Cauta

Iranul masează tancuri la frontiera cu Afganistan. Teheranul pregătește o invazie iminentă?

Iranul a început să transfere tancuri T-72S la granița cu Afganistanul, pe fondul agravării relațiilor cu talibanii. Imagini cu un convoi de tancuri îndreptându-se spre granița afgană au apărut pe rețelele de socializare.

Forțele de frontieră din ambele țări, în alertă maximă

Teheranul nu a oferit mai multe amănunte însă sâmbăta trecută au avut loc ciocniri la principalul punct de trecere a frontierei dintre Iran și Afganistan, care a fost închis în urma unor încăierări între polițiștii de frontieră iranieni și forțele talibane.

Potrivit unor surse oficiale, autoritățile talibane din districtul Islam Qala din provincia Herat din vestul Afganistanului asfaltau un drum în zona de frontieră cu Iranul, care a fost obstrucționat de polițiștii de frontieră iranieni.

Trimisul special al președintelui iranian pentru Afganistan, Hassan Kazemi Qommi, a emis o declarație, confirmând că autoritățile locale din Herat au încercat să construiască un drum în zona de frontieră Islam Qala-Dogharoun „fără o coordonare prealabilă” cu partea iraniană.

El a spus că drumul a încălcat granița dintre cele două țări, iar mișcarea a fost împiedicată de polițiștii de frontieră iranieni. Mawlawi Homayoun Hemmat, comisarul adjunct al districtului Islam Qala, a declarat pentru postul privat de televiziune afgan TOLO News că un vehicul aparținând forțelor iraniene a trecut de partea afgană și a fost confiscat de oficialii locali.

Ambele părți și-au pus forțele de frontieră în stare de alertă maximă, temându-se de o escaladare a tensiunilor. Qommi a declarat că Teheranul a abordat problema cu ministerele de Interne și Apărării ale talibanilor, subliniind că lucrările de construcție ar trebui să fie oprite, iar problema să fie rezolvată în cadrul comisiei comune de frontieră.

Tensiuni reînnoite cu talibanii

Iranul împarte cu Afganistanul o frontieră în mare parte poroasă de 900 km (559 mile). Punctul de trecere a frontierei Islam Qala-Dogharoun, care face legătura între Herat din Afganistan și Mashhad din Iran, cunoaște cea mai mare afluență, fiind utilizat intensiv pentru călătorii și comerț.

Este pentru a doua oară de la preluarea puterii de către talibani la Kabul, în august anul trecut, când cele două părți s-au angajat în incidengte la graniță. Teheranul a avut relații strânse cu talibanii înainte ca gruparea să revină în mod dramatic la Kabul, dar relațiile lor au fost marcate de tensiuni în ultimele luni.

La începutul acestei luni, Iranul și-a suspendat temporar serviciile consulare din Afganistan după atacurile asupra misiunilor sale diplomatice din Kabul și Herat de către protestatari furioși în legăturtă cu situația refugiaților afgani din Iran.

 

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version