AcasăȘTIRI EXTERNEGermania amenință Rusia cu închiderea Nord Stream 2. Scenariui teribil prezentat Moscovei

Germania amenință Rusia cu închiderea Nord Stream 2. Scenariui teribil prezentat Moscovei

Germania amenință Rusia cu închiderea Nord Stream 2 în cazul unei escaladări în Ucraina

Controversatul gazoduct germano-rus Nord Stream 2 nu va avea autorizația să funcționeze în cazul unei noi „escaladări” în Ucraina, conform unui acord de principiu încheiat între Germania și SUA, a declarat duminică seara șeful diplomației germane, Annalena Baerbock.

Din cauza situației de securitate, „s-a convenit între americani și fostul guvern german” al Angelei Merkel „că, în cazul unei escaladări ulterioare, aceast gazoduct nu va putea intra în exploatare”, a declarat Annalena Baerbock la postul de televiziune german ZDF, într-un moment în care occidentalii se tem de o invazie a Ucrainei de către trupele ruse.

„Încălcarea granițelor unei țări europene va avea consecințe”

Ministrul german de Externe, care a participat în weekend la o întâlnire G7 dedicată în special tensiunilor cu Rusia și care se va întâlni luni cu partenerii săi europeni pe această temă, a clarificat astfel amenințările – cel mai adesea voalate – lansate pe subiectul Nord Stream 2 de cancelarul german Olaf Scholz.

„Ar fi o greșeală gravă să credem că încălcarea granițelor unei țări europene ar rămâne fără consecințe”, a spus Scholz, duminică seara, în timpul unei vizite în Polonia.

Annalena Baerbock ,care a preluat funcția săptămâna trecută, a mai amintit că gazoductul care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, oricum „nu poate fi autorizat deocamdată pentru că nu îndeplinește regulile legislației europene în domeniul energiei”.

La mijlocul lunii noiembrie, autoritatea germană de reglementare în domeniul energiei a suspendat procedura de certificare pentru Nord Stream 2 – a cărui construcție a fost finalizată – solicitând consorțiului cu sediul în Elveția, și responsabil de funcționarea acestuia, să înființeze o societate în conformitate cu legislaţia germană.

Acest gazoduct, susținut cu ardoare de șeful statului rus, Vladimir Putin, pe de o parte, și, pe de altă parte, în ultimii ani de Angela Merkel, în numele garanțiilor de aprovizionare cu gaze pentru Europa, a fost amplu criticat de numeroase țări.

Polonia: „Nu-l deschideți”

Statele Unite și mai multe țări din Europa de Est, începând cu Polonia, sunt îngrijorate că Europa este prea dependentă de Rusia lui Putin. În plus, Ucraina, până în prezent una dintre marile țări de tranzit al gazelor rusești către Europa – se teme să va fi afectată de acest proiect- care o ocolește- și să fie slăbită economic și diplomatic de acesta.

Șeful guvernului polonez Mateusz Morawiecki i-a cerut duminică omologul său german, Olaf Scholz, „să nu deschidă” gazoductul Nord Stream 2, un punct al disputei între Berlin și Varșovia.

Morawiecki a reiterat argumentele poloneze privind riscul „șantajului” rusesc în fața Ucrainei și al „destabilizarii pe flancul estic al NATO, a UE”. Scholz a dat asigurări că țara sa va „face totul pentru a se asigura că Ucraina rămâne o țară de tranzit” pentru gaze, în timp ce, potrivit premierului polonez, „cel mai bine ar fi să nu aprobe deschiderea Nord Stream 2”.

Gazoductul lung de 1.200 de kilometri, care trece pe sub apele Mării Baltice din Rusia până în nord-estul Germaniei, a fost finalizat în septembrie, dar nu este încă operațional din cauza întârzierilor în certificări.

author avatar
Tudor Borcea
610 afisari

1 COMENTARIU

  1. Și asa daca incepe razboiulb inchide Rusia prima iar dacă nu o sa zica ca va dam gratis gazu toti nemtii burtosi o sa se înghesuieca ca prostii sa consume sa incalzeasca casa pt 2-3 zile si o sa adoarme in moarte ca le da rusii noviciok prin conducta la toti ca la teatru din Moscova si mor toti germanii in somn apoi taximetristul l o sa zica ca fost un sist de sulfuri ne cerem scuze ca nu se va mai intampla a2a oara..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger