Cauta

SUA. Cât au câștigat giganții Big Tech în războiul antitero, după 11 septembrie 2001

SUA. Cât au câștigat giganții Big Tech în războiul antitero, după 11 septembrie 2001

Microsoft, Amazon, Google, Facebook și Twitter au câștigat peste 44 de miliarde de dolari din contracte cu guvernul SUA ca parte a „războiului împotriva terorismului” după atentatele din 11 septembrie 2001, potrivit unui raport publicat de un grup de asociații militante.

Raportul, difuzat joi, 9 septembrie, de trei mișcări activiste (Action Center on Race and the Economy, MPower Change și LittleSis), detaliază modul în care mai multe agenții și ministere americane au recurs din ce în ce mai mult la acești giganți tehnologici de mai bine de 15 ani.

Amazon și Microsoft

„Între 2004 și astăzi, giganții Big Tech au văzut că cererea federală pentru serviciile lor crește, în special de la Pentagon și Departamentul de Securitate Internă”, spun autorii.

„Amazon și Microsoft s-au remarcat în ultimii ani, Amazon multiplicându-și cu aproape 5 și Microsoft cu 8 numărul contractelor și subcontractelor lor în 2019 comparativ cu 2015”, continua aceștia.

Contractele militare semnate de Microsoft au fost astfel multiplicate cu aproape 6 între 2016 și 2018, beneficiind în special de bunăvoința administrației Trump, precizează raportul.

În ceea ce privește Amazon, „86% din contractele și subcontractele încheiate cu guvernul din 2004 au fost semnate cu agenții care au un rol central în războiul global împotriva terorismului”, asigură autorii. Google și, într-o măsură mai mică, Twitter sunt, de asemenea, citate pentru legăturile lor cu Apărarea, scrie AFP.

Pentagonul, comanditarul principal

Din 2004, Pentagonul a cheltuit 43,8 miliarde de dolari pentru a-și procura serviciile gigantilor tehnologici americani, urmat de Departamentul de Securitate Internă (348 milioane), Departamentul de Stat (258 milioane), administrarea serviciilor generale (244 milioane) și Departamentul Justiției (138 milioane), detaliază raportul.

Principalele date au fost colectate grație Tech Inquiry, un site care repertoriază contractele guvernului SUA într-o bază de date cu acces deschis. Autorii raportului cred însă că cifrele sunt mai mici decât suma totală, întrucât multe contracte nu sunt făcute publice.

Un alt fenomen descris de raport este cel al „turnichetului” prin care înalți responsabili guvernamentali vin și pleacă în/din funcții de conducere în cadrul marilor companii Big Tech.

Raportul îl citează pe Jared Cohen, fost responsabil al Departamentului de Stat, care a devenit executiv la Google, sau pe Steve Pandelides, fost membru al FBI, responsabil acum de securitatea diviziei de informatică la distanță a Amazon (AWS).

Ultimele stiri

  • Fermierii din Vrancea au ajuns la disperare. Bieţii oameni au crezut că rachetele anti-grindină alungă ploaia şi le-au atacat cu pietre! (VIDEO)
  • Medicii de la Spitalul Foișor au făcut anunţul despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Fanii actorului, fără reacţie!
  • Mugur Isărescu încasează o pensie uriaşă de la statul român. La aceşti bani se adaugă salariul incredibil şi indemnizaţia de la Academia Română
  • Se schimbă buletinele, în România! Modificări la CNP, după punerea în funcțiune a Sistemului Informatic Integrat
  • Joe Biden, ameninţat cu punerea sub acuzare! Liderului de la Casa Albă i se aduc acuze foarte grave
  • Pensionarii vor întoarce banii cu lopata. Categoria care are dreptul la dublă recalculare. Vezi dacă eşti pe lista lor!
  • Coşul de cumpărături al lui Marcel Ciolacu s-a scumpit mult în doar câteva luni. Cu 100 lei nu te mai desurci!
  • Cu Lamborghini-ul către un nou mandat la şefia CJ Prahova? PSD, atac la Iulian Dumitrescu (FOTO)
  • Horoscop – sâmbătă, 11 mai 2024. Trebuie să gestionaţi mai bine situaţiile stresante!
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Exit mobile version