AcasăȘTIRI EXTERNEChina și Rusia, cu ochii pe SUA. Pentagonul a testat cu succes...

China și Rusia, cu ochii pe SUA. Pentagonul a testat cu succes o rachetă hipersonică – VIDEO

China și Rusia, cu ochii pe SUA. Pentagonul a testat cu succes o rachetă hipersonică - VIDEO / Foto: printscreen

Armata americană a anunțat luni că a testat cu succes o rachetă hipersonică, o tehnologie de ultimă oră pe care o dezvoltă și China și Rusia.

Rachetele hipersonice, capabile să lanseze o armă nucleară către o țintă specifică, sunt concepute pentru a zbura cu viteză mare și la altitudine redusă și pentru a schimba direcția în timpul zborului, în loc să urmeze o traiectorie liniară și previzibilă, ceea ce le face mai greu de interceptat.

De cinci ori mai repede decât viteza sunetului

Racheta de croazieră hipersonică AGM-183A ARRW a fost lansată vineri de pe un bombardier strategic B52 în largul coastei Californiei și a atins „o viteză hipersonică de cinci ori mai mare decât viteza sunetului, și-a urmat traiectoria de zbor și a explodat” în zona prevăzută, au precizat Forțele Aeriene.

SUA dezvoltă mai multe programe de arme supersonice, iar DARPA, agenția pentru proiecte avansate a Pentagonului, a testat un alt tip de rachetă hipersonică la începutul acestui an, scrie Le Figaro.

Rachetele hipersonice, capabile să lanseze o armă nucleară către o țintă specifică, sunt proiectate să zboare cu viteză mare și la altitudine redusă și să schimbe direcția în zbor, în loc să urmeze o traiectorie liniară și previzibilă, ceea ce le face mai greu de interceptat. China a testat în 2021 o rachetă hipersonică care a orbitat în jurul Pământului înainte de a coborî spre ținta sa, ratând-o cu doar câțiva kilometri.

Rusia a afirmat că a folosit de două ori rachete hipersonice în Ucraina, iar Coreea de Nord susține, de asemenea, că a efectuat teste de zbor. „Armele supersonice, concepute pentru a eluda senzorii și sistemele de apărare americane, reprezintă o amenințare din ce în ce mai complexă din cauza capacității lor duble (nucleare și convenționale), a traiectoriei de zbor dificile și a manevrabilității”, au avertizat SUA într-un raport recent.

author avatar
Tudor Borcea
297 afisari

2 COMENTARII

  1. Uraaaa !
    Dupa vreo 10-15 ani in urma rivalelor ,in sfarsit au reusit si americanii sa dezvolte o amarata de racheta ce zboara cu putin mai repede decat una obisnuita supersonica

  2. Nu sunt convins ca americanii au convins hipersonica sa zboare, desi au adus-o la 3 mach.
    Unde este lansarea filmata? Sa o vad eu cum zboara de pe burta avionului lansator.
    Lockheed Martin nu mai cere masti la lucratori din toamna lui ’21, iar maimutoii aia din avion erau mascati, deci filmati la celelalte inceracri nereusite.
    In criza in care se afla USA minte orice cu nerusinare, cine o mai poate crede?
    Dupa ce le-au murit scientificii de la Penemunde, adusi cu Paperclip sa puna Apolo la punct, zborurile americane sunt aiurea in tramvai.
    Basme de adormit copii de tzatza.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger