâlpi ai Cabalei sunt eliminați: Londra, Roma și Washington. – Legea marțială globală declanșată. Armata preia controlul asupra întregului pământ. Toate activitățile în desfășurare sunt suspendate. Toate guvernele lumii sunt răsturnate și politicienii corupti demiși…’’
    – Atacurile cibernetice concomitent cu colapsul financiar pentru a opri la zero econo-mia mondială Fiat. – Presa se oprește timp de trei zile. – Alianța preia controlul asupra presei corupte. Dezactivează sateliții Cabalei / Mafiei Khazare prin Forța Spațială a SUA ce este controlată de Pălăriile Albe. – Se declanșează războiul nuclear fals. Sună sirenele. – Armata face arestări în masa. – Se distrug cele 34 de clădiri satanice….’’

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger