AcasăȘTIRI EXTERNEDe la Hiroshima, SUA dă lecții despre folosirea armelor nucleare / Avertisment...

De la Hiroshima, SUA dă lecții despre folosirea armelor nucleare / Avertisment pentru Putin

Premierul japonez Fumio Kishida și ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, au avertizat sâmbătă Rusia împotriva folosirii armelor nucleare, în timpul unei vizite la Hiroshima, una dintre cele două ținte ale bombardamentelor atomice americane.

Avertismentul lor vine în vreme ce Moscova a refuzat marți să excludă posibilitatea desfășurării arsenalului său nuclear, asigurând că Rusia l-ar putea folosi în Ucraina în cazul unei „amenințări existențiale”.

În timp ce Fumio Kishida și Rahm Emanuel au vizitat parcul Memorialului Păcii și muzeul acestuia din Hiroshima, ambasadorul american a considerat poziția Rusiei „inacceptabilă”.

SUA, părintele armelor atomice

Statele Unite rămân singura țară care a folosit vreodată arme nucleare într-un conflict.

Emanuel a emis o declarație sâmbătă în care condamnă poziția Moscovei. „Istoria Hiroshimei ne învață că este inadmisibil ca o națiune să facă o astfel de amenințare”, a spus el.

Se estimează că aproximativ 140.000 de oameni au murit în bombardamentul de la Hiroshima – și în urma consecințelor acestuia – pe 6 august 1945. Trei zile mai târziu, Washingtonul a aruncat o bombă cu plutoniu asupra orașului-port japonez Nagasaki, ucigând aproximativ 74 000 de oameni.

„Trăim vremuri fără precedent în care Rusia amenință că va folosi arme nucleare, ceva ce era cândva de neconceput, chiar de nespus”, a adăugat el, scrie Le Journal de Montreal.

La rândul său, premierul Kishida a declarat că „ororile armelor nucleare nu trebuie să se mai repete”.

La câteva zile după începerea războiului declanșat pe 24 februarie în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că pune în alertă „forța de descurajare nucleară”, declanșând un cor de proteste internaționale.

Temerile se referă în special la posibila utilizare de către Moscova a armelor nucleare de mici dimensiuni.

„Avem o doctrină de securitate internă, este publică, puteți citi acolo toate motivele folosirii armelor nucleare. Și dacă este o amenințare existențială pentru țara noastră, atunci ele pot fi folosite în conformitate cu doctrina noastră”, a declarat marți pentru CNN purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

author avatar
Tudor Borcea
657 afisari

7 COMENTARII

  1. Armele sunt drumul gresit.Cine se bucura ca vede diplomatia inchisa inseamna ca e prost,nu ai cum sa faci pace altfel.In al 2-lea razboi mondial Japonia oricum pierduse in1945 nu era nevoie de Hiroshima&Nagasaki.Dar nu cumva asta inseamna ca niste diplomati trebuia sa negocieze pacea?Azi oamenii unii gandesc modern altii tot retrograzi.Ce o fi asa de greu 1-diplomatie 2-arme Care sa fie calea corecta? Nu mai poti in2022 sa gandesti ca in evul mediu.Si hai sa fim seriosi cu armele nucleare nu se vor folosi.dar de ce toti dau in presa asemenea titluri absurde? Cati dintre voi luati in serios rachetele koreene?E ceva fals,sperietoare de prosti.kim jong bombardeaza luna..are o racheta-minune.bla blaa

  2. Prima arma nucleara a dat o de fapt Dumnezeu in sodoma si gomora sa auda biden daca se simte vizat in doctrina lui si a nom!!!

  3. Adica e inadmisibil sa ameninti cu nucleara, dar e foarte admisibil sa o folosesti, asa cum au facut-o americanii. Bravo Emanuel, ai o logica de fier!

  4. Ii credeam pe japonezi oameni cu coloana vertebrală. Nu sunt decat niste sclavi bine educați. Pai se întâmpla vreodată in Serbia ca la un memorial despre morții sârbi uciși de americani sa fie invitat vreun reprezentant al statelor unite? Niciodata, poate doar cu picioarele inainte.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger