Cauta

„Cea mai mare amenințare”. FMI spune negru pe alb ce riscă Germania fără gaz rusesc

„Cea mai mare amenințare”. FMI spune negru pe alb ce riscă Germania fără gaz rusesc / Foto: prinscreen

O întrerupere a livrărilor de gaze rusești către Europa ar reduce valoarea PIB-ului german cu aproape 5% între 2022 și 2024, potrivit unei previziuni a Fondului Monetar Internațional (FMI) publicată miercuri, în condițiile în care Rusia a anunțat că va relua, joi, livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1, dar la un volum mult mai mic.

Berlinul se teme de o oprire totală a fluxurilor prin acest gazoduct strategic. „Combinând efectele directe și indirecte și incertitudinile, închiderea robinetului de gaz ar reduce PIB-ul cu 1,5% în 2022, 2,7% în 2023 și 0,4% în 2024”, în comparație cu un scenariu în care Germania continuă să fie alimentată cu gaz, a precizat instituția într-un raport.

„Cea mai mare amemințare” pentru locomotiva UE

Pierderea „PIB-ului cumulat între 2022 și 2024 ar fi de 4,8% față de PIB-ul din 2020”, a adăugat FMI. Aceasta este „cea mai mare amenințare” la adresa celei mai mari economii din zona euro, potrivit FMI.

La începutul lunii iunie, Germania cumpăra încă 35% din gazul său din Rusia, față de 55% înainte de războiul început în Ucraina. În urmă cu câteva săptămâni, compania rusă Gazprom a redus cu 60% livrările prin Nord Stream 1, principalul gazoduct care transportă gaze către Europa, invocând absența unei turbine aflate în întreținere în Canada.

Un „pretext”, potrivit Berlinului, care denunță o decizie „politică” și se teme acum că Moscova nu va relua livrările la sfârșitul lucrărilor anuale începute săptămâna trecută, scrie Le Journal de Montreal.

Totuși, chiar și cu primirea în continuare a gazului rusesc, creșterea economiei germane va fi probabil „moderată în trimestrele următoare”, potrivit FMI. Acest lucru se datorează în special „slăbiciunii economiei globale” și „blocajelor”, care apasă asupra industriei de export, pilonul economiei naționale.

FMI prevede o creștere de 1,2% în 2022 și de doar 0,8% în 2023 pentru Germania. În același timp, inflația, determinată în continuare de prețurile la energie, „este de așteptat să rămână ridicată în următorii doi ani”.

Instituția se așteaptă ca prețurile din Germania să crească cu 7,7% în 2022 și cu 4,8% în 2023. O oprire completă a gazului rusesc ar putea chiar să crească aceste previziuni cu până la 2 puncte procentuale în 2022 și cu până la 3,5 puncte procentuale în 2023, a adăugat FMI.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version