AcasăȘTIRI EXTERNEArme nucleare și chimice / Ce șanse sunt ca Putin să le...

Arme nucleare și chimice / Ce șanse sunt ca Putin să le folosească în Ucraina

Arme nucleare și chimice / Ce șanse sunt ca Putin să le folosească în Ucraina

Cu cât înaintarea Rusiei în Ucraina întâmpină dificultăți iar tensiunile cu NATO cresc, cu atât este mai mare șansa ca Vladimir Putin să ia în considerare măsuri drastice, care ar putea include utilizarea armelor de distrugere în masă.

Oricât de improbabil este, nu este imposibil. În ce circumstanțe ar putea fi folosite armele de distrugere în masă? The Conversation a prezentat câteva scenarii.

Arme chimice

Arma de distrugere în masă cel mai probabil să fie folosită este o armă chimică. Rusia a deținut cândva cel mai mare stoc de arme chimice din lume, variind de la agenți neurotoxici precum Sarin și VX, până la gaz toxic fosgen. Deși Rusia susține că și-a distrus arsenalul până în 2017, utilizarea agentului neurotoxic Noviciok în 2018 și 2020 demonstrează că continuă să dețină arme chimice, deși cantitățile și tipurile (în afară de Novichok) sunt necunoscute.

Dincolo de speculații cu privire la un atac chimic în Ucraina sub „steag fals”, sau localizarea unui stoc de arme chimice „ucrainene” și folosirea lui ca justificare post-invazie – cum au făcut SUA pentru justificarea invadării Irakului – folosirea acestor arme ar fi devastatoare.

Nu doar în ceea ce privește pierderile de vieți omenești, ci și pentru că zonele afectate ar deveni nelocuibile. Multe arme chimice persistă în mediu. În cazul unora (agenți neurotoxici în special), o singură atingere a pielii este suficientă pentru a provoca moartea în câteva secunde sau minute. Decontaminarea zonelor afectate ar fi enorm de dificilă și periculoasă.

Deocamdată nu s-au văzut soldați ruși echipați cu echipamentul de protecție necesar pentru a opera într-un mediu cu pericol chimic. Acest lucru sugerează că utilizarea armelor chimice nu este iminentă.

Arme nucleare tactice

Cealaltă amenințare de distrugere în masă relevantă sunt armele nucleare, atât tactice, cât și strategice. Se estimează că Rusia are cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu un total de 4.477 de arme nucleare (dintre care 1.912 sunt considerate a fi arme nucleare tactice).

Armele nucleare tactice sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă, în timp ce armele nucleare strategice sunt folosite pentru a distruge ținte astfel desemnate, cum ar fi orașele. În termeni practici, singura diferență cheie între ele este sistemul de livrare. Armele nucleare tactice sunt desfășurate folosind vectori cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi artileria, rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune, rachetele de croazieră sau avioanele tactice.

Având în vedere obiectivul lor, pot avea randamente explozive mai mici decât armele strategice – dar nu neapărat. Majoritatea focoaselor nucleare tactice moderne au o putere explozivă mult mai mare decât bombele nucleare aruncate asupra Hiroshima și Nagasaki.

Operațional, armele nucleare tactice ar fi capabile să facă pagube imense în liniile opuse. Ca atare, ele ar putea facilita o descoperire a apărării ucrainene sau ar putea oferi o modalitate de a distruge ținte semnificative, cum ar fi aerodromurile sau zonele cheie de așteptare.

Pregătirile pentru un astfel de atac ar fi greu de detectat. Multe dintre sistemele de arme folosite de Rusia au „capacitate duală”, ceea ce înseamnă că pot furniza arme convenționale și nucleare.

Recent, președintele rus Vladimir Putin a ridicat nivelul de alertă a forțelor sale nucleare și a emis amenințări, făcând aluzie la arsenalul nuclear al Rusiei ca un factor de descurajare a intervenției NATO în conflictul din Ucraina.

Riscul utilizării armelor nucleare de către Rusia ar putea crește, totuși, dacă Putin simte că progresul său în Ucraina este din ce în ce mai încetinit. Acest lucru este extrem de puțin probabil, dar nu imposibil.

Ceea ce nu se știe este cum ar reacționa Occidentul la utilizarea armelor nucleare. Dincolo de declarații, acest scenariu ar putea descuraja Occidentul de la o implicare suplimentară, pentru a evita să fie atras într-un conflict nuclear la scară largă.

Acesta ar fi cu adevărat un teritoriu neexplorat. Armele nucleare nu au fost niciodată folosite într-o perioadă în care mai multe națiuni le posedă.

Doctrina rusă a „dezescaladării”

În cazul în care conflictul ar escalada și NATO s-ar implica, cel mai rău rezultat posibil ar fi un schimb nuclear strategic între NATO și Rusia. În acest scenariu, ambele părți ar căuta distrugerea completă a celeilalte, vizând orașe și alte ținte strategice cheie.

Dacă ar avea loc un conflict convențional între NATO și Rusia (pe care Rusia aproape sigur l-ar pierde), Rusia ar căuta imediat să „dezescaladeze” conflictul conform doctrine sale nucleare.

În practică însă, de fapt această strategie este: escaladare pentru dezescaladare. Rusia ar urmări o escaladare rapidă, până la utilizarea armelor nucleare, pentru a forța NATO să dea înapoi.

Deși acest lucru este alarmant, este la rece logic. Rusia calculează că NATO ar putea fi dispusă să riște un conflict convențional, dar nu și un război nuclear. Așadar, o escaladare imediată peste pragul nuclear ar forța NATO să dea înapoi.

Dacă s-ar ajunge la aceasta, probabil că Rusia nu ar viza orașe sau concentrații mari de trupe (deoarece ar risca să galvanizeze sprijinul populațiilor NATO pentru represalii).

În schimb, Rusia fie va efectua un avertisment final (cum ar fi prin detonarea unei arme nucleare deasupra oceanului), fie ar lovi mai multe ținte strategice, reducând în același timp la minimum pierderile NATO și civile.

Acestea ar putea include aeroporturi importante, porturi, noduri rutiere și feroviare, depozite de muniție sau instalații de depozitare a combustibilului, ca numai câteva exemple.

Intervenția NATO poate fi dezastruoasă

Guvernul rus desigur neagă că ar folosi această strategie. Acesta insistă că ar folosi arme nucleare numai pentru a apăra Rusia, și nu într-o manieră preventivă.

Pot să apară însă evenimente care ar putea duce cu ușurință la escaladarea situației, caz în care riscul unui schimb nuclear complet este semnificativ.

De exemplu, au existat cereri ca NATO să impună o zonă de exclude a zborului deasupra Ucrainei. Deși acest lucru ar putea suna inițial rezonabil, înseamnă că aeronavele NATO ar trebui să se angajeze și să doboare avioanele rusești care operează deasupra Ucrainei. Probabil că Rusia ar riposta, iar conflictul poate scăpa de sub control.

Intervenția NATO de orice fel ar aduce lumea mai aproape de războiul nuclear decât oricând în epoca post-Război Rece. Și potențiala devastare nu poate fi ignorată.

 

author avatar
Tudor Borcea
209 afisari

2 COMENTARII

  1. Rusia are și bombe convenționale de distrugere în masă. Cea mai puternică dintre acestea – o bombă care distruge tot pe o rază de 2 km. Dar e greu de presupus că o va folosi pe raza unor localități. Au și americanii o astfel de bombă, pe care au folosit-o când au ocupat Afganistanul.

  2. Vrajeala asta a mers cu Irakul .Am zis ca nu va mai citesc,sunteti de o prostie bolnava,mai aveti curajul sa va uitati in oglinda?.Uite ca nu mi-am tinut cuvantul

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger