AcasăȘTIRI EXTERNEPutin denunță manevrele NATO în Marea Neagră. O „provocare serioasă” pentru Rusia

Putin denunță manevrele NATO în Marea Neagră. O „provocare serioasă” pentru Rusia

Putin denunță manevrele NATO în Marea Neagră. O „provocare serioasă” pentru Rusia

Într-un interviu acordat televiziunii ruse, Vladimir Putin a vorbit despre exercițiile militare desfășurate în Marea Neagră de NATO și Statele Unite.

Președintele rus Vladimir Putin a numit exercițiile militare desfășurate de Washington și NATO în Marea Neagră „o provocare serioasă” pentru Rusia.

„Statele Unite și aliații săi din NATO desfășoară exerciții neplanificate în Marea Neagră. Nu numai cu un grup naval destul de puternic, ci și cu aviație, inclusiv aviație strategică. Este o provocare serioasă pentru noi”, a declarat președintele rus într-un interviu acordat televiziunii ruse, accesibil pe site-ul Kremlinului.

„Aveam exerciții neprogramate în aceleași ape”

Președintele rus pare să se refere la participarea mai multor nave militare americane la exerciții din Marea Neagră despre care Moscova a spus săptămâna aceasta că „le va monitoriza”. Vladimir Putin a adăugat că Ministerul rus al Apărării a avut „o propunere de a organiza propriile exerciții neprogramate în aceleași ape, dar cred că acest lucru este inadecvat și nu este nevoie să escaladăm mai mult situația”, scrie Le Figaro.

Marea Neagră a devenit un punct fierbinte pentru relațiile dintre Moscova și Occident, mai ales după anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei Crimeea, situată în aceste ape. Mai mulți membri NATO – Turcia, Bulgaria, România – sunt riverane iar Alianța desfășoară regulat exerciții și patrule.

Declarațiile lui Putin vin după ce Washingtonul s-a îngrijorat săptămâna aceasta de mișcările de trupe rusești în apropierea Ucrainei și a avertizat Moscova cu privire la o invazie.

„Suntem foarte îngrijorați de unele dintre mișcările neobișnuite de trupe pe care le vedem la granițele Ucrainei”, a declarat vineri secretarul de stat al SUA Antony Blinken. „Rusia ar face o mare greșeală dacă ar repeta ceea ce a făcut în 2014”, a avertizat el, referindu-se la anexarea rusă de către Moscova a Crimeei, în urmă cu șapte ani.

Uniunea Europeană și-a exprimat la rândul ei, vineri, îngrijorarea față de mișcările militare rusești. Purtătorul de cuvânt al diplomației europene a declarat că cele 27 de state membre UE discută cu Statele Unite și Marea Britanie pe această temă. Ucraina este în conflict cu separatiștii pro-ruși pe teritoriul său în est din 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea.

author avatar
Tudor Borcea
193 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sa vezi Crimeea provocare pt Nato. Da la aia cu gazu ati sarit calu. Sa zici ca tai gazu la Germania hai inteleg da cu Franta ce ați avut ? E cel mai pasnic stat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger