Cauta

Marea Britanie recunoaște „operațiuni secrete, cu risc ridicat” în Ucraina. Comandourile Royal Marines, trimise la Kiev – VIDEO

Marea Britanie recunoaște „operațiuni secrete, cu risc ridicat” în Ucraina. Comandourile Royal Marines, trimise la Kiev - VIDEO / Foto: printscreen

Royal Marines, trupele de comando din Marea Britanie însărcinate cu operațiuni speciale, au fost desfășurate în Ucraina și au participat la o serie de „operațiuni cu risc ridicat”, a afirmat fostul comandant, general locotenentul Robert Magowan.

 

Comandourile au fost implicate în „operațiuni discrete” și au îndeplinit sarcini într-un „mediu extrem de sensibil”, potrivit generalului Robert Magowan – adjunctul șefului Statului Major al Apărării din Marea Britanie și fostul șef al Royal Marines.

„Un nivel ridicat de risc politic și militar”

Ministerul Apărării a raportat la începutul acestui an că un mic contingent de militari britanici a fost staționat în Ucraina pentru a asigura securitatea ambasadei britanice din Kiev și pentru a menține prezența diplomatică a guvernului în această țară.

Dar dezvăluirile lui Magowan marchează prima dată când un oficial militar de rang înalt a confirmat că pușcașii marini britanici au fost desfășurați în Ucraina, în fața invaziei rusești, informează Daily Mail.

În comentariile publicate în Globe and Laurel – revista oficială a Royal Marines – Magowan a declarat: „În ianuarie anul acesta, Grupul 45 Commando a fost desfășurat la scurt timp – din adâncurile unei ierni întunecate din nordul Norvegiei, pentru a evacua ambasada britanică din Kiev în Polonia”.

„Apoi, în aprilie, s-au întors în țară pentru a restabili misiunea diplomatică, asigurând protecția personalului critic. În timpul ambelor faze, comandourile au sprijinit alte operațiuni discrete într-un mediu extrem de sensibil și cu un nivel ridicat de risc politic și militar”.

Un purtător de cuvânt al Royal Navy a declarat: „Royal Marines au fost desfășurați în Ucraina pentru a sprijini prezența diplomatică a Regatului Unit în această țară; nu au îndeplinit nicio funcție de luptă”.

„Arme și instruire” pentru ucraineni

Înainte de invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina, la 24 februarie, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că un contingent militar restrâns a fost trimis în Ucraina pentru a livra arme și asigura instruire, în timp ce amenințarea războiului creștea.

Ulterior, s-a raportat că personalul militar britanic, inclusiv operatorii SAS (Special Air Service, unitatea de forțe speciale a armatei britanice), au fost trimiși pentru a oferi instruire în domeniul sistemelor de armament militarilor ucraineni, odată ce războiul a început.

Dar Ministerul Apărării a insistat la acea vreme că nici un militar britanic nu a fost implicat în operațiuni de luptă, declarând: „Personalul militar britanic a fost trimis pentru a sprijini discuțiile privind pregătirea semnificativă oferită de Marea Britanie forțelor armate ale Ucrainei”.

Specializați în lupte la temperaturi arctice

Grupul 45 Commando este specializat în războiul arctic și a fost trimis la un exercițiu de antrenament în Norvegia înainte de a fi desfășurat în Ucraina pentru a efectua evacuări rapide ale personalului ambasadei.

Former Royal Marine explains how to survive cold weather warfare

Evacuările oficialilor și diplomaților cheie au avut loc din Kiev chiar înainte de invazia Rusiei. Apoi, în martie, pușcașii marini s-au întors în Norvegia, unde au luat parte la cel mai mare exercițiu militar NATO din anii 1980 încoace. Aproximativ 30.000 de soldați din 28 de țări din Europa și America de Nord au fost implicați în exercițiile Cold Response 2022.

Royal Marines training during exercise Cold Response 2022 in Norway

Exercițiile au urmărit să arate cum o forță multilaterală unificată ar putea apăra Norvegia și flancul nordic al Europei de un adversar modern.

Dar declarațiile lui Magowan sugerează că mai mulți pușcași marini s-au întors apoi la Kiev la doar o lună după exerciții pentru a desfășura operațiuni secrete pe fondul războiului din Ucraina.

Ultimele stiri

  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Omul care l-ar ajuta pe Trump să răstoarne economia globală
  • „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?
  • Mediul de afaceri confirmă încrederea în politicile PSD de creștere economică
  • Ne mai luăm mult la mișto, domnule Dan Voiculescu?
  • Promisiunea lui Florin Piersic, de pe patul de spital. Mesajul emoţionant pe care l-a transmis fanilor
  • Exit mobile version