Cauta

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul spune ce garanții de securitate vrea. Rusia: Aceasta va declanșa Al Treilea Război Mondial

Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a publicat marți un proiect de document intitulat: Pactul de securitate de la Kiev / Garanții internaționale de securitate pentru Ucraina: Recomandări.

Documentul a fost prezentat de copreședinții grupului de lucru privind garanțiile internaționale de securitate, șeful biroului prezidențial Andrei Yermak și fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen. În pofida propunerilor anterioare, documentul nu prevede nici statutul de neutralitate al Kievului, nici participarea Rusiei ca garant al securității.

Principalele prevederi ale documentului

– Se sugerează semnarea unui document de securitate obligatoriu, Pactul de securitate de la Kiev, între Ucraina și națiunile garante. O alternativă este un set de acorduri bilaterale.

– Printre semnatari se vor număra SUA, Australia, Regatul Unit, Germania, Italia, Canada, Polonia, Turcia, Franța, țări din Europa de Nord, Centrală și de Sud și statele baltice. Rusia nu este menționată printre posibilii participanți, scrie Tass.

„Garanțiile de securitate vor fi pozitive, ele stabilesc o serie de angajamente asumate de un grup de garanți, împreună cu Ucraina. Acestea trebuie să fie obligatorii, pe baza unor acorduri bilaterale, dar reunite într-un document de parteneriat strategic comun – numit Pactul de securitate de la Kiev. Pactul va reuni un grup de bază de țări aliate împreună cu Ucraina”, se arată în document.

– „Cadrul de garanții poate fi completat de acorduri suplimentare”, de exemplu, privind furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă către Ucraina și privind securitatea regională în Marea Neagră.

– Aceste acorduri nu constrâng aspirația Ucrainei de a adera la NATO și la UE.

Ce își dorește Ucraina să obțină

– Kievul vrea să fie elaborată o listă de măsuri militare, de infrastructură, tehnice și de informare, unele dintre ele urmând să fie luate imediat de alte țări în cazul unui atac asupra Ucrainei de către o țară terță.

„În caz de agresiune, documentul comun ar trebui să precizeze angajamentele extinse de garantare din partea garanților de a folosi toate elementele puterii lor naționale și colective și de a lua măsurile adecvate – care pot include mijloace diplomatice, economice și militare – pentru a permite Ucrainei să oprească agresiunea, să-și restabilească suveranitatea, să-și asigure securitatea, marginea militară și capacitatea de a-și descuraja inamicii și de a se apăra singură împotriva oricărei amenințări”, se arată în document.

– Ucraina se bazează pe investițiile aliaților în sectorul său de apărare, pe armele și pe datele lor de informații.

– Forțele armate ucrainene ar trebui să participe la misiunile de antrenament ale UE și la exerciții comune cu NATO.

Rusia: Nu veți primi „nici o garanție de securitate”

Dmitri Medvedev, adjunctul președintelui Consiliului de Securitate al Rusiei consideră că acordul propus de Kiev echivalează cu „aplicarea articolului 5 al Pactului Nord-Atlantic în Ucraina”. Kievul nu va primi nicio „garanție de securitate”, în special pentru că proiectul său este, în esență, un „prolog” la cel de-al treilea război mondial, consideră Medvedev.

„Camarila de la Kiev a dat naștere unui proiect de «garanții de securitate», care sunt în esență un prolog la un al treilea război mondial. Bineînțeles, nimeni nu va oferi «garanții naziștilor ucraineni»”, a scris el marți pe canalul său Telegram.

Articolul 5 se referă la apărarea colectivă ca principiu central în tratatul fondator al NATO. Apărarea colectivă înseamnă că un atac asupra unuia dintre membrii alianței este considerat ca un atac asupra tuturor membrilor.

Medvedev consideră că dușmanii înverșunați ai Rusiei – „șefii occidentali de diferite grade” cărora li se adresează „acest apel isteric”, ar trebui să înțeleagă un lucru. „Acesta se referă direct la războiul hibrid al NATO cu Rusia. Dacă aceste jumătăți de măsură merg mai departe cu pomparea galopantă a celor mai periculoase tipuri de arme către regimul de la Kiev, atunci, mai devreme sau mai târziu, campania militară va atinge un alt nivel”, a avertizat el.

Această campanie, a subliniat Medvedev, nu va avea granițe vizibile, în timp ce acțiunile părților vor deveni potențial imprevizibile. „Campania își va urma propriul scenariu militar, implicând tot mai mulți participanți noi. Așa a fost întotdeauna”, a declarat Medvedev.

Ultimele stiri

  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • Exit mobile version