AcasăȘTIRI EXTERNERăzboiul semiconductorilor cu China. Biden inaugurează o investiție gigantică taiwaneză în Arizona...

Războiul semiconductorilor cu China. Biden inaugurează o investiție gigantică taiwaneză în Arizona – VIDEO

Războiul semiconductorilor cu China. Biden inaugurează o investiție gigantică taiwaneză în Arizona - VIDEO / Foto: The White House

„Industria americană s-a întors!” Președintele american Joe Biden a sărbătorit, marți, în Arizona, SUA, o investiție gigantică a grupului taiwanez TSMC într-o fabrică de semiconductori.

„Statele Unite sunt o destinație privilegiată pentru companiile care vor să investească”, a spus Joe Biden, pe fundalul unor macarale gigantice și în prezența greilor BigTech – șeful Apple, Tim Cook, dar și reprezentanți ai unor companii mai puțin cunoscute, dar extrem de strategice, precum Micron, AMD sau Nvidia.

Semiconductori și politică

TSMC, care a decis deja să se instaleze în Arizona, un stat din sud-vestul Statelor Unite, în mai 2020, în timpul președinției Trump, a anunțat marți că dă proiectului său o cu totul altă dimensiune.

Vor fi două fabrici în loc de una, triplând valoarea investiției de la 12 miliarde de dolari la 40 de miliarde de dolari. Producția ar trebui să înceapă în 2024 pentru prima uzină și în 2026 pentru cea de-a doua. Acest anunț vine după ce alți giganți precum Micron, IBM, Intel și Samsung au promis investiții mai mult sau mai puțin mari.

„Nu am fost niciodată atât de optimist pentru Statele Unite”, a declarat Joe Biden, care repetă acest lucru la nesfârșit. Iar democratul în vârstă de 80 de ani a adăugat, după o scurtă pauză: „Și sunt aici de ceva vreme”.

Președintele american a declarat că acționează „fără menajamente” pentru a stimula locurile de muncă și industria americană. Casa Albă consideră că anunțul TSMC este un rezultat direct al CHIPS and Science Act, o lege care prevede aproape 53 de miliarde de dolari pentru producția și cercetarea în sectorul crucial al microcipurilor, informează Boursorama.

Mișcarea lui Joe Biden, care menține suspansul în legătură cu o nouă candidatură la președinție, este, de asemenea, politică. Arizona, un stat dominat mult timp de republicani, a devenit un câmp de luptă în care democrații câștigă teren.

Președintele a lăudat-o, marți, pe viitoarea guvernatoare Katie Hobbs, aleasă în noiembrie împotriva unui reprezentant al dreptei radicale susținut de Donald Trump. El a lăudat, de asemenea, activitatea lui Kyrsten Sinema, senatorul democrat al statului, a cărei poziție radicală de centru a dat uneori bătăi de cap Casei Albe.

Reducerea dependenței tehnologice

Cea mai mare parte a aprovizionării Statelor Unite cu semiconductori provine de la companii situate în țări aliate din Asia, dar amintirea pandemiei, care a perturbat lanțurile de aprovizionare, precum și tensiunile geopolitice din jurul Taiwanului, împing Washingtonul să își reducă dependența.

Ca să nu mai vorbim de dorința declarată a lui Joe Biden de a da Chinei o lecție de tehnologie. „Practic, toate marile companii tehnologice, inclusiv companiile din domeniul auto și toate companiile care folosesc tehnologia, sunt îngrijorate că se va întâmpla ceva între Taiwan și China”, notează analistul Rob Enderle. „Deci, există o grabă masivă de a muta producția din aceste două țări”, adaugă el.

Construirea unei instalații de semiconductori durează câțiva ani. Dar odată ce cele două fabrici ale TSMC vor fi funcționale, acestea „ar putea satisface întreaga cerere din SUA pentru cele mai avansate cipuri”, a declarat Ronnie Chatterji, director adjunct al Consiliului Economic Național pentru Politică Industrială.

Dacă Biden este adeptul unui patriotism economic fără menajamente – inițiativele sale provoacă îngrijorare printre aliații săi europeni – el asigură că abordează problema altfel decât predecesorul său Donald Trump, care mizase totul pe reducerile de taxe.

Democratul a respins această abordare de tip „trickle-down” și se bazează în schimb pe scheme masive de subvenții pentru a stimula investițiile private. Brian Deese, principalul consilier economic al lui Joe Biden, a dat însă asigurări că există „condiții solide pentru companiile care vor beneficia de finanțare”, astfel încât banii publici să fie folosiți pentru activități care, în final, vor aduce beneficii economiei americane.

author avatar
Tudor Borcea
207 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger