AcasăPoliticaAbrams, Leopard, Leclerc. De ce Occidentul nu trimite tancuri grele în Ucraina

Abrams, Leopard, Leclerc. De ce Occidentul nu trimite tancuri grele în Ucraina

Occidentul se confruntă cu o problemă: cum să susțină Ucraina fără a încălca „liniile roșii” ale lui Vladimir Putin. Altfel spus, cum s-o ajute fără a declanșa al treilea război mondial?

Kampfpanzer Leopard 2 A5 bei einer Lehr und Gefechtsvorführung

SUA, Germania și Franța au anunțat că  vor oferi ucrainenilor noi tipuri de blindate: Bradley, Maders și AMX-10. Dar toate aceste vehicule de luptă nu sunt tancuri – și nu au forța unor M1 Abrams, Leopard 2 și Leclerc, monștri pe șenile capabili să străpungă liniile rusești și să recucerească teritoriul ucrainean ocupat.

Chiar și așa, Bradley-urile, Marders și AMX-10-urile reprezintă deja o schimbare binevenită. Mai mult decât celelalte arme pe care Occidentul le-a trimis în Ucraina, acestea se află la granița neclară dintre armele de război defensive și cele ofensive, o distincție care adesea nu are prea mult sens pe câmpul de luptă.

Liderii occidentali, cum ar fi cancelarul german Olaf Scholz, au mers până acum pe calea prudenței, pe care au definit-o ca fiind aceea de a furniza Ucrainei doar arme defensive. Printre acestea se numără blidatele germane Gepard, specializate în doborârea avioanelor, rachetelor sau dronelor inamice, și IRIS-T, un sistem de apărare aeriană. Americanii trimit lansatoarele lor antirachetă Patriot, iar germanii vor adăuga o a doua baterie Patriot din stocurile lor.

Logica strategică este că nici măcar Putin și publicul rus nu ar putea considera că furnizarea de arme defensive ar fi depășit o linie roșie.

Dar, pentru ca Ucraina să se apere, trebuie să-i dea afară pe ruși din regiunile țării pe care Putin a pretins în mod ridicol că le-a „anexat” – Herson, Zaporijie, Luhansk și Donețk.

Prin urmare, SUA, Germania și alți aliați se tem că ucrainenii vor folosi o armă occidentală, cum ar fi tancurile grele, pentru a lansa un contraatac în Rusia propriu-zisă.

Dacă Kremlinul, cu sau fără Putin, are o linie roșie, o astfel de incursiune ar însemna depășirea ei – așa cum implică doctrina nucleară a Rusiei.

Atunci când Putin a invadat Ucraina, a presupus că poate să o copleșească în timp ce divizează, șantajează și covinge Occidentul să accepte rezultatul – aceasta este lecția pe care a învățat-o din anexarea Crimeei în 2014.Acum, același Occident trebuie să decidă dacă va oferi Ucrainei tot ce are nevoie pentru a câștiga.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.063 afisari

12 COMENTARII

  1. Pai sa trimita…tancuri care costa zeci de milioane si le topesti cu o racheta de umar de 1000de euro…cea mai tare afacere…UKRAINISTAN-AFGHANIST@N…ha ha ha.Asa o sa dea faliment si Franta si UK si USA…pe mana mafiotilor Belzebutkissinkur

  2. „ Atunci când Putin a invadat Ucraina, a presupus că poate să o copleșească… ” Cu ce să o copleșească? Cu o sută, o sută cincizeci de mii de militari contra unei armate de 600.000 de militari cât avea ukrania? Dacă în cele peste 10 luni de război au reușit tot ce-au reușit, pe un front de peste 1000km, rușii sunt extrem de buni. Nici măcar nu au folosit tehnologie nouă, ultimul răcnet ci doar armament învechit, scos din conservare și militari aflați în timpul stagiului militar. Ăia buni și tehnologia militară de vârf sunt păstrate neatinse ca să obțină victoria totală asupra sataniștilor occidentali depravați când va veni momentul.

