Cauta

Efect limitat al sancțiunilor occidentale asupra economiei Rusiei. Duș rece de la FMI

Efect limitat al sancțiunilor occidentale asupra economiei Rusiei. Duș rece de la FMI / Foto: Facebook

În pofida războiului din Ucraina, economia Rusiei ar urma să scadă puțin mai puțin decât se așteaptă în acest an, potrivit Fondului Monetar Internațional.

Dacă economia mondială este prinsă într-o spirală inflaționistă, Rusia ar trebui, în acest an, să fie mai puțin penalizată de sancțiunile internaționale decât se așteapta, a subliniat marți, FMI.

Rezistență la sancțiuni

În plus, țările europene, pe de altă parte, suferă mai mult decât se așteptau din cauza sancțiunilor. Creșterea produsului intern brut (PIB) al Rusiei ar trebui să se contracte cu 6,0% în 2022, anticipează FMI, ceea ce este mult mai puțin decât prăbușirea de 8,5% pe care miza în previziunile sale anterioare, publicate în aprilie.

„Se așteaptă ca economia rusă să se fi contractat mai puțin decât se aștepta în al doilea trimestru, exporturile de țiței și cele non-energetice rezistând mai bine decât se preconiza”, a precizat instituția în raportul său.

„În plus, cererea internă arată și ea o oarecare rezistență, datorită limitării efectului sancțiunilor asupra sectorului financiar intern și a unei slăbiri mai puțin decât se aștepta a pieței muncii”, a adăugat instituția, scrie Le Point.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie, țările occidentale au impus o serie de sancțiuni Rusiei pentru a o sugruma financiar și economic. Cu toate acestea, se așteaptă ca efectele acestor sancțiuni să se facă simțite mai mult decât se preconiza în 2023, când FMI se așteaptă ca economia rusă să se reducă cu 3,5%, cu 1,2 puncte procentuale mai puțin decât prognoza sa anterioară.

Efect de bumerang în Europa

Pe de altă parte, „efectele războiului asupra principalelor economii europene au fost mai negative decât se aștepta”, spune FMI. Previziunile de creștere economică pentru 2022 au fost reduse pentru Germania (-0,9 puncte până la 1,2%), Franța (-0,6 puncte până la 2,3%) și Spania (-0,8 puncte până la 4,0%).

Aceste consecințe mai puternice se datorează „creșterii prețurilor la energie, precum și scăderii încrederii consumatorilor și încetinirii activității din industria prelucrătoare ca urmare a întreruperilor persistente ale lanțului de aprovizionare și a costurilor mai mari ale materiilor prime”, precizează FMI.

Iar o încetare completă a exporturilor de gaze rusești ar reduce „semnificativ” creșterea economică în zona euro în 2022 și 2023. Acest lucru ar forța țările europene să pună în aplicare raționalizarea energiei, afectând sectoare industriale importante.

Ultimele stiri

  • Răzvan Lucescu – titlul de campion cu cel mai înalt grad de dificultate
  • Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am nenumărate lucruri pe care mi le reproşez” – VIDEO
  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Exit mobile version