AcasăȘTIRI EXTERNERăzboiul din Ucraina lovește și uleiul de palmier. Anunțul celui mai mare...

Războiul din Ucraina lovește și uleiul de palmier. Anunțul celui mai mare producător mondial

Războiul din Ucraina lovește și uleiul de palmier. Anunțul celui mai mare producător mondial

Indonezia a început joi să impună o interdicție totală asupra exporturilor de ulei de palmier, în condițiile în care este cel mai mare producător mondial al acestei materii. Piața mondială a uleiului vegetal, care atinge deja prețuri maxime, este destabilizată.

Uleiurile vegetale se numără printre o serie de alimente de bază ale căror prețuri au atins niveluri record în ultimele săptămâni, după invazia Rusiei în Ucraina, o țară ce exporta global acest produs, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. În țările europene importatoare de ulei de floarea soarelui din Ucraina prețurile au explodat. Unele țări din Occident au început să raționalizeze astfel uleiul.

Risc de penurii și tensiuni sociale

Și Indonezia se confruntă cu o penurie de rezerve interne de ulei de gătit și cu prețuri în creștere, consumatorii din mai multe orașe fiind nevoiți să aștepte ore întregi în fața centrelor de distribuție pentru a cumpăra acest produs de bază la prețuri subvenționate.

Autoritățile din cea mai populată țară din Asia de Sud-Est se tem că penuria și creșterea costurilor ar putea provoca tensiuni sociale și au luat măsuri pentru a asigura aprovizionarea cu ulei de palmier, care este utilizat în diverse dulciuri și produse cosmetice.

Autoritățile au precizat, miercuri seara, că embargoul va include toate exporturile de semințe oleaginoase și nu doar produsele destinate uleiurilor comestibile, așa cum se indicase cu o zi înainte, scrie France 24.

Jakarta asigura 60% din exporturile mondiale

Președintele Joko Widodo a declarat că aprovizionarea celor 270 de milioane de locuitori ai țării este „cea mai mare prioritate” a guvernului său. „Fiind cel mai mare producător de ulei de palmier din lume, este ironic faptul că avem dificultăți în a obține ulei de gătit”, a declarat el.

Indonezia produce aproximativ 60% din uleiul de palmier din lume, o treime fiind consumată pe piața internă. India, China, Uniunea Europeană și Pakistanul se numără printre principalii săi clienți la export.

Lipsa de luni de zile a fost exacerbată de o reglementare deficitară și de producătorii care sunt reticenți în a vinde acasă, deoarece prețurile internaționale ridicate au făcut ca exporturile să fie mai profitabile. Jakarta intenționează să reia exporturile atunci când prețul uleiului de gătit în vrac pe piețele locale va scădea la 14.000 de rupii (97 de cenți) pe litru, după ce a crescut cu 70% în ultimele săptămâni, ajungând la 26.000 de rupii (1,80 dolari).

 

author avatar
Tudor Borcea
426 afisari

2 COMENTARII

  1. Ziare.com UN SITE CE INSTIGA LA URA , CARE IMPUNE CENZURA SI DICTATURA IN ROMANIA !!! FALSI JURNALISTI , SIMPLI COPISTI PLAGIATORI, LINGAI IN CÙR A CLASEI POLITICE , MÙISTI PROFESIONISTI , JEGURI PATENTATE , PLEAVA JURNALISMULUI DE CEA MAI JOASA SPETA , COLABORATORI VIERMANOSI , DEJECTII UMANE .GUNOAIE INFECTE
    SLUGILE CREDINCIOASE SUNT ZILNIC CU ARTICOLE ELOGIOASE , SCARBOASE PANA LA VOMA , SI ODE LA ADRESA JEGURILOR DIN FRUNTEA TARII CE AU DISTRUS TOTAL ROMANIA SI AU INDATORAT-O PENTRU SECOLE . FALSI JURNASITI DE PE ZOAIE.com niste ANALFABETI PLATITI SA FACA PROPAGANDA MINCINOASA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger