AcasăȘTIRI EXTERNEÎn vizită de adio la Moscova, Angela Merkel i-a transmis ultimul mesaj...

În vizită de adio la Moscova, Angela Merkel i-a transmis ultimul mesaj lui Putin

În vizită de adio la Moscova, Angela Merkel i-a transmis ultimul mesaj lui Putin

Angela Merkel a pledat vineri, 20 august, la Moscova pentru continuarea dialogului cu Rusia, în ciuda „divergențelor profunde”, cu ocazia ultimei sale întâlniri cu Vladimir Putin, înainte să părăsească puterea.

Această vizită vine la un an după otrăvirea, atribuită autorităților ruse, a adversarului lui Putin, Alexei Navalnîi, căruia Germania lui Merkel i-a salvat viața și care se află în prezent în închisoare în Rusia.

Flori de la Putin

După ce a depus flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, în Piața Roșie din Moscova, cancelarul a fost întâmpinat la Kremlin de Putin, cu un buchet de flori.

„Chiar există diferențe profunde, există un dialog și trebuie să continue astfel”, a remarcat cancelarul german, care va părăsi cancelaria Berlinului în toamnă, după 16 ani de putere și o relație complexă cu stăpânul Kremlinului, scrie Boursorama.

Subliniind că au „multe de discutat”, Merkel a citat situația din Afganistan și legăturile bilaterale, dar fără a menționa cazul lui Navalnîi. O conferință de presă a celor doi lideri este așteptată în cursul zilei.

El, cu germana, ea cu rusa

Vladimir Putin a spus că această întâlnire nu este „doar o vizită de adio”, ci o întâlnire „serioasă” între acești veterani ai vieții politice europene, deoarece „trebuie discutate multe chestiuni”.

Merkel, vorbitoare de limbă rusă care a crescut în RDG, și Putin, vorbitor de limbă germană pentru că a slujit KGB în Germania de Est, s-au lăudat întotdeauna că au stabilit o relație de lucru reală.

În afară de Afganistan și cazul lui Navalnîi, oaia neagră a Krfemlinului, cei doi lideri ar trebui să discute și dosare precum spionajul, represiunea din Belarus și războiul din Ucraina. Cancelarul este așteptat, duminică, la Kiev.

Dar, în afară de subiecte pe care nu se înțeleg, Angela Merkel are și puncte de convergență cu Rusia lui Putin.

Astfel, cei doi șefi de stat veterani au impus în cele din urmă Statelor Unite, europenilor și Ucrainei gazoductul submarin Nord-Stream 2, care va crește aprovizionarea cu gaze rusești a Germaniei și a Europei pentru deceniile următoare.

author avatar
Tudor Borcea
392 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger