Cauta

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Italia și Ungaria cer excluderea Rusiei din sistemul Swift. Coșmarul lui Putin începe

Premierul Italiei Mario Draghi promite să sprijine sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv excluderea din sistemul interbancar Swift.

„Mario Draghi i-a reafirmat președintelui Voldimir Zelensky că Italia sprijină și va sprijini pe deplin linia Uniunii Europene privind sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv pe cele referitoare la sistemul Swift”, a declarat guvernul italian într-un comunicat emis în urma unei conversații telefonice între cei doi lideri.

Zelenski: Germania să aibă „curajul”

UE examinează în prezent această măsură ca răspuns la invazia rusă în Ucraina. S-au ridicat multe voci pentru a cere excluderea Rusiei din aceast sistem essential al finanțelor globale, pentru a pune presiune asupra economiei rusești.

Este „o opțiune”, potrivit președintelui american Joe Biden, dar pe care a refuzat până acum să o ia, subliniind că anumite țări europene se opun pentru moment.

Președintele ucrainean a cerut astfel sâmbătă Germaniei și Ungariei să aibă „curajul” să aprobe excluderea Rusiei din Swift, măsură față de care Berlinul și Budapesta sunt reticente.

Orban îl lasă pe Putin

Surprinzător, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat că omologul său maghiar Viktor Orban, considerat un apropiat al Kremlinului, l-a informat că și Ungaria nu se va mai opune excluderii Rusiei.

Un anunț similar a fost făcut de Cipru. Poziția Ciprului nu este doar simbolică: țara este unul dintre cei mai mari investitori străini din Rusia, iar a doua cea mai mare bancă de pe insulă este rusă.

În urma atacului rusesc din Ucraina, Germania a declarat că este „deschisă” acestei măsuri, dar cancelarul Olaf Scholz a preferat să păstreze această pârghie pentru a o folosi eventual mai târziu dacă se va dovedi necesară o întărire a sancțiunilor.

Fostul campion mondial la șah Garry Kasparov, fost disident sovietic și oponent al lui Vladimir Putin, a cerut și el Occidentului să „excludă Rusia de pe piețele financiare”, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Corriere della Sera, publicat sâmbătă.

La rândul ei, Franța a declarat că nu se va opune excluderii Rusiei din sistemul bancar Swift.

Ultimele stiri

  • Trump riscă să-și păteze imaginea de ”dealmaker”
  • Bolojan, premierul cu spor de realitate paralelă
  • Donald Trump s-a supărat pe Vladimir Putin. Câștigă ceva Ucraina?
  • Ascunzătorile tarifare ale războiului comercial
  • Messi, din nou pe „Camp Nou”
  • Schimbul verii în Europa, pe axa Liverpool – Real Madrid
  • S-a reperat o parte din banii lipsă din buget. Statul, țepuit de firme cu peste 90 de miliarde de lei
  • Companiile cripto se infiltrează în sistemul bancar american
  • Și batjocoriți, și cu banii luați. Bucureștenii au plătit apa rece la preț de apă caldă
  • Cine plătește? România pierde pe bandă rulantă fonduri europene din cauza licitațiilor ”aranjate”
  • Exit mobile version