Cauta

Războiul semiconductorilor. China atacă SUA la Organizația Mondială a Comerțului

Războiul semiconductorilor. China atacă SUA la Organizația Mondială a Comerțului / Foto: printscreen

China a anunțat că va depune o plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva SUA pentru restricțiile impuse de aceasta asupra exporturilor de semiconductori, acuzând Washingtonul că pune în pericol lanțurile de aprovizionare globale.

În octombrie, SUA, în numele „securității naționale”, au anunțat noi controale la export menite să limiteze capacitatea Beijingului de a cumpăra și de a fabrica cipuri de înaltă performanță „utilizate în aplicații militare”.

Beijing: „Sunt practici protecționiste”

Ambiția președintelui Joe Biden a fost de a îngreuna sarcina Beijingului de a-și dezvolta propria industrie de semiconductori. Semiconductorii fac obiectul unei lupte acerbe între cele două puteri economice pentru dominația tehnologică.

SUA acuză în mod regulat China de spionaj industrial și de amenințări la adresa securității sale naționale.

Ministerul chinez al Comerțului a acuzat luni seară Washingtonul că „obstrucționează comerțul internațional normal cu bunuri, inclusiv cu cipuri, și amenință stabilitatea lanțului de aprovizionare industrial global”, informează Le Figaro.

Statele Unite încalcă normele comerciale internaționale, angajându-se în „practici protecționiste”, iar procedura la OMC are ca scop protejarea „drepturilor și intereselor legitime” ale Chinei, se arată într-un comunicat.

Există numeroase dispute între cele două țări: dezechilibrul în relațiile comerciale, situația din Hong Kong, relațiile dintre SUA și Taiwan, drepturile omului și rivalitatea tehnologică.

În cadrul summitului G20 de la Bali, Indonezia, din noiembrie, președintele chinez Xi Jinping și președintele Joe Biden s-au angajat să îmbunătățească relațiile bilaterale.

Cu câteva zile înainte de anunțul SUA privind semiconductorii din octombrie, Pentagonul a pus pe lista neagră 13 noi companii chineze pentru presupusele lor legături cu forțele armate ale Beijingului. DJI, cel mai important producător de drone din lume, a fost cea mai marcantă dintre companiile vizate.

Ultimele stiri

  • După gafele din ultimele săptămâni, Nicușor Dan se ascunde când aude despre dezbaterea cu Gabriela Firea
  • De ce PSD se opune taxării suplimentare a microîntreprinderilor
  • Cum scapi fără să plăteşti dacă ai spart o sticlă într-un supermaket. Regula pe care trebuie s-o ştii!
  • Victoraș Micula a mai scăpat de un dosar. L-a salvat prescrierea faptelor!
  • Alege ce citești
  • Alegerile europarlamentare, afacerea trecută sub tăcere
  • Angajaţii din România care ar trebui să se aştepte la majorări salariale în luna iunie 2024
  • Vameșii, scuturați la propriu. Controale corporale la ieșirea din serviciu
  • Criteriul de care depinde candidatura lui Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale 2024. L-a precizat chiar el
  • Ministrul Muncii a răspuns la o întrebare crucială privind Legea Pensiilor 2024: „Ce contează pentru pe pensie mai mare: vechimea sau contribuția?
  • Exit mobile version