  3. Nu trimit pentru ca-si dau seama ca e inutil si chiar periculos. O sa se vada si in cazul blindatelor usoare acest lucru. Faptul ca nu prezinti ce s-a intamplat si cu celelalte blindate trimise de SUA, Anglia,Turcia, Canada, Suedia ,Olanda chiar si Australia (vorbesc de cele care nu au fost construite de sovietici) nu face lumina necesara in acest articol. Un tanc are nevoie de mentenanta, de echipa pregatita sa-l utilizeze , de munitie,combustibil si piese de schimb fara astea e doar o cutie de metal. Faptul ca acolo fiecare a donat ceva ce nu mai avea nevoie doar pe principiul ca sigur e mai bine cu el decat deloc, nu a facut alceva decat sa creasca pierderile de soldati instruiti , sa inebuneasca serviciile de intretinere si aprovizionare.Orice armata doreste sa-si standardizeze echipamentele militare pentru usurarea intretinerii si aprovizionarii lor, numai aici se „babilonizeaza” acest lucru. Si culmea acest lucru e prezentat si ca o mare realizare.

  4. Toata tehnica de lupta occidentala este o legenda. Propaganda a exultat in laude si singurele dovezi in ghilimele sunt numai cand au infruntat popoare si armate fara blindate, aviatie si rachete. Pe deasupra povestea lui Rambo a fost o poveste Holywoodiana – nimic real, doar dementi americani care deschid focul la nunti. Occidentalilor le este frica sa trimita asemenea tancuri si avioane in Ucraina pentru ca rusii ar afla ca NATO nu are nimic fiabil pentru un teren ca cel din Ucraina. Uriasele cheltuieli facute doar au imbogatit niste indivizi si companii – armamentul este depasit. Cu armamentul lucrurile stau ca si in cazul filmelor americane – nici o ideie noua-originala, aceleasi cretinatati cu zombie, vampiri, vrajitori, extraterestri, etc. Wokismul globalist este un deshert pe toate planurile.

  5. Mai este si o alta problema pe care mulri o ignora-mare parte din componentele de avionica drone si IT sunt „made in china”… Acum chinezii nu mai produc mare lucru ptr USA….deci inca o problema
    La fel are aceleasi probleme si Franta sau Germania….chinezii nu se mai implica ce sa vezi.Adica vrei sa bati Rusia cu arme ” made in China”?????? Ha ha ha stupid people…..

    • NATO nici nu mai exista…..ptr ca Franta fura secrete militare dinUSA impreuna cu mafia khazara si le vinde comunistilor din China si Koreea deNord.Toate rachetele lui Kim si armele nucleare au fost livrate de Austria si Franta chinezilor/koreenilor
      Acum Kim si cu chinezii copiaza ultimele modele de rachete hipersonice Exocet cu incarcatura nucleara tactica…Voila de vezi…Franta si Austria plus khazarii au distrus si NATO si USA…tradare si cutite in spinare la nivel inalt

      • Maxwell(aliasAbrahamHoch) impreuna cu nazistii austrieci au fost cel mai mare cal troian din istoriaNATO

  6. DOVEZILE CERTE CA MULTE DIN ARMELE FURNIZATE ARMATEI UCRAINEI AU AJUMS IN MANA UNOR MAFIOTI A DETERMINAT CA TARILE NATO SA NU TREACA LA LIVRAREA TANCURILOR DE ULTIMA GENERATIE .
    RUSII AU PUS DEJA MANA PE MULTE DIN LIVRARILE AMERICANE SI NATO ,IAR ASTA SE VA VEDEA CURAND .
    SATUI DE OBRAZNICIA UCRAINEI SI DE TUPEUL LUI ZELINSKY ,VEZI SI DECLARATIA ” UCRAINA NU VA RESTURNA NICI UN AJUTOR PRIMIT IN PERIOADA DE RAZBOI !”
    VEZI ULTIMILE LIVRARI SUNT DOAR ARMAMENT DEFENSIV.

    ODATA CU INCETINIREA LIVRARILOR SOARTA UCRAINEI ESTE HOTARATA !,KISINGER AVEA DREPTATE.

  7. „De ce Occidentul nu trimite tancuri grele în Ucraina”
    Din cauza ca sunt greu de transportat pentru ca sunt grele… 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger