Cauta

Germania vinde gaze Poloniei, Rusia denunță și amenință: „Iarna abia începe”

Germania vinde gaze Poloniei, Rusia denunță și amenință: „Iarna abia începe”

Polonia acuză Rusia că a oprit livrările de gaze prin gazoductul care trece prin teritoriul său.

Iarna a început iar tensiunile geostrategice în jurul furnizării de gaze către Europa au cunoscut o nouă dezvoltare.

Astfel, Moscova a denunţat duminică, un comportament puțin „raţional” al Germaniei, care revinde gazele Poloniei, în plină creştere a preţurilor şi în timp ce Moscova este acuzată că şi-a limitat voluntar livrările în Europa.

„Nu este cea mai rațională decizie”

„Observăm o inversare a fluxului de gaz din Germania către Polonia și, se pare, și către Ucraina, de ordinul 3 până la 5 milioane de metri cubi pe zi”, a declarat purtătorul de cuvânt al gigantului gazier rus Gazprom, Serghei Kuprianov.

„Acest gaz provine din rezervoare subterane din Germania , rezervoare din care gazul a fost deja folosit în proporție de 47%. Și iarna abia începe. Nu este cea mai rațională decizie”, a continuat el.

Potrivit acestuia, prețurile acestor livrări sunt „semnificativ mai mari decât cele ale volumelor livrate de Gazprom”.

Miercuri, reprezentanța poloneză la Uniunea Europeană a acuzat Moscova că și-a oprit livrările prin gazoductul Yamal-Europe între Rusia, Polonia și Germania, acuzând Gazprom de „manipulare”.

Potrivit lui Vladimir Putin, dacă gazul nu mai trece prin această conductă, este pentru că europenii nu l-au comandat. În ceea ce privește Ministerul German al Energiei, acesta a afirmat că au fost respectate contractele de livrare pe termen lung cu Moscova și că „nu există semne de blocare a aprovizionării”.

Gazprom se apără

Europa de Vest se confruntă de câteva luni cu o creștere nemaivăzută a prețurilor gazelor din cauza mai multor factori: o iarnă foarte rece 2020-2021, redresarea economică post-pandemie sau chiar o reducere a ofertei de energii regenerabile.

Prețul gazului în Europa a doborât săptămâna trecută un nou record, odată cu venirea temperaturilor de iarnă. La acestea se adaugă tensiunile geopolitice dintre UE și Moscova, care asigură o treime din livrările europene.

Occidentalii suspectează Rusia că își limitează livrările pentru a pune presiune pe europeni și a obține succes în mai multe dosare, inclusiv în lansarea noului gazoduct ruso-german Nord Stream 2.

„Acuzațiile împotriva Rusiei și a Gazprom potrivit cărora furnizăm puțin gaz pe piața europeană sunt absolut lipsite de temei”, a reacționat sâmbătă Serghei Kuprianov, scrie AFP.

„Gazprom a livrat în acest an 50,2 miliarde de metri cubi Germaniei, cu 5,3 miliarde mai mult decât anul trecut. Gazprom a livrat deja mai mult gaz decât anul trecut în următoarele țări: Italia, Turcia, Bulgaria, Serbia, Danemarca, Finlanda și Polonia”, a enumerat el.

De asemenea, Rusia este acuzată că nu a trimis gaz suplimentar în Europa prin Ucraina, din cauza tensiunilor mari dintre Moscova și Kiev, acuzații respinse și ele de Moscova.

 

 

 

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version