AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Prima țară occidentală care trimite Kievului tancuri grele

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Prima țară occidentală care trimite Kievului tancuri grele

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Prima țară occidentală care trimite Kievului tancuri grele / Foto: Facebook

Odată cu trimiterea tancurilor Challenger 2, Marea Britanie devine prima țară occidentală care oferă astfel de tancuri grele pentru a ajuta Ucraina împotriva invaziei rusești. Polonia, Franța și SUA au promis deja blindate ușoare pentru Kiev.

În timpul unei discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul britanic Rishi Sunak a confirmat sâmbătă, că tancuri Challenger 2 vor fi trimise în Ucraina, fără a preciza numărul exact.

„Ținte legitime” pentru Moscova

Mai multe media britanice, printre care BBC și Sky News, au avansat cifra de 12 de unități. Rishi Sunak a afirmat „disponibilitatea Marii Britanii de a-și intensifica sprijinul pentru Ucraina”, precizând că ar trebui să fie trimis și sprijin suplimentar de artilerie pentru trupele ucrainene.

Challenger 2 este principalul tanc al armatei britanice. Proiectat inițial pentru a face față blindatelor rusești, a fost comandat în 1998 și a fost folosit în războiul din Irak din 2003. Capabil să depășească 50 km/h, poate transporta patru soldați și are ca armament principal un tun de 120 mm și două mitraliere de 7,2 mm.

Ca răspuns la acest anunț, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a confirmat pentru BBC că, la fel ca și în cazul anunțului privind livrarea de vehicule blindate AMX10 de către Franța, „livrările de arme sunt ținte legitime pentru loviturile rusești”, noterază BFMTV.

În cadrul unei discuții cu Zelenski, Rishi Sunak a subliniat „angajamentul Marii Britanii de a-și intensifica sprijinul pentru Ucraina, inclusiv furnizarea de tancuri Challenger 2 și de sisteme de artilerie suplimentare”, a precizat Downing Street.

De la începutul invaziei rusești, în urmă cu aproape un an, aliații europeni ai Kievului au livrat deja aproape 300 de tancuri sovietice modernizate, dar niciodată tancuri grele de fabricație occidentală, în ciuda cererilor repetate ale Ucrainei.

Anunțul britanic vine după ce Polonia a declarat miercuri că este pregătită să livreze 14 tancuri grele Leopard 2, un model german de tanc considerat unul dintre cele mai performante din lume.

Săptămâna trecută, Franța, Germania și Statele Unite au promis vehicule blindate  de infanterie sau de recunoaștere – 40 de Marder germane, 50 de Bradley americane și AMX-10 RC franceze. Alte anunțuri ar putea fi făcute la 20 ianuarie, când aliații Ucrainei se vor întâlni la baza Ramstein, în Germania.

author avatar
Tudor Borcea
719 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger