AcasăCORONAVIRUSCovid-19, o nouă alertă OMS / Big Pharma din SUA, din nou...

Covid-19, o nouă alertă OMS / Big Pharma din SUA, din nou favorizată

Covid-19, o nouă alertă OMS / Big Pharma din SUA, din nou favorizată

OMS a recomandat vineri, 22 aprilie, cu fermitate antiviralul Paxlovid de la compania farmaceutică americană Pfizer pentru pacienții cu forme mai puțin severe de Covid-19 și „cu risc mai mare de spitalizare”.

Dar, ca și în cazul vaccinurilor Covid-19, Organizația Mondială a Sănătății este „foarte îngrijorată” că țările mai puțin bogate vor avea din nou dificultăți în a avea acces la acest medicament.

Limitele tratamentelor antivirale

Pentru experții OMS, „combinația Nirmatrelvir/ritonavir” (Paxlovid) „este medicamentul de alegere” pentru pacienții nevaccinați, vârstnici sau imunocompromiși, potrivit unui articol din British Journal of Medicine. Pentru același tip de pacienți și de simptome, OMS a emis, de asemenea, o „recomandare slabă” pentru Remdesivir, de la laboratorul american Gilead, pe care anterior nu îl recomanda.

Paxlovid ar trebui să fie preferat Molnupiravirului sau Remdesivirului de la Merck, precum și anticorpilor monoclonali, afirmă organizația, care continuă totuși să pledeze pentru vaccinare.

„Este crucial să prevenim ca oamenii să nu dezvolte o formă severă a bolii, să nu moară. Iar vaccinarea este o intervenție cheie pentru prevenire”, a insistat dr. Janet Diaz, șefa echipei de răspuns clinic Covid-19, în timpul unui briefing de presă la Geneva, scrie Boursorama.

Paxlovid „reduce spitalizarea mai mult decât alternativele, are mai puține riscuri potențiale decât antiviralul Molnupiravir și este mai ușor de administrat decât opțiunile intravenoase, cum ar fi Remdesivir și terapiile cu anticorpi”.

Această recomandare se aplică persoanelor cu vârsta de până la 18 ani și nu se aplică femeilor însărcinate și celor care alăptează. De asemenea, nu se aplică pacienților cu un risc scăzut de complicații, deoarece efectele pozitive sunt minime.

Cu toate acestea, OMS subliniază limitele acestor tratamente antivirale: ele trebuie să fie „administrate cât mai devreme posibil în debutul bolii”, ceea ce presupune și accesul la teste pentru a detecta infecția și la un medic care să confirme diagnosticul și să prescrie medicamentul.

Paxlovid trebuie administrat pe cale orală timp de 5 zile consecutive și mai ales în termen de 5 zile de la debutul simptomelor. În cazul Remdesivirului, de până la 7 zile de la debutul simptomelor și trebuie administrat intravenos timp de trei zile.

Sute de dolari pentru un tratament complet

În ceea ce privește costul și disponibilitatea, OMS solicită Pfizer să fie mai transparentă și mai deschisă. Radioul public american NPR a dezvăluit un cost de 530 dolari pentru un tratament complet cu Paxlovid în SUA, o altă sursă neconfirmată de OMS, raportând un preț de aproximativ 250 dolari într-o țară cu venituri medii superioare.

Pentru Remdesivir, costul pe fiolă este de 520 dolari, dar de 53 până la 64 de dolari pentru cele dezvoltate de companiile generice din India. De asemenea, rămâne un semn de întrebare cu privire la riscul de apariție a rezistenței la aceste tratamente ale virusului care dă naștere Covid-19.

 

author avatar
Tudor Borcea
587 afisari

3 COMENTARII

    • Nici aspirină nu cumpăr dacă scrie faizăr sa lastrazeneca pe cutie și nici măcar otravă pentru muște. Nu m-aș mira dacă, după ce consumă otrava, muștele se transformă în viespi

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger