AcasăȘTIRI EXTERNEMarea Neagră devine ringul meciului lui Putin cu SUA. Stăpânul Kremlinului aprinde...

Marea Neagră devine ringul meciului lui Putin cu SUA. Stăpânul Kremlinului aprinde fitilul Ucraina

Marea Neagră devine ringul meciului lui Putin cu SUA. Stăpânul Kremlinului aprinde fitilul Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a calificat luni, 15 noiembrie, exercițiile militare desfășurate de Washington și NATO în Marea Neagră drept o provocare, în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său francez Emmanuel Macron, potrivit Kremlinului.

În cadrul acestei conversații, Vladimir Putin „a atras atenția asupra caracterului provocator al exercițiilor de amploare desfășurate de SUA și de unii dintre aliații săi în Marea Neagră, care cresc tensiunile dintre Rusia și NATO”, a afirmat Kremlinul într-un comunicat.

Vârf al tensiunilor de la anexarea Crimeei

Președintele rus părea să se refere la participarea mai multor nave militare americane la exerciții în Marea Neagră despre care Moscova  spusese săptămâna trecută că le „monitorizează” și pe care Putin le descrise drept „provocări serioase”.

Declarațiile lui Putin vine fondul tensiunilor crescânde în jurul conflictului din Ucraina, o țară care se învecinează cu Marea Neagră.

Situația din această regiune este foarte tensionată de la anexarea, în 2014, de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea. De mai bine de șapte ani, Ucraina se află în conflict cu separatiștii pro-ruși în partea de est a teritoriului său.

Tensiunile au escaladat în ultimele zile, Statele Unite și Uniunea Europeană exprimându-și îngrijorarea cu privire la desfășurarea recentă a trupelor ruse la granița Ucrainei.

Macron: „Apărăm integritatea teritorială a Ucrainei”

În timpul convorbirii cu Putin de luni, Emmanuel Macron și-a exprimat „preocuparea puternică” și „dorința sa de a apăra” integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit președinției francize, scrie AFP.

De partea sa, Putin a acuzat Kievul că urmează o „politică distructivă”, invocând „folosirea recentă de către Ucraina a dronelor în zona de conflict”, a spus Kremlinul. Folosirea de către Ucraina a unei drone de luptă fabricată în Turcia împotriva separatiștilor pro-ruși, luna trecută, a stârnit furia Moscovei.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a respins criticile aduse manevrelor SUA. Activitățile militare rusești în apropierea Ucrainei „încă ne îngrijorează”, a spus el. Potrivit lui Kirby, Statele Unite sunt transparente în ceea ce privește exercițiile militare și publică comunicate de presă pe acest subiect, detalii și fotografii în sprijin.

„Toate exercițiile noastre sunt de natură defensivă și fac parte din alianțele noastre (…) din regiune”, a spus el. „Nu a existat nicio transparență din partea Rusiei cu privire la această concentrare de forțe în partea de vest a țării lor”, a adăugat el.

De la anexarea Crimeei în 2014, conflictul din Ucraina s-a soldat cu peste 13.000 de morți.

author avatar
Tudor Borcea
307 afisari

1 COMENTARIU

  1. Crimeea NU a aparținut niciodată Ucrainei, ci i-a fost transferată în 1954 de Nikita Hrușciov. În plus, în urmă cu peste 2 secole, aceeași peninsulă a fost eliberată de sub ocupația Imperiului Otoman de către Rusia, nu de către Ucraina, care nici nu exista pe atunci, prin anii 1780. În momentul când Hrușciov a transferat Crimeea rusească (chiar dacă a fost DOAR din punct de vedere formal administrativ) către Ucraina sovietică, nu și-a închipuit că Ucraina se va alia cândva cu viitorii adversari ai Rusiei și că vor încerca împreună să aducă bazele militare ale SUA în Peninsula Crimeea. Până una alta, bine ar fi dacă ne-am vedea noi, românii, interesele naționale în zonă, pentru că mantra cu „Rusia, stat agresor” n-o mai crede nimeni!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger