Cauta

„Educația pozitivă”. Părinții generației Z vor să-l omoare pe Moș Crăciun. „Este o minciună, traumatizează copiii”

„Educația pozitivă”. Părinții generației Z vor să-l omoare pe Moș Crăciun. „Este o minciună, traumatizează copiii” / Foto: printscreen

Părinții din generația Z nu vor să perpetueze „mitul” lui Moș Crăciun. Pentru unii, a spune „adevărul” despre existența Moșului este o formă de „educație pozitivă”.

Moș Crăciun este cea mai recentă tradiție care a căzut victimă generației Z (generația care le-a succedat „milenialilor), care vrea să aducă o nouă „viziune” asupra lumii.

Moș  Crăciun, o „minciună” dăunătoare copiilor

Unii membri ai acestei generații au început astfel războiul cu spiritul sărbătorilor de iarnă, Moș Crăciun fiind în linia de miră.

Sub hashtag-ul TikTok #SantaIsntReal, care a fost vizualizat de peste 14 milioane de ori, hoarde de tineri părinți nu numai că au susținut că Moș Crăciun este un personaj fictiv, dar că este și traumatizant pentru cei mici.

Sierra McKenzie, mamă din SUA a trei copii, și-a explicat decizia, pentru New York Post: „Copiii mei nu vor face poze cu acest mit anul acesta. Nici cadourile lor nu vor fi marcate „de la Moș Crăciun”, ci „de la mama și tata”. „Refuz să perpetuez legenda omului vesel cu burtă mare și pălărie roșie”. „Să le spui copiilor că Moș Crăciun este real este o minciună, iar eu nu cred în creșterea copiilor mei pe o minciună”, a declarat ea. „Relația pe care o am cu copiii mei nu trebuie să se bazeze pe asta”.

Videoclipul viral cu sentimentele ei anti-Santa a obținut aproape 10.000 de vizualizări pe TikTok.

În schimb, această mamă le-a dat undă verde copiilor să participe la activități festive, cum ar fi întocmirea unei liste de cadouri, coacerea de biscuiți și vizionarea de filme de Crăciun. „Pentru noi, sezonul festiv este în principal despre unitate și dăruire. Se pot bucura în continuare de magie, dar fără să creadă că un semizeu omniscient îi privește toată ziua”, spune Sierra McKenzie.

Linia de conduită pentru „părinți pozitivi”

Chloe Amelle, în vârstă de 24 de ani, mamă a doi copii, împărtășește această decizie, dar dintr-un motiv ușor diferit. Pentru ea, a spune adevărul despre existența lui Moș Crăciun este un aspect al „educației pozitive”. Această nouă formă de educație parentală, care a devenit la modă, susține, printre altele, creșterea copiilor mici prin bunătate și respect, mai degrabă decât prin amenințări.

„Folosirea mitului lui Moș Crăciun pentru a-i încuraja să fie buni în schimbul cadourilor zădărnicește valoarea de a fi o persoană onestă, de dragul de a fi. Mai mult, în funcție de cadourile pe care le primesc pe 25 decembrie, se vor compara cu ceilalți, crezând că au fost mai cuminți sau mai puțin cuminți decât ei”, subliniază ea, scrie Slate.

„Traumele”  Moșului

Potrivit lui Sarah Ockwell-Smith, expertă în îngrijirea copiilor și autoare a cărții „The Gentle Parenting Book”, amenințarea copiilor cu „am să-i spun Moșului” nu va face decât să strice magia sărbătorii – dacă nu cumva le va aduce o doză zilnică de stres celor mici.

„Ideea unei ființe mitice atotvăzătoare și judecătoare care spionează copiii este destul de provocatoare de traume”, a spus ea. „Nu e nicio surpriză că mulți copii plâng când îl întâlnesc pe Moș Crăciun.”

Deși nu există o poziție oficială a educației pozitive cu privire la mitul lui Moș Crăciun, Sarah Ockwell-Smith avertizează părinții: „Trebuie să fim atenți să nu-l «militarizăm» pe cel care odinioară era iubit ca fiind cel care dădea cadouri”.

Totuși, ar fi ridicol dacă cel mai bun prieten al copiilor ar tinde să devină cel mai rău coșmar al acestora.

Ultimele stiri

  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • 1 MAI, ziua în care MICII sunt la mare căutare! Unde se mănâncă cei mai buni mititei la noi în țară?
  • Poliţişti de frontieră, înjunghiaţi de traficanţii de migranţi într-o parcare de pe A1/Au fost trase mai multe focuri de armă
  • Exit mobile version