AcasăȘTIRI EXTERNEGigantul Gazprom cumpără Facebook-ul rusesc, VKontakte. Putin strange menghina pe rețelele sociale

Gigantul Gazprom cumpără Facebook-ul rusesc, VKontakte. Putin strange menghina pe rețelele sociale

Gigantul Gazprom cumpără Facebook-ul rusesc, VKontakte. Putin strange menghina pe rețelele sociale

În timp ce Rusia își multiplică amenzile împotriva Twitter, Google și Apple, gigantul public Gazprom – un instrument de punere a internetului rusesc sub controlul autorităților – a cumpărat VKontakte (VK), considerat Facebook-ul rusesc. 

Holdingul USM al miliardarului apropiat de Kremlin, Alișer Usmanov, a anunțat că  și-a vândut acțiunile pe care le deținea la rețeaua social-media VKontakte către Sogaz, o companie de asigurări afiliată gigantului gazier de stat Gazprom, relatează USM și Sogaz.

Această tranzacție este cel mai recent semn al controlului sporit de al autorităților ruse asupra rețelelor sociale și a internetului în general.

Suma tranzacției, la secret

VK susține că ajunge la peste 90% din utilizatorii  internetului din Rusia. „USM deținea un bloc de acțiuni la VK prin participația sa (până la 45%) din capitalul MF Technologies, care la rândul său controlează 57,3% din acțiunile VK, a indicat USM într-un comunicat: „Tot acest pachet de acțiuni a fost vândut către grupul Sogaz. Suma tranzacției nu a fost dezvăluită”.

Într-un comunicat laconic, Sogaz susține că a „aprobat” această tranzacție. Imperiul lui Alișer Usmanov, care într-un timp a investit și în Facebook, afirmă astfel că vrea de acum înainte să se concentreze pe activitățile sale în metalurgie și telecomunicații, scrie Capital.fr.

La sfârșitul lunii noiembrie, cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, anunțase deja că a vândut 36% din acțiunile sale la MF Technologies către Gazprombank, banca grupului gazier, ceea ce face ca controlul asupra VK al grupului să fie aproape complet.

Gazprom Media a lansat și TikTok-ul rusesc

Gazprom este adesea instrumentul de punere a internetului rusesc sub controlul autorităților. Luni, brațul său mediatic, Gazprom Media, a lansat varianta rusească a Tik Tok. Gazprom Media este condus de Alexandr Jarov, fost director al autorităţii ruse de reglementare a telecomunicaţiilor Roskomnadzor, responsabil în special de blocarea (eşuată) a mesajelor criptate Telegram în Rusia.

Autoritățile au întărit în ultimii ani presiunea asupra internetului rusesc, în numele luptei împotriva „extremismului și terorismului”. Opoziția, în schimb, denunță o încercare de a controla dezbaterea politică și de a înăbuși vocile critice la adresa elitelor politice corupte și lui Vladimir Putin.

În timpul alegerilor legislative din septembrie, Apple și Google au convenit să elimine din magazinele lor online din Rusia aplicația opozantului întemnițat Alexei Navalnîi, prin care alegătorii erau învățați să voteze împotriva candidaților susținuți de Kremlin.

author avatar
Tudor Borcea
375 afisari

1 COMENTARIU

  1. acest cacanar [navalni]face puscarie pt. ca afurat il doare in cur pe putin de el .de obicei scriai m/ai bine nu poti daca nu il musti de cur pe putinde aia sintem colonie

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger