AcasăȘTIRI EXTERNEPetrol și gaze rusești. Încetarea importurilor, capcane logististice și financiare pentru...

Petrol și gaze rusești. Încetarea importurilor, capcane logististice și financiare pentru Europa

DEZVĂLUIRI. Cum vinde Rusia petrol în Statele Unite! Americanii îl plătesc în avans pe Putin pentru țițeiul livrat!

După sancțiunile împotriva Rusiei, Europa va trebui să se confrunte cu multiple obstacole. Într-o notă publicată miercuri, Centrul francez de studii prospective și informații internaționale(CEPII) avertizează  că o oprire a importurilor europene de gaze și petrol este o cale plină de capcane logistice și financiare.

Dacă Europa se va îndepărta de petrolul rusesc ca răspuns la războiul din Ucraina, „mai mult de un sfert din importurile totale ale continentului vor trebui să fie înlocuite”.Într-adevăr, peste 30% din importurile europene de petrol provin din Rusia.

Necesitatea de a diversifica aprovizionarea –  apelând, de exemplu, la Arabia Saudită, Brazilia, Statele Unite sau Canada – este o strategie costisitoare, deoarece marii producători de hidrocarburi sunt mai îndepărtați geografic de Europa decât Rusia, ceea ce va scumpi automat livrările,

Rusia sparge prețul barilului

Cum va putea UE să convingă acești potențiali parteneri să-i vândă combustibilul? Greu de răspuns – Rusia deja exportă petrol companiilor din India și China la un preț de dumping: 25 de dolari pe baril, un avertisment serios pentru furnizorii alternativi.

„Semnalul transmis de Rusia este că nu va ezita să spargă prețurile dacă ar crește producția împotriva dorinței de diversificare a Europei”, subliniază reprezentanții CEPII.

„Petrolul rusesc are calități bune pentru producerea de distilate medii (motorină), dar înlocuirea lui cu un alt petrol ar putea necesita o prelucrare mai complexă în rafinării pentru a obține aceleași produse finite.Prețul produselor petroliere ar trebui, prin urmare, să crească sub efectul acestor constrângeri tehnice, independent de jocul cererii și al ofertei”, conchide raportul.

Nota vine în contextul în care membrii UE încearcă de mai multe săptămâni să ajungă la un acord asupra unui embargo asupra importurilor de petrol rusesc. În ciuda reticenței Ungariei, Franța și Germania  speră să ajungă la un acord în zilele următoare.

Fantasma “cumpărătorului unic european”

În ceea ce privește achizițiile de gaze, pe care Uniunea Europeană intenționează să le reducă cu două treimi până la sfârșitul anului 2022, CEPII pledează pentru crearea unui „cumpărător european unic”. Un singur interlocutor ar putea consolida puterea de negociere a celor 27 cu furnizorii alternativi. Nu sunt semne pentru un acord în acest sens, în păguboasa tradiție a Bruxelles-ului.

La mila Orientului Mijlociu?

De asemenea, trebuie avut grijă să nu se creeze legături excesive cu marii producători din Orientul Mijlociu, altfel Europa ar putea „schimba dependența de Rusia cu dependența de Strâmtoarea Ormuz”, o regiune cu „riscuri geopolitice evidente”.

Printre potențialii noi furnizori de gaz, autorii notei identifică câteva „ținte prioritare”: „zăcămintele de gaz descoperite în estul Mediteranei (Cipru, Israel, Liban), numeroasele proiecte de GNL aflate în curs de studiu în Africa (Mozambic, Mauritania, Camerun, Tanzania, Djibouti) și dezvoltarea resurselor importante din America Latină”.

„Deci potențialul există”, dar diversificarea aprovizionării implică construirea unei noi infrastructuri de gaze , un proces costisitor și consumator de timp.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
513 afisari

4 COMENTARII

  1. Da vom plati mereu pentru agresivitatea sua si nato. ce cred ei ca ai inving pe rusi? vine jale economica. multumesc sua si eu, ultimii niste cretini cu deluzii de grandoare (adica schrizofrenici).

  2. Toata aceasta criza a fost creata de putregaiul drogat NATO si vin vremuri grele pentru Europa care isi merita soarta un continent expirat unde domina drogurile ,pedofilia si tranvestitii nu mai vorbim de crimele si debandarea amerlicana

  3. Petrolului rusesc i s-a pus cruce! Că-l vând, la preț de dumping, numai să scape de el sau vor fi constrânși să-l lase să baltească – e problema lor. Certe sunt două aspecte: era dependenței europene de energia fosilă rusească a apus definitiv, iar finanțările, cu sume astronomice, aparțin definitiv trecutului. Federația Rusă e pe cale de a se coborî definitiv în rândul puterilor de mâna a doua.

    • Numai că ce să vezi. Veniturile Rusiei din exporturile de energie sau dublat, chiar mai mult decât atâta, ca urmare a ” sancțiunilor ”, exportând mai puțin fizic, atât gaze, cât si petrol sau cărbune. Sancțiunile au mărit enorm preturile pe piaţa, si până la urma cei sancționați au fost sancționatori, care plătesc factura. Nu poți scoate de pe piaţa cel mai mare producător si exportator de gaze si petrol, fără ca piaţa să fie data peste cap. In lumea de azi cine are energie are putere, de aceea se bate SUA cu toate națiile deținătoare de asemenea resurse, peste tot in lume, fie prin război direct, fie prin Revolte ” democratice ”. Rusia nu are de ce se teme. Clienți la fel de puternici si solvabili sunt destui in lume, China fiind cel mai mare si înfometat de energie, mai ales ca are si granițe comune cu Rusia, iar bascularea conductelor dinspre vest spre est este o chestiune de timp scurt, cunoscându-se hărnicia chinezilor in construirea unor mari infrastructuri, de transport, terestru, mare sau cel mai probabil, prin conducte magistrale, pe langa care STREAM 2 este un puișor. Nu de mila rușilor trebuie sa ne plângem, nu-i cazul, ci de a noastră, fiindcă era petrolului, gazului si cărbunelui ieftin si ușor accesibil, din Rusia a apus, alternativele sunt foarte scumpe, necesita mari investiții in infrastructura aferenta, care necesita si mult timp, care nu mai este la dispoziție, finalul fiind o cădere puternica a competitivității producției europene, nu numai industriale ci si cea a agricola, construcţii, de transport, servicii, într-un cuvânt a întregii economii, spre marea bucurie a artizanului acestei conflict, SUA, dar si a rivalului sau puternic si autentic, China, care sunt câștigătorii neți ai conflictului.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger