Cauta

Leopard2, M1Abrams, Challenger2, Leclerc, AMX-10, Bradley, Marder. Rolul tancurilor și bindatelor pe care le cere Ucraina – FOTO&VIDEO

Leopard2, M1Abrams, Challenger2, Leclerc, AMX-10, Bradley, Marder. Rolul tancurilor și bindatelor pe care le cere Ucraina - FOTO&VIDEO / Foto: Facebook

Este o solicitare sensibilă din partea forțelor ucrainene pe care Occidentul este acum de acord să o ia în considerare: problema livrării de armament greu Kievului, cum ar fi tancurile de luptă germane Leopard 2, se va afla pe ordinea de zi a unei reuniuni de coordonare care va avea loc vineri, la baza militară americană din Ramstein, Germania.

 

Cu această ocazie, „principalul mesaj va fi un sprijin mai mare (pentru Ucraina) cu arme mai grele și mai moderne”, a declarat miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția. La 14 ianuarie, Marea Britanie a pregătit deja terenul pentru livrarea de arme grele de fabricație occidentală, anunțând că trimite 14 dintre tancurile sale de luptă Challenger 2 în Ucraina.

Rusia: „Vor fi arse pe câmpul de luptă”

Până acum, Kievul a primit doar tancuri de concepție sovietică de la aliații săi, Occidentul considerând că furnizarea unor vehicule la fel de puternice ca tancurile francez Leclerc, M1 Abrams american, Leopard 2 german sau Challenger 2 britanic ar putea duce la o escaladare a tensiunilor cu Moscova. Dar intensificarea loviturilor rusești asupra populației civile și perspectiva unui război de lungă durată au determinat unele țări să își revizuiască poziția. Kremlinul, la rândul său, a promis că tancurile promise Kievului vor fi „arse” pe câmpul de luptă.

La începutul lunii ianuarie, Franța a schimbat deja linia occidentală, promițând să trimită blindate AMX-10 RC, în Ucraina. Germania a autorizat apoi transferul de vehicule de luptă de infanterie Marder, în timp ce Statele Unite au anunțat livrarea de blindate Bradley.

Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams, Leclerc

Tancul Leclerc (de fabricație franceză), Leopard 2 (de fabricație germană), Challenger 2 (de fabricație britanică) și M1 Abrams (de fabricație americană) sunt așa-numitele tancuri „grele” cu șenile, concepute pentru lupte de mare intensitate.

This Is Why No Nation Wants to Fight the Leopard 2 Tank

Cântăresc între 55 de tone și 65 de tone și sunt alcătuite dintr-un blindaj foarte gros care le protejează împotriva mai multor atacuri. „Rolul lor este de a încerca să penetreze apărarea inamicului”, explică Marc Chassillan, inginer și specialist în armament militar terestru, informează Le Monde. Cu alte cuvinte, pentru a distruge sau neutraliza vehiculele inamice, structuri, forță umană.

Aceste tancuri sunt echipate cu un tun de calibru mare – cu diametrul cuprins între 105 și 125 de milimetri, în funcție de model – și pot transporta între 40 și 50 și cinci de proiectile.

Tancurile sunt echipate cu camere termice și pot trage cu precizie pe timp de noapte și pe distanțe mari: tancul Leclerc, de exemplu, poate trage asupra unei ținte fixe la o distanță de până la patru kilometri în timp ce rulează. Leopard 2 poate nimeri o țintă de dimensiunea unui frigider de la trei kilometri distanță, în aceleași condiții.

Challenger 2: The UK tank that's never been destroyed by the enemy

În interior, echipaje de trei-patru oameni gestionează operațiunile. În același timp, colectează și transmit informații cu ajutorul sistemelor informatice de la bord.

Sunt mai puternice decât tancurile de luptă rusești, cum ar fi T-72. „Tancurile occidentale au fost dezvoltate între sfârșitul anilor ’70 și ’90, în plin Război Rece. De la început, obiectivul lor a fost să distrugă tancurile rusești și să aibă superioritate tactică și operațională asupra lor”, spune Chassillan. „Acestea trag mult mai bine, mai repede și mai departe”.

French Army Unveils The New LECLERC XLR Main Battle Tank!

În plus, tancurile occidentale s-au confruntat în trecut cu echipamente rusești. De exemplu, la începutul anilor 1990, în timpul Războiului din Golf dintre Irak și o coaliție condusă de SUA și formată din 35 de state. Tancurile M1 Abrams s-au confruntat cu T-72 sovietice folosite de Saddam Hussein.

Why you should fear the M1 Abrams battle tank

AMX-10 RC, Marder, Bradley: recunoaștere și sprijin pentru tancuri

Aceste vehicule sunt denumite în mod obișnuit „tancuri ușoare”. Acest tip de vehicul cântărește între 20 și 35 de tone, are mai puțin blindaj decât tancurile grele, dar este mai mobil. Ele au o strategie militară dublă: combină lupta și recunoașterea pe teren, explică Marc Chassillan.

Is French Gift to Ukraine Any Good? AMX-10RC Analysis

„Dacă întâlnesc rezistență, se pot apăra în continuare, dar scopul nu este de a le ține pe câmpul de luptă ore în șir”, continuă specialistul. Totuși, în cazul unui atac, modelul francez AMX-10 RC dispune de un tun de calibru mare – 105 milimetri – și de două mitraliere.

Pe de altă parte, Marder-ul german și Bradley-ul american sunt vehicule blindate de infanterie: dincolo de puterea de foc, rolul lor este, prin urmare, și de a transporta soldați (șapte în cazul Bradley), ceea ce le permite să se deplaseze rapid și în siguranță pe front.

De asemenea, pot sprijini tancurile de luptă, protejându-le de echipele antitanc adverse și distrugând țintele secundare. Aceste modele au fost deja folosite în Războiul din Golf, în cel de-al doilea război din Afganistan și în Irak.

Marders for Ukraine! Are they any good?

Utile pentru Ucraina în anumite condiții

În timp ce Ucraina estimează că ar avea nevoie de un total de 300 de tancuri pentru a desfășura o operațiune militară majoră, anunțurile occidentale privind livrarea de armament greu au fost făcute până în prezent în mod fragmentat.

U.S. to send Bradley Fighting Vehicles to Ukraine

În plus față de cele 14 tancuri Challenger 2 anunțate de Londra, Franța s-a angajat să predea câteva zeci din cele 248 de AMX-10 RC pe care le deține. În Germania, cancelarul Olaf Scholz a promis că va trimite 40 de blindate Marder. Se așteaptă ca Statele Unite să pună la dispoziția trupelor ucrainene 50 de Bradley.

„Pentru moment, oferim bucăți Ucrainei”, explică Marc Chassillan. De la începutul războiului, echipamentul livrat s-a îmbunătățit în ceea ce privește calitatea și performanța, dar nu și în ceea ce privește cantitatea. Livrările anunțate nu sunt nesemnificative, dar nu vor fi suficiente pe teren. Atât în Franța, cât și în Germania, livrarea acestor echipamente, ale căror stocuri erau limitate și prețioase, a provocat tensiuni în cadrul armatelor din fiecare țară.

În plus, trimiterea de tancuri occidentale nu va fi decisivă în sine. „Tancurile nu pot acționa singure pe câmpul de luptă”, spune Chassillan. De asemenea, au nevoie de tancuri ușoare, precum Marder sau Bradley, care să le însoțească, au nevoie de geniști, de exemplu, pentru a îndepărta minele… Pe scurt, dincolo de tancuri, trebuie să fie livrat întregul mediu tactic. Pentru aliații occidentali ai Kievului, este dificil de găsit un echilibru între nevoia de a nu-și slăbi armatele respective și dorința de a fi alături de Ucraina ca susținător militar și politic major”.

Ultimele stiri

  • UPDATE. Scandal! Florin Roman, bătut de Dan Vîlceanu, în Parlament!/ Ciucă, prima reacție
  • Câți bani câștigă un influencer în România/„Să postezi cât de mult poți, ca și cum ar fi un job”
  • S-a aflat! Orașul din România considerat de străini cea mai ieftină destinație din Europa ce merită vizitată. Ce nume mai apar în top
  • Gabriela Firea: Construim Spitalul Metropolitan, după câștigarea alegerilor pentru Primăria Generală
  • S-a făcut o analiză a prețurilor! Coșul obișnuit de produse, mai ieftin în supermarketurile grecești decât în România
  • Caz cutremurător în Mehedinți: un profesor și un paznic al DGASPC, reținuți după ce ar fi abuzat mai mulți copii
  • Circulație îngreunată la metrou, pe Magistrala 2. Ce s-a întâmplat
  • Comunicat de presă S.C. FLEXIBIL S.RL (4)
  • Comunicat de presă S.C. FLEXIBIL SRL (3)
  • Comunicat de presă S.C. FLEXIBIL SRL (2)
  • Exit mobile version