AcasăȘTIRI EXTERNECe obstacole mai are Putin înainte să dea drumul la gaz prin...

Ce obstacole mai are Putin înainte să dea drumul la gaz prin Nord Stream 2

Ce obstacole mai are Putin înainte să dea drumul la gaz prin Nord Stream 2

Gazoductul offshore care leagă Rusia de Germania este, mecanic vorbind, terminat, dar mai rămâne un drum lung de parcurs înainte ca gazul rusesc să curgă prin inima acestei structuri strategice.

Ultime lucrări tehnice, securitatea și obstacolele reglementare rămân chestiuni spinoase care se profilează.

55 de miliarde de metri cubi de gaz către UE, anual

Gazoductul se întinde pe aproximativ 1.200 de kilometri sub Marea Baltică în două conducte paralele și ar permite ca 55 de miliarde de metri cubi (bcm) suplimentari de gaz să curgă direct către UE fără a utiliza rute existente în Ucraina.

Acesta înseamnă gaze mai ieftine pentru Berlin, mai puține redevențe de tranzit pentru Kiev și multe tensiuni politice.

„Acum este clar pentru toată lumea, inclusiv pentru detractorii Nord Stream 2, care s-au opus disperat construcției, că este imposibil ca acest gazoduct să fie oprit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

„A sosit momentul să ne punem de acord asupra unor parametri rezonabili și reciproc avantajoși pentru funcționarea gazoductului”, a adăugat ea.

Ucraina, pe linie moartă

Un purtător de cuvânt al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri: „Ucraina va lupta împotriva acestui proiect politic rus până și după finalizarea acestuia și chiar după începerea livrărilor de gaze”. Dar zarurile au fost aruncate, Kievul a pierdut partida iar asigurările cancelarului german Angela Merkel că Ucraina trebuie să-și păstreze, până în 2024, statutul de țară de tranzit a gazelor sunt doar vorbe.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki s-a întâlnit, sâmbătă, 11 septembrie, cu Merkel și ambii s-au angajat să vegheze ca gazul să continue să circule pe teritoriul Ucrainei, un efort de a potoli temerile Kievului că Vladimir Putin va folosi Nord Steam 2 ca armă geopolitică, scrie Politico.

Compania rusă de stat Gazprom, care deține compania Nord Stream 2 AG, a declarat că speră să poată expedia 5,6 miliarde de metri cubi prin gazoduct, înainte de sfârșitul acestui an.

Dar mai întâi, trebuie să finalizeze ultimele lucrări tehnice, să verifice siguranța legăturii gaziere și să obțină o licență de funcționare de la autoritatea de reglementare a energiei din Germania.

Sudura de aur

Ultimele două secțiuni ale țevilor metalice au fost sudate împreună la granița maritimă danezo-germană, apoi coborâte pe fundul mării vineri dimineață.

Dar nu este clar când șirurile de conducte offshore vor fi conectate fizic pe uscat în Rusia și Germania, adică – un ultim pas denumit „sudura de aur”.

Deocamdată, piesele conductei offshore trebuie curățate și apoi verificate pentru scurgeri și alte potențiale probleme – operațiuni numite pre-punere în funcțiune. În funcție de tehnica utilizată, ar putea dura doar trei luni. Primul șir de conducte, care a fost finalizat la începutul acestei veri, a început pre-punerea în funcțiune pe 11 iunie, potrivit companiei – ceea ce înseamnă că prima linie ar putea fi gata în orice zi acum.

„Dacă se folosește așa-numita tehnică de pre-punere în funcțiune uscată, atunci procesul ar putea fi terminat în septembrie” pentru primul șir, a declarat Katja Yafimava, cercetător principal la Oxford Institute for Energy Studies.

Aceasta implică umplerea conductei cu aer uscat pentru a verifica scurgerile, apoi„ clăturirea” interiorului cu azot pentru a se asigura că nu rămâne oxigen atunci când linia este încărcată ulterior cu gaz natural. Este mai rapid decât metoda tradițională de utilizare a apei pentru a verifica scurgerile, apoi uscarea conductei.

Mateusz Kubiak, analist energetic la consultanța Esperis din Varșovia, este sceptic față de această cronologie rapidă.

El a subliniat că compania de tehnologie energetică Baker Hughes, identificată anterior ca un contractor pentru precomandă, a rupt legăturile cu proiectul Nord Stream 2 pentru a evita sancțiunile SUA, potrivit raportului de sancțiuni al Departamentului de Stat din februarie. La fel a făcut și Bilfinger, o altă companie de servicii pipeline.

Certificarea de siguranță

Gazoductul Nord Stream 2 trebuie să primească un certificat de securitate de la un organism de certificare independent, recunoscut la nivel internațional, înainte de a fi umplut cu gaz natural.

Certificatorul norvegian DNV GL a rupt legăturile cu Nord Stream 2 pentru a evita sancțiunile SUA, în ianuarie, dar a declarat că este deschis reluării serviciilor atunci când chestiunile legale vor fi puse la punct.

Nord Stream 2 AG a refuzat să comenteze ce certificator, dacă există, intenționează să utilizeze și dacă entitatea observă în prezent testele de pre-punere în funcțiune.

Departamentul de Stat al SUA, în ultimul său raport privind sancțiunile, nu a identificat nici o companie că a desfășurat activități de pre-punere în serviciu sau de servicii de certificare, din mai până în august.

„Continuăm să examinăm entitățile potențial angajate într-un comportament sancționabil”, dar nu „comentăm cu privire la interacțiunile confidențiale cu companiile”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

În Congres, republicanii au acuzat, luna trecută, administrația Biden că nu a sancționat entitățile de certificare implicate în proiect.

Aprobarea autorității de reglementare

Ca ultim pas, autoritatea de reglementare a energiei din Germania, Bundesnetzagentur, trebuie să certifice că proprietatea conductei și modelele de operare sunt conforme cu toate reglementările UE privind gazele.

Nord Stream 2 și-a prezentat documentele la 11 iunie. Procesul de certificare poate dura până la 10 luni și permite Comisiei Europene să se pronunțe asupra unui proiect de decizie înainte de a se lua orice hotărâre definitivă.

Compania energetică de stat PGNiG din Polonia a solicitat de asemenea dreptul de a prezenta dovezi împotriva conductei, în timp ce Ucraina și-a invocat dreptul formal de a fi consultată de Comisia Europeană în timpul procesului.

Dar Bundesnetzagentur ar putea acorda, teoretic, o aprobare provizorie dacă este convins că prețurile ridicate la gaz și stocurile scăzute de aprovizionare amenință securitatea energetică a Germaniei înainte de iarnă.

„Există o chestiune importantă de știut, dacă Germania va încerca să condiționeze certificarea gazoductului în vreun fel condiționată de angajamentul Gazprom de tranzit în Ucraina după 2024”, a spus Katja Yafimava.

O problemă mai dificilă este dacă autoritatea de reglementare germană utilizează criteriile de evaluare corecte: o recentă hotărâre judecătorească a UE a constatat că legile naționale germane în domeniul energiei nu aplică corect normele UE privind gazele și nu acordă autorității sale de reglementare o independență corespunzătoare.

author avatar
Tudor Borcea
216 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger