Cauta

Lovitură în plex pentru Putin. Germania suspendă certificarea Nord Stream 2

Lovitură în plex pentru Putin. Germania suspendă certificarea Nord Stream 2

Agenția Federală a Rețelelor, autoritatea de reglementare a energiei din Germania, a anunțat marți, 16 noiembrie, suspendarea temporară a procedurii de aprobare pentru Nord Stream 2, gazoductul controversat dintre Rusia și Germania, invocând un obstacol juridic.

Această decizie ar putea amâna mult așteptata undă verde de la Agenție (Bundesnetzagentur, BNetzA), deoarece certificarea este unul dintre ultimii pași înainte ca conducta, care va permite circulația gazului rusesc în rețeaua europeană, să fie pusă efectiv în funcțiune.

Creștere cu 12% a prețului gazului pe piață

Aprobarea Nord Stream 2 „este posibilă doar dacă operatorul este organizat sub o formă juridică conform legii germane”, scrie autoritatea germană într-un comunicat de presă.

După acest anunț, prețul gazului a crescut pe piață cu 12%, într-un moment în care Europa se confruntă deja cu o creștere a prețului acestei surse de energie.

Procesul de certificare rămâne suspendat până când operatorul Nord Stream 2, cu sediul în Zug, Elveția, va finaliza transferul „activelor și resurselor umane esențiale” către o filială creată în Germania pentru partea germană a gazoductului, detaliază Agenția.

Acesta din urmă are la dispoziție patru luni pentru a da undă verde proiectului, ale cărui lucrări au fost finalizate și a cărui umplere a început pe partea rusă, scrie AFP.

Kremlinul vroia „cât mai repede”

Va fi vorba apoi de transmiterea acestei autorizații la Comisia Europeană pentru aviz, astfel încât punerea în funcțiune a gazoductului poate suferi întârzieri. Kremlinul solicitase în septembrie punerea în funcțiune „cât mai curând” a conductei Nord Stream 2, pentru a începe aprovizionarea cu cu gaz.

Capacitatea Nord Stream 2 este de 55 de miliarde de metri cubi anual iar umplerea sa a început în octombrie. Gazoductul Gazoductul este criticat în special în Europa de Est, deoarece Nord Stream 2 va expune continentul armei energetice rusești prin creșterea dependenței europene și sacrificarea intereselor aliatului Ucraina, o țară tradițională de tranzit.

De-a lungul anilor, cancelarul german Angela Merkel a suferit presiuni din întreg spectrul politic pentru anularea acestui proiect, inclusiv înaintea ultimei întâlniri oficiale cu Vladimir Putin, însă opozanții Nord Stream 2, în frunte cu SUA, au pierdut partida.

Ultimele stiri

  • Răsturnare de situaţie în privinţa salariului minim, în România! Ce s-a discutat, luni, în coaliţie
  • Concluzia medicilor care se ocupă de Florin Piersic: „E un caz complicat”. Doctorii de la Institutul Matei Balș s-au deplasat la Spitalul Foişor
  • Alege ce citești
  • Bătălia globală a cipurilor: cine pune la bătaie zeci de miliarde de dolari
  • Play-and-OUT! Dinamo mai bagă o fisă
  • „Gollum”, de la NATO la Cotroceni
  • Dumitru Sechelariu candidează din nou la Primăria Bacăului. Problemă: fostul edil a murit în urmă cu 11 ani! Gafă mare în Moldova
  • Isterie totală. Peste 19.000 MW din fotovoltaice, pregătiți să dezechilibreze rețelele
  • Produsul pe care Mega Image l-a retras de la vânzare deoarece conţine pesticide! Cum vă primiţi banii înapoi
  • Veşti foarte bune pentru fermieri. Autorităţile le-au mai „relaxat” obligaţiile. Sprijin financiar suplimentar
  • Exit mobile version