Cauta

Industria apărării din SUA plătește prețul sancțiunilor împotriva Rusiei / Profit zero pentru rachetele furnizate Kievului

Industria apărării din SUA plătește prețul sancțiunilor împotriva Rusiei / Profit zero pentru rachetele furnizate Kievului / Foto: Facebook

Companiile americane Raytheon, Boeing și Lockheed Martin nu profită de tensiunile internaționale. Rezultatele lor sunt în scădere din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei, după invazia în Ucraina,  și a revenirii Covid-19 în China.

Giganții americani din domeniul apărării plătesc prețul războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei. Un paradox în această situație, deoarece conflictele împing de obicei statele să se reînarmeze pentru a-și consolida stocurile.

Vânzările, limitate de sancțiunile impuse Rusiei

Raytheon, care produce rachetele Stinger și Javelin împreună cu Lockheed Martin, și-a redus prognoza de venituri cu 750 de milioane de dolari pentru anul în curs.

În cadrul unei ședințe cu investitorii, directorul general Greg Hayes a dat vina pe sancțiunile globale impuse Rusiei pentru limitarea vânzărilor. Vânzările către Rusia reprezintă 1,5% din vânzările Raytheon, adică aproximativ 900 de milioane de dolari pe an. Hayes a recunoscut că acest lucru provoacă o „lovitură relativ mare” asupra profiturilor, scrie BFM TV.

Vânzarea de rachete către Ucraina nu este nici pe departe în măsură să compenseze acest deficit. Greg Hayes a declarat că marjele de profit pentru aceste vânzări sunt aproape zero. Aceasta poate necesita chiar noi investiții. Linia de producție a rachetelor Stinger a fost închisă în 2020. Pentru a o reporni, Raytheon va trebui să găsească componente care să le înlocuiască pe cele care nu mai sunt fabricate și, prin urmare, să revizuiască procesul industrial.

Aprovizionarea cu materiale din Rusia

Această situație ridică o altă problemă, deoarece multe piese din oțel, aluminiu, nichel și titan, necesare pentru aeronautică provin din Rusia. Producătorii nu pot să se orienteze nici măcar către China, ale cărei unități de producție sunt blocate de reapariția Covid-19, care provoacă întârzieri în transporturile din Shanghai, cel mai mare port maritim din lume.

Boeing și Lockheed Martin, producătorii de avioane F-18 și F-35, printre altele, suferă consecințele. Programul de antrenament T-7A Red Hawk al Boeing și Saab a suferit o depășire a costurilor inițiale de 367 de milioane de dolari. Într-un comunicat, grupul aerospațial explică faptul că această creștere se datorează „în principal negocierilor în curs cu furnizorii, afectate de constrângerile lanțului de aprovizionare, Covid-19 și presiunile inflaționiste”.

Lockheed Martin a anunțat o scădere anuală de 8% a vânzărilor din cauza lipsei de aprovizionare legate de pandemie. Compania a declarat că, deși se află în discuții cu Pentagonul pentru a crește producția de arme pentru Ucraina, nu a crescut încă producția. Directorul financiar Jay Malave încearcă să dea asigurări că producția pentru Ucraina nu va avea un impact imediat asupra rezultatelor financiare.

F-35 va fi mai scump

O altă consecință ar putea afecta avionul de luptă F-35, ale cărui vânzări la export sunt în creștere bruscă, în special în Europa. Potrivit lui Jim Taiclet, CEO al Lockheed Martin, inflația și problemele de aprovizionare vor avea un impact mai mare decât se aștepta asupra costului avionului de luptă și vor prelungi durata de producție.

În ultimii ani, costul F-35 a scăzut, ceea ce a făcut din el un avantaj în cadrul licitațiilor globale. În Europa, se așteaptă semnarea de noi contracte cu Elveția, Finlanda și Germania.

Generalul-locotenentul US Air Force Aeriene Eric Fick, care se ocupă de programul F-35 pentru Departamentul american al Apărării, recunoaște că prețul aeronavei, care se negociază în prezent, va fi probabil mai mare decât se aștepta. Fick a spus totuși că vede „lumină la capătul tunelului”.

Cel mai recent raport al Government of Accountability Office (GAO), publicat la 25 aprilie, este mai puțin optimist. Acest organism independent descrie costurile avionului de luptă invizibil ca fiind „exorbitante”. Potrivit raportului, Pentagonul va trebui să cheltuiască în medie aproape 13 miliarde de dolari pe an până în 2037 pentru a finanța programul F-35. Costul total al programului se ridică în prezent la aproximativ 400 de miliarde de dolari.

Ultimele stiri

  • Statele Unite consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne „limitată”
  • AUR: Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară
  • Ciolacu s-a întâlnit cu investitori americani în domeniul energiei
  • Ciucă: „Cota unică nu și-a încheiat aplicabilitatea în România”
  • Cum pot economisi românii mai mulţi bani de la o lună la alta. Greşeala pe care s-o eviţi!
  • Partidele Politice Fantomă strivesc România între măsele
  • Scene şocante la bordul unui avion: un bărbat a început să alerge pe culoar. Ce au făcut poliţiştii (VIDEO)
  • Alege ce citești
  • Ordin pe unitate: ARMATĂ OBLIGATORIE!
  • Actul cu care NU poţi merge la vot! Șeful AEP, mesaj pentru alegătorii români
  • Exit mobile version