AcasăȘTIRI EXTERNEFulgerele sunt fatale pentru F-35 Lightning. Piloții ironizează avionul pe Twitter

Fulgerele sunt fatale pentru F-35 Lightning. Piloții ironizează avionul pe Twitter

Fulgerele sunt fatale pentru F-35 Lightning. Piloții ironizează avionul pe Twitter

Unul din (prea) multele neajunsuri ale celui mai scump avion de luptă din istorie este vulnerabilitatea la fulgere, spre hazul lumii tocmai a modelului Lightning.

Faimoasă pentru organizarea exercițiilor internaționale Red Flag, Nellis Air Force Base a publicat pe Twitter un mesaj aparent inocent dar extrem de ironic.

„Care fulger lovește mai tare?”

Într-o imagine se văd două avioane F-35 Lightning aflate pe pistă, sub un cer brăzdat de fulgere, fiecare având instalat un surprinzător paratrăsnet. „În opinia voastră, care dintre aceste fulgere credeți că lovește mai tare?”, au postat cei de la Nellis Air Force Base.

Potrivit Pentagonului, potrivit US Air Force însăși, fulgerul electric și nu avionul ce-i poartă numele lovește mai puternic.

Și asta din cauza faptului că, printre numeroasele defecte ale unui program militar super-costisitor, unul din cele mai surprinzătoare este că F-35 Lightning este vulnerabil la fulgere: o furtună îi poate fi fatală.

Pericol la sol, pericol în misiune

Datorită unei unei acoperiri care nu constituie suficientă protecție pasivă împotriva electricității și a unei defecțiuni de proiectare a sistemul său OBIGGS de protecție la fulgere a circuitului său de alimentare cu combustibil, avionul poate exploda pur și simplu dacă este lovit de fulger. Atât la sol cât și în aer, în timpul misiunilor.

Problema este serioasă iar F-35 Joint Program Office (JPO) a recomandat oficial ca extrem de costisitoarea primadonă a aerului să nu zboare la mai puțin de 40 de kilometri de o zonă unde au loc furtuni cu descărcări electrice.

Trăsniți în Japonia

Măsuri de precauție bine întemeiate: la 13 iulie, două F-35 Lightning II ale Marine Corps din Iwakuni, Japonia, au fost blocate la sol după ce au suferit daune subsanțiale cauzate de impactul fulgerelor, în plină misiune.

Piloții au scăpat nevătămați dar incidentul a fost suficient de grav pentru a fi calificat în categoria A. Aceasta se referă la erorile care pot costa viața echipajului, pot face avionul incapabil să-și îndeplinească misiunea sau provoacă pagube de peste 2,5 milioane de dolari. Ceea ce a fost cazul pentru un F-35 care a fost avariat de propria muniție.

Cu toată lista sa de neajunsuri, inacceptabil de multe ținând cont de sumele colosale care au fost investite, F-35 este pe val în vânzări. Și chiar în momentul în care, potrivit oficialilor americani, peste 15% din modelele intrate în serviciu sunt afectate de așteptarea unui nou motor, scrie Slate.

Motorul F135 are o durată de viață mai scurtă decât s-a prevăzut, din cauza unei uzuri premature, iar furnizorul Pratt&Whitney întâmpină greutăți în a asigura un număr suficient.

author avatar
Tudor Borcea
650 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger