AcasăȘTIRI EXTERNEXi Jinping, primit pe cai albi în Arabia Saudită. „O forță importantă...

Xi Jinping, primit pe cai albi în Arabia Saudită. „O forță importantă într-o lume multipolară” / Acorduri strategice Beijing-Riad – FOTO&VIDEO

Xi Jinping, primit pe cai albi în Arabia Saudită. „O forță importantă într-o lume multipolară” / Acorduri strategice Beijing-Riad - VIDEO / Foto: Facebook

Arabia Saudită și China au semna, joi, în timpul unei vizite a președintelui Xi Jinping, o serie de acorduri strategice, inclusiv unul cu gigantul tehnologic Huawei, a cărui incursiune tot mai mare în regiunea Golfului a stârnit îngrijorarea SUA în materie de securitate.

Mașina lui Xi Jinping a fost escortată la palatul regelui de membri ai Gărzii Regale Saudite călare pe cai arabi și purtând steaguri chinezești și saudite. China și Arabia Saudită au semnat joi contracte în valoare de miliarde de euro la Riad, în a doua zi a vizitei președintelui chinez Xi Jinping în monarhia petrolieră din Golf.

„O forță importantă într-o lume multipolară”

Această vizită de trei zile, care are o miză geopolitică importantă, a fost criticată de SUA, un partener tradițional al regatului saudit, care s-a angajat în ultimii ani să își extindă relațiile economice și politice.

Seria de acorduri, în valoare de peste 110 miliarde de riali saudiți (27,8 miliarde de euro), a început să fie semnată în cursul zilei, potrivit presei de stat saudite.

Sosit miercuri la Riad, președintele chinez a purtat discuții cu conducătorul de facto al Arabiei Saudite și prințul moștenitor, Mohammed bin Salman, la palatul regal din Riad. El s-a întâlnit, de asemenea, cu regele Salman, în vârstă de 86 de ani, aflat în stare de sănătate precară.

„Sunt foarte fericit să vizitez din nou Arabia Saudită după șase ani”, a declarat Xi Jinping, liderul celei de-a doua economii mondiale, în declarații difuzate de televiziunea de stat chineză CCTV.

El a declarat că Beijingul consideră regatul saudit „o forță importantă într-o lume multipolară” și „acordă o mare importanță dezvoltării unui parteneriat strategic cuprinzător” cu această țară, informează Boursorama.

Acorduri energetice Beijing-Riad

Xi Jinping și prințul moștenitor au fost martori la semnarea unor acorduri energetice privind hidrogenul, precum și a unui alt acord de coordonare a programului de diversificare economică a Arabiei Saudite cu inițiativa chineză „Noile Drumuri ale Mătăsii”, potrivit agenției oficiale saudite SPA.

Acordurile semnate vizează, de asemenea, un proiect petrochimic, dezvoltarea de locuințe și predarea limbii chineze, a adăugat SPA. Vineri, președintele chinez va participa la două summituri separate, unul cu liderii celor șase state bogate în hidrocarburi din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG-Arabia Saudită, Qatar, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman), iar celălalt cu numeroși lideri arabi, inclusiv cei din CCG.

Se așteaptă ca la primul summit sino-arab să participe șefii de stat din Egipt și Tunisia și prim-miniștrii din Irak și Maroc. China este cel mai mare importator de țiței din Arabia Saudită, iar regatul saudit este cel mai mare exportator de aur negru.

Cloud computing și complexe tehnologice de la Huawei

Dar prințul Mohammed vede China și ca pe un potențial partener în ambițiosul său program de reforme pentru a reduce dependența regatului de petrol. Astfel, companiile chineze ar putea obține contracte în cadrul marilor proiecte în curs de desfășurare, în special în domeniul tehnologiei de supraveghere, care este foarte dezvoltată în China.

Miercuri, companii saudite și chineze au semnat 34 de acorduri de investiții în domeniile hidrogenului verde, tehnologiei informației, cloud computing, transport și construcții. Sumele nu au fost dezvăluite.

Un memorandum cu compania chineză Huawei Technologies, referitor la cloud computing și la construirea de complexe de înaltă tehnologie în orașele saudite, a fost convenit în ciuda preocupărilor SUA și ale aliaților din Golf cu privire la un posibil risc de securitate în cazul utilizării tehnologiei firmei chineze. Huawei a participat la construirea de rețele 5G în majoritatea statelor din Golf, în pofida îngrijorărilor SUA.

Comerțul bilateral a totalizat 304 miliarde de riali saudiți (76,9 miliarde de euro) în 2021 și 103 miliarde de riali (26 miliarde de euro) în T3 2022, potrivit SPA.

Critici la Washington

Vizita lui Xi „va contribui la accelerarea ritmului de cooperare economică” între Riad și Beijing, a declarat ministrul saudit al investițiilor, Khaled al-Falih. Călătoria președintelui chinez nu a rămas fără o reacție din partea Statelor Unite, partener militar strategic al țărilor arabe din Golf.

Miercuri, Washingtonul a avertizat împotriva „influenței pe care China vrea să o dobândească în întreaga lume”, considerând că aceasta nu este de natură să păstreze „ordinea internațională”.

Relația istorică dintre Statele Unite și Arabia Saudită a fost tensionată în ultimii ani, în special în ceea ce privește problema încălcării drepturilor omului în regatul ultraconservator. Refuzul Arabiei Saudite de a crește producția de petrol pentru a limita creșterea prețurilor, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina în februarie, a provocat, de asemenea, furia administrației Biden.

author avatar
Tudor Borcea
755 afisari

5 COMENTARII

  1. DEVINE TOT MAI CLARA INDEPATEREA ARABIEI SAUDITE DE AMERICA ,IAR PRIMIREA LUI XI -JINPING ESTE PE MASURA ACORDURILOR CE URMEAZA A SE PARAFA.
    INVITATIA LA SAMITUL TARILOR ARABE SI A IRAKULUI ESTE DOVADA INVITATIEI FACUTE AMERICII SA PARASEASCA ORIENTUL MIJLOCIU .

  2. Foarte bine, foarte bine, dar de ce stau māscāricii cu māscārici pe muiane? Ce panarame!

  3. Numai Putin a mai avut asa primiri prin tarile din Orientul Mijlociu. Cu steagul Rusiei pe tot cerul si multa ceremonie, cai , camile, avioane.
    Inainte de razbel.
    Si acum Xi.
    Dar sa ne aducem aminte cum a fost primit Boris Johnson, care venise sa ceara petrol si sa critice executia unor pederasti: pe usa din dos si cu inca cateva executii prin spanzurare in timpul intalnirii cu MBS. Sau cum a fost primit Biden, dar si ridiculizat de televiziunea saudita, a fost senzational, am murit de ras:
    https://www.youtube.com/watch?v=WOhcCPqc4pk

  4. Gunoaiele din tarile NATO nu au fost primite niciodata in Saudi Arabia cum a fost primit Putin si presedintele Chinei ,Lumea trebuie sa se uneasca sint miliarde de oameni in toate continentele si trebuie sa distruga acest colhoz UE si organizazie Crriminnala NATO

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger