AcasăȘTIRI EXTERNEVictorie grea a partidului lui Joe Biden în Georgia. Vor fi 51...

Victorie grea a partidului lui Joe Biden în Georgia. Vor fi 51 de democrați în Senat – VIDEO

Victorie grea a partidului lui Joe Biden în Georgia. Vor fi 51 de democrați în Senat - VIDEO / Foto: printscreen

Vor fi 51 de democrați în Senat. Partidul lui Joe Biden și-a consolidat, marți, majoritatea, cu victoria candidatului Raphael Warnock  în fața protejatului lui Trump, Herschel Walker, în scrutinul din Georgia. Președintele american, căruia i se prezicea o înfrângere severă în alegerile de la jumătatea mandatului, a ieșit întărit din această secvență electorală.

Raphael Warnock și Herschel Walker se confruntaseră deja în cadrul „midterms”, în noiembrie și a trebuit să se organizeze un al doilea tur pentru a se decide învingătorul.

Democrații, peste „valul republican” promis de Trump

Această victorie consolidează majoritatea fragilă a democraților în camera superioară a Congresului. Președintele Joe Biden era extrem de încrezător cu câteva minute înainte de anunțarea rezultatelor. „Vom câștiga, vom câștiga în Georgia”, a declarat el reporterilor.

Această victorie nu schimbă raportul de forțe în Congresul din SUA: democrații își asiguraseră deja controlul Senatului după primul tur al alegerilor legislative din noiembrie. Republicanii au recâștigat Camera, dar cu o majoritate mult mai mică decât se așteptau.

Dar noul loc oferă partidului lui Joe Biden, care a guvernat în ultimii doi ani cu o majoritate extrem de subțire de 50 de locuri din 100, un cuvânt mai greu de spus în comisiile cheie ale Congresului. Și va limita semnificativ influența unui senator democrat moderat, Joe Manchin, care a fost groparul mai multor proiecte majore ale administrației Biden, scrie Le Figaro.

Republicanii sperau să-și confere puteri mai mari pentru a bloca politicile lui Biden. Cu 700 de zile înainte de viitoarele alegeri, opoziția este nerăbdătoare să frângă elanul președintelui, întărit de rezultatele bune obținute de acesta la alegerile parțiale. Înfrângerea candidatului lui Donald Trump este o nouă ilustrare a faptului că „valul” republican promis de fostul președinte în alegerile de la jumătatea mandatului nu s-a materializat. Acest lucru nu l-a împiedicat pe Trump, care este implicat în diverse scandaluri și probleme juridice, să se declare candidat la președinție.

400 de milioane de dolari: cel mai scump scrutin din midterms

Un semn al importanței și interesului pentru acest ultim duel din Georgia a fost suma de aproape 400 de milioane de dolari injectată pentru acest scrutin, cel mai scump dintre alegerile de la jumătatea mandatului. Cele câteva sondaje de opinie arătau candidații la egalitate. Pentru ca ambițiile lor să devină realitate, democrații au apelat la greii lor pentru a-i salva. Fostul președinte Barack Obama, fără îndoială una dintre cele mai carismatice figuri ale partidului, a fost, de exemplu, în campanie în Atlanta săptămâna trecută.

Istoric un stat republican, Georgia a luat America prin surprindere preferându-l pe Joe Biden în locul lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2020, apoi trimițând doi democrați în Senat două luni mai târziu.

Cu mai multe recorduri sportive la activ, republicanul Herschel Walker, considerat unul dintre cei mai buni jucători din istoria fotbalului universitar american, a intrat târziu în politică. Bărbatul de 60 de ani dorea să îi ia locul lui Raphael Warnock, care înainte de a deveni senator al Georgiei în 2021 a fost pastor în fostul amvon al lui Martin Luther King din Atlanta. Cu toate acestea, campania candidatului afro-american pro-Trump a fost afectată de mai multe scandaluri. Herschel Walker, cunoscut pentru poziția sa anti-avort, a fost acuzat că a împins mai multe dintre fostele sale prietene să facă avort.

author avatar
Tudor Borcea
253 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu cred nimic din ce zic demoNcratii. Alegerile din 2020 au fost furate vârtos. Satanistii nu se dau in laturi de la nimic ca sā nu fie alungati si bagati în gheenā.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger