AcasăȘTIRI EXTERNETancuri grele pentru Ucraina, reuniune crucială a aliaților. Duș rece pentru Zelenski...

Tancuri grele pentru Ucraina, reuniune crucială a aliaților. Duș rece pentru Zelenski de la producătorii germani

Tancuri grele pentru Ucraina, reuniune crucială a aliaților. Duș rece pentru Zelenski de la producătorii germani / Foto: Facebook

Țările care sprijină Kievul din punct de vedere militar organizează vineri o reuniune în Germania, de la care președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că așteaptă „decizii ferme”, cum ar fi trimiterea de tancuri grele, pentru a-și ajuta țara în viitoarele bătălii cruciale împotriva Rusiei.

 

Cu câteva ore înainte de întâlnirea de la baza americană de la Ramstein, SUA, Marea Britanie, Suedia și Danemarca au anunțat noi livrări substanțiale de arme către Ucraina.

Cât de vopsit e gardul cu Leopardul

Washingtonul va debloca un nou ajutor militar în valoare de 2,5 miliarde de dolari, inclusiv 59 de vehicule blindate Bradley, în plus față de cele 50 de astfel de vehicule blindate ușoare promise la 6 ianuarie, și 90 de transportoare blindate de trupe Stryker, potrivit Pentagonului.

De asemenea, armata americană va livra Ucrainei 53 de vehicule blindate anti-mine (MRAP) și 350 de vehicule de transport M998, așa-numitele Humvee. Această nouă tranșă ridică la 26,7 miliarde de dolari totalul ajutorului militar american acordat Ucrainei de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie.

Dar această nouă tranșă de ajutor nu include niciun tanc greu, cum ar fi Abrams, pe care Statele Unite spun că nu sunt încă pregătite să le furnizeze Kievului din motive de întreținere și instruire. Marea Britanie s-a angajat să trimită Ucrainei 600 de rachete Brimstone suplimentare, Danemarca 19 tunuri Caesar de fabricație franceză și Suedia tunuri autopropulsate Archer.

Toate aceste sisteme au o rază de acțiune de câteva zeci de kilometri, ceea ce este mai puțin decât cea cerută de ucraineni.

Londra promisese deja 14 tancuri grele Challenger 2 Kievului, iar Polonia a declarat că este pregătită să livreze 14 tancuri Leopard 2 de producție germană, un total încă departe de sutele de astfel de vehicule de care Ucraina spune că are nevoie.

Întâlnirea de vineri este cea de-a treia în așa-numitul „format Ramstein” de la începutul conflictului. Miniștrii apărării și înalți oficiali militari din aproximativ 50 de țări se întâlnesc cu secretarul de stat american pentru apărare, Lloyd Austin.

„Ne pregătim pentru Ramstein mâine. Ne așteptăm la decizii ferme. Ne așteptăm la un sprijin militar puternic din partea Statelor Unite”, a declarat Zelenski în discursul său video de joi seara, informează Boursorama.

„Unele țări” vor trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, a declarat joi ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, adăugând că „informații suplimentare” vor fi publicate vineri.

„Avem nevoie de tancuri germane, tancuri finlandeze, tancuri daneze, tancuri franceze, ceea ce înseamnă că Europa de Vest însăși trebuie să aloce acum mai multe tancuri moderne Ucrainei, pentru ca aceasta să se poată apăra pur și simplu”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Germania este supusă unor presiuni tot mai mari din partea mai multor vecini europeni pentru a permite livrările de tancuri Leopard. Noul său ministru al apărării, Boris Pistorius, a declarat joi că răspunsul va fi „clar în următoarele câteva ore sau mâine (vineri) dimineață”.

„Nu mai tremurați în fața lui Putin”

Vorbind prin videoconferință în marja Forumului Economic de la Davos, în Elveția,  Zelenski i-a ironizat și pe cei care spun: „Voi livra tancuri dacă o face și altcineva”.

Aceasta a fost o referire clară la Germania, al cărei cancelar Olaf Scholz le-a spus congresmenilor americani la Davos că țara sa va furniza tancuri grele Ucrainei doar dacă și SUA le va trimite, potrivit unui oficial american de rang înalt.

„Curajul armatei noastre și motivația poporului ucrainean nu sunt suficiente împotriva a mii de tancuri din Rusia (…)”, a declarat Zelenski. La scurt timp după aceea, unul dintre consilierii săi, Mikhailo Podoliak, a cerut Occidentului să nu mai „tremure în fața lui Putin” și să livreze tancuri grele în Ucraina.

Experții spun că tancurile grele moderne, de concepție occidentală, ar fi un avantaj crucial pentru Kiev în viitoarele bătălii din estul Ucrainei, unde Rusia reia ofensiva după ce a suferit mari eșecuri în această iarnă. De asemenea, autoritățile ucrainene spun că au nevoie de sisteme de rachete cu o rază de acțiune de peste 100 km pentru a lovi lanțul de aprovizionare rusesc, în special depozitele de muniții.

Dar occidentalii se tem, în ciuda asigurărilor ucrainene, că Kievul ar putea escalada, folosind aceste arme pentru a lovi în adâncimea teritoriului rusesc și în bazele aeriene și navale din Crimeea, peninsulă anexată de Rusia în 2014. Kremlinul a lansat joi un avertisment clar că livrarea de arme cu rază mai lungă de acțiune „ar însemna că conflictul va atinge un nou nivel”.

Duș rece pentru Zelenski

În timpul dezbaterii privind livrările de tancuri către Ucraina, reprezentanții industriei de armament din Germania au cerut guvernului federal „acorduri-cadru pe termen lung privind livrările de arme”.

„Numai pe o astfel de bază sigură poate industria să producă piese de schimb pentru stoc, dar și să crească capacitățile generale de livrare”, a declarat Kurt Braatz, șeful departamentului de comunicare globală al producătorului de tancuri KNDS, cu sediul la Amsterdam.

KNDS include, de asemenea, producătorul german de armament Krauss-Maffei Wegmann (KMW), care produce tancurile de luptă principale de tip Leopard. „Nu este nici legal, nici economic posibil ca industria de armament să producă pur și simplu arme de război și să spere că la un moment dat se vor încheia contracte de furnizare”, a spus Braatz.

„Trebuie să funcționeze invers: mai întâi contractele, apoi creșterea capacităților de producție și a livrărilor. Astfel, industria va fi capabilă să facă față”. Depozitele de stocare ale producătorului german de Leopard KMW sunt în prezent goale, a subliniat reprezentantul industriei.

„KMW nu mai are nici un Leopard 2 în depozit”. Mai multe țări precum Spania, Finlanda, Polonia și Danemarca au declarat că vor livra tancuri de luptă principale Leopard Ucrainei dacă guvernul federal va aproba un export.

Potrivit lui Braatz, în cazul unei livrări către Ucraina, este logic „să aducem în prealabil tancurile la un stand de armament comun, deoarece, deși toate sunt Leopard 2 A4, ele diferă în detalii. În Finlanda, de exemplu, acestea ar trebui să fie rezistente la iarnă, iar în Spania ar trebui să fie rezistente la căldură. „Dar armata ucraineană are nevoie de un standard uniform pe care să îl putem folosi pentru a antrena soldații”, a spus Braatz.

„În plus, starea tancurilor variază foarte mult de la o țară la alta, ceea ce face dificil de spus cât timp va dura reactivarea lor. Va trebui probabil să socotiți șase luni pentru fiecare vehicul”

 

author avatar
Tudor Borcea
557 afisari

4 COMENTARII

  1. nu mai exista tancuri grele din a doua cafteala mondiala. toate sunt MBT main battle tank

  2. Ei nu au productie de T-uri?Sa marce ca in 6 luni se formeaza pufanu la tanc dar ramane pufan 2 ani pana intelege toate anotimpurile noroi zapada apa arsita. La tancurile americane, germane, ramai pufan toata viata… 🤗 Ca nu le intelege slavu…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger