AcasăȘTIRI EXTERNESUA dezvăluie cyber-bombardierul de generație 6. Invizibil, mortal, la costuri astronomice -...

SUA dezvăluie cyber-bombardierul de generație 6. Invizibil, mortal, la costuri astronomice – VIDEO

SUA dezvăluie cyber-bombardierul de generație 6. Invizibil, mortal, la costuri astronomice - VIDEO / Foto: Northrop Grumman

Este un eveniment major pentru US Air Force: Statele Unite au prezentat ceea ce fabricantul Northrop Grumman susține că este cel mai avansat și mai „invizibil” avion din lume, bombardierul B-21.

Dovadă a importanței rolului pe care îl va juca, guvernul american a planificat să comande 100 de astfel de avioane, de cinci ori mai mult decât întreaga producție a bombardierului B-2.

Cu și fără pilot

Vineri, US Air Force și producătorul american de avioane Northrop Grumman au prezentat cyber-bombardierul B-21 Raider, primul avion de generația a 6-a din lume. Acest avion „invizibil” va putea fi pilotat și fără echipaj.

Acesta va fi primul dintr-o serie de șase avioane aflate în curs de asamblare. Se așteaptă ca avionul să coste aproape 700 de milioane de dolari pe unitate.

„B-21 este cea mai avansată aeronavă militară construită vreodată și este produsul inovației de pionierat și al excelenței tehnologice”, a declarat Doug Young, vicepreședinte al Northrop Grumman Aeronautics Systems, informează BFMTV.

Pe site-ul său, producătorul a afișat o numărătoare inversă pentru a crea suspans, cu un mesaj adresat americanilor și dușmanilor Americii. Se spune că Pentagonul a comandat deja o sută de astfel de aparate, primele livrări urmând să aibă loc în 2030.

Un demonstrator ar trebui să zboare în 2023. B-21 urmează să înlocuiască bombardierele Boeing B-52 Stratofortress și Rockwell B-1 Lancer.

Se spune că costul programului ar fi de peste 200 de miliarde de dolari, dar Pentagonul nu a oferit niciodată o cifră. Proiectul a fost lansat în 2015 cu o licitație care a opus Northrop Grumman unei alianțe între Boeing și Lockheed Martin.

Acest bombardier va putea fi pilotat fără echipaj la bord. Cu toate acestea, USAF nu a „luat încă nicio decizie” în acest sens, a declarat Ann Stefanek, o purtătoare de cuvânt a Forțelor Aeriene.

Nu va fi singur pe cer: China și Rusia nu stau degeaba

În afară de câteva puncte precum tehnologia „stealth”, conexiunea la un cloud de luptă, viteza și armamentul ultrasofisticat, misterul planează asupra acestui avion, care este destinat să devină „coloana vertebrală a puterii aeriene americane”.

Pe lângă armele care includ bombe nucleare și hipersonice, bombardierul va avea o precizie fără precedent în loviturile sale, datorită unui software alimentat cu date de la toate forțele armate americane.

Pentru a asigura producția fără a fi penalizată de un stat străin, în special pentru componentele electronice, Northrop Grumman spune că a dezvoltat „tehnici avansate de fabricație și instrumente de inginerie digitală”.

B-21 „Raider”, pe de altă parte, nu va fi singur pe cer. Dacă războiul din Ucraina pune în așteptare viitorul bombardier strategic rusesc Tupolev PAK DA, rusă, China lucrează la avionul Xian H-20 care, de asemenea, pare să facă un pas uriaș în viitorul tehnologiei „stealth” și care ar putea constitui un adversar redutabil în caz de conflict.

author avatar
Tudor Borcea
549 afisari

5 COMENTARII

  1. Realizarile lor în tehnologia militară „sealth” sunt lăsate în urma De aplicațiile civile ale acestei tehnologii. Numai în raport cu țară noastră să amintesc două: participarea României la „reconstrucția Irakului” în schimbul renunțării la datoria irakiana, rămasă din „greaua moștenire” și bineînțeles „șoseaua invizibilă”

  2. doar Amerikabomber eras o idee mai buna,
    Proiectul Amerika denumit și Amerika Bomber, a fost un program inițiat de Reichsluftfahrtministerium în al doilea război mondial, în vederea realizării planului de a bombarda S.U.A.. Acesta viza bombardarea strategică a principalelor orașe nord… Wikipedia

    „proiectul Amerika”………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger