Cauta

Dezastrul SUA în Afganistan. Ce au putut lăsa americanii pe mâna talibanilor

Dezastrul SUA în Afganistan. Ce au putut lăsa americanii pe mâna talibanilor

Aproximativ 7 miliarde de dolari reprezentând echipamente militare pe care SUA le-au transferat guvernului afgan în decursul a 16 ani au rămas în Afganistan după ce americanii și-au încheiat retragerea din această țară, în august anul trecut, potrivit unui raport al Departamentului american al Apărării, solicitat de Congres.

Acest echipament se află acum într-o țară care este controlată chiar de inamicul pe care SUA a încercat să îl alunge în ultimele două decenii: talibanii. Departamentul Apărării nu are niciun plan de a se întoarce în Afganistan pentru a „recupera sau distruge” echipamentul, se arată în raportul care a fost furnizat Congresului.

O comoară pe mâna talibanilor

Potrivit raportului, SUA au oferit în total echipamente în valoare de 18,6 miliarde de dolari forțelor naționale afgane de apărare și securitate (ANDSF) din 2005 până în august 2021. Din acest total, echipamente în valoare de 7,12 miliarde de dolari au rămas în Afganistan după ce retragerea SUA a fost finalizată la 30 august 2021. Este vorba de avioane, muniții aer-sol, vehicule militare, arme, echipamente de comunicații și alte materiale, potrivit raportului DoD.

Valoarea uriașă a echipamentelor lăsate în urmă va servi la reorientarea atenției asupra retragerii haotice și grăbite din Afganistan, care a fost puternic criticată de legislatori din ambele partide, scrie CNN.

„O mare parte din echipamentele rămase” în Afganistan necesită „o întreținere specializată pe care contractanții DoD au furnizat-o anterior” forțelor afgane „sub formă de cunoștințe tehnice și sprijin”, se arată în raport. Departamentul Apărării trebuia să prezinte un raport Congresului cu privire la dispunerea bunurilor, echipamentelor și proviziilor Statelor Unite furnizate forțelor afgane care au fost distruse, scoase sau rămase în Afganistan, precizează raportul, care este datat 2022 martie.

Din Kabul până în Kiev

Raportul mai spune că cinci elicoptere Mi-17 care se aflau în Afganistan au fost transferate oficial în Ucraina în 2022, deși acestea se aflau deja în Ucraina pentru întreținere înainte ca SUA să părăsească Afganistanul. Departamentul Apărării a notificat Congresul cu privire la intenția sa de a transfera elicopterele în ianuarie 2022, înainte de începerea invaziei Rusiei în această țară, iar Ucraina a semnat o scrisoare de acceptare la 11 martie 2022.

„Aceste cinci elicoptere se aflau în Ucraina, în revizie de întreținere, atunci când guvernul afgan s-a prăbușit, și au rămas acolo de atunci”, se arată în raport. Dintre alte materiale pe care SUA le achiziționaseră anterior pentru Afganistan, dar care nu au fost trimise în țară, SUA au dat Ucrainei unele „muniții nestandardizate”, inclusiv aproximativ 37.000 de muniții de obuzier de calibrul 122 mm, se arată în raport.

„De asemenea, SUA au transferat în Ucraina peste 15 milioane de cartușe de muniție pentru puști peste 99.000 proiectile de 40 mm pentru grenade cu explozibil cu fragmentare și aproximativ 119.000 de muniții de mortier de 82 mm din materiale care au fost achiziționate anterior pentru Afganistan”, se arată în raport.

Avioane, vehicule arme și muniții, lăsate în urmă

Avioane în valoare de 923,3 milioane de dolari au rămas în Afganistan. SUA au lăsat 78 de aeronave achiziționate pentru guvernul afgan la Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul înainte de încheierea retragerii. Aceste aeronave au fost demilitarizate și au fost scoase din funcțiune înainte de plecarea militarilor americani, se arată în raport. Armata americană a efectuat evacuarea necombatanților din Afganistan în luna august, în principal prin acest aeroport.

Un total de 9.524 de muniții aer-sol, în valoare de 6,54 milioane de dolari, au rămas în Afganistan la încheierea retragerii militare americane. „Majoritatea semnificativă” a „stocului de muniții rămase pentru avioane sunt muniții de non-precizie”, se arată în raport.

Peste 40.000 din totalul de 96.000 de vehicule militare pe care SUA le-au dat forțelor afgane au rămas în Afganistan la momentul retragerii americane, inclusiv 12.000 de Humvee-uri militare, se arată în raport. „Starea operațională a vehiculelor rămase” în Afganistan este „necunoscută”, se arată în raport.

Mai mult de 300.000 din totalul de 427.300 de arme pe care SUA le-au dat forțelor afgane au rămas în Afganistan la momentul retragerii militare americane, potrivit raportului. Mai puțin de 1.537.000 de „muniții speciale” și „muniție obișnuită pentru arme de calibru mic”, în valoare totală de 48 de milioane de dolari, se află încă în țară, se precizează în raport.

Echipamente specializate

„Aproape toate” echipamentele de comunicații pe care SUA le-au dat forțelor afgane, inclusiv stațiile de bază, sistemele de radio comerciale și militare, mobile, portabile și portabile și portabile, precum și emițătoarele și dispozitivele de criptare asociate, au rămas, de asemenea, în Afganistan la momentul retragerii, se arată în raport.

„Aproape toate” echipamentele de vedere pe timp de noapte, de supraveghere, „biometrice și de poziționare”, totalizând aproape 42.000 de echipamente specializate, au rămas în țară, adaugă raportul. Și „aproape toate” echipamentele de eliminare a munițiilor explozive și de deminare, inclusiv 17.500 de „piese de detectare a explozibililor, contramăsuri electronice, echipamente de eliminare și de protecție personală” au rămas, de asemenea, în Afganistan, potrivit raportului.

Ultimele stiri

  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Exit mobile version