AcasăȘTIRI EXTERNEMarș forțat spre gura ursului. Să mori în Ucraina sau să trăiești...

Marș forțat spre gura ursului. Să mori în Ucraina sau să trăiești în Rusia?

Aproape 2 milioane de refugiați ucraineni au fost trimiși în Rusia. Ucraina prezintă aceste călătorii drept transferuri forțate pe teritoriul inamic, ceea ce este considerat o crimă de război. Rusia le numește evacuări umanitare ale victimelor de război care vorbesc deja limba rusă și sunt recunoscătoare pentru un nou cămin.

O investigație a Associated Press, bazată pe zeci de interviuri, a constatat că, deși imaginea este mai nuanțată decât sugerează guvernul ucrainean, mulți refugiați sunt într-adevăr forțați să se îmbarce într-o călătorie suprarealistă în Rusia, fiind supuși de-a lungul drumului la încălcări ale drepturilor omului, deposedați de documente și lăsați confuzi și pierduți cu privire la locul unde se află.

Abuzurile nu încep cu un pistol la tâmplă, ci cu o alegere otrăvită: să mori în Ucraina sau să trăiești în Rusia. Cei care pleacă trec printr-o serie de puncte de filtrare, unde tratamentul variază de la interogatoriu la  percheziții corporale.

Cei care trec de filtrări sunt invitați să trăiască în Rusia și, adesea, li se promite o plată de aproximativ 10.000 de ruble (170 de dolari), pe care pot sau nu să o primească. Uneori li se retrag pașapoartele ucrainene și li se oferă în schimb “șansa” de a obține cetățenia rusă. Și unii sunt presați să semneze documente de denunțare a guvernului și armatei ucrainene.

Persoanele care nu au bani sau contacte în Rusia – majoritatea, după cele mai multe opinii – nu pot merge decât acolo unde sunt trimiși, spre est, chiar și în zona subarctică( Khabarovsk și Vladivostok).

Un „ordin de urgență în masă” descrie „distribuirea” a 100.000 de ucraineni către unele dintre cele mai îndepărtate și sărace regiuni ale Rusiei. Niciunul nu urma să fie trimis în  Moscova.

Mulți ucraineni rămân în Rusia pentru că nu au unde să se ducă, nu au bani, nu au documente sau nu au cum să traverseze distanțele într-o țară de două ori mai mare decât Statele Unite. Unii se tem că, dacă se întorc, autoritățile ucrainene îi vor urmări în justiție pentru că au trecut la inamic – o teamă încurajată de oficialii ruși.

Motivele Rusiei pentru deportarea ucrainenilor nu sunt în totalitate clare, potrivit  Oleksandrei Matviciuv, directorea Centrului pentru libertăți civile din Ucraina. Pot fi folosiți în operațiuni de propagandă sau pentru a-i înlocui cu o populație rusofonă, așa cum a fost cazul în Crimeea.Iar Rusia ar putea dori ca ucrainenii vorbitori de limbă rusă să populeze propriile sale regiuni izolate, cu economii în declin.

Ivan Zavrazhnov descrie teroarea de a se afla în Rusia și de a nu ști unde va ajunge. Producător pentru o rețea de televiziune pro-ucraineană din Mariupol, el a reușit să treacă de filtrare doar pentru că rușii nu s-au deranjat să îi verifice telefonul mobil descărcat.

A reușit să scape și a ajuns pe feribotul Isabelle, acostat în orașul Narva din Estonia, alături de alți aproximativ 2.000 de ucraineni, aproape toți plecați din Rusia.

„Acesta este un fel de loterie de neînțeles – cine decide unde și ce”, a spus el. „Înțelegi că te duci, ca să zic așa, în gura unui urs, un stat agresor, și ajungi pe acest teritoriu. Nu am avut sentimentul că sunt în siguranță în Rusia”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
783 afisari

3 COMENTARII

  1. Din poze se vede că se duc de bună voie! Comediantul plânge că nu strânge un milion de fraieri să-i trimită pe front și nu are cine mai striga SLAVA. Apoi Ucraina că stat este finalmente eșuat, nici în 50 de ani nu mai scoate capul în lume.

  2. Cand am citit: o ancheta Associated Press m-am oprit din a crede ce spun, este partinitor.
    Si cine spune: unul care a reusit miraculos si sa ajunga in Rusia desi era dusman si sa scape in Estonia. Mai taie astia coada ursului?
    Daca a reusit sa scape de la rusi au vrut ei sa il lase, ei vor sa scape de cei care urasc Rusia, chiar si de ai lor, cum le spun ei agenti straini, sau afiliati straini.
    Asa le-au lasat sa scape si pe desteptele alea pussycat dolls – cica erau pazite, dar au reusit sa fuga… imiii – le-au lasat sa scape de ele, nu au chef sa omoare multi, nici sa ii tina ca fac probleme in interior, ce spun afara nu conteaza ca toti spun rele de Rusia asa ca este egal cu 0.

    Auzi: nu i-au dus la Moscova, pai ce, i-au luat din Kiev? Nu ii va tine nimeni acolo unde sunt dispusi acum, vor putea sa studieze oriunde, sa caute joburi si altele.
    Se plangeau rusoaice ca sunt in Franta si nu lise ofera decat joburi de spalat pe jos si conditii urate unde stau, sali mari, cu africani si oameni din orientul mijlociu, ca ele au studii superioare. In Rusia au joburi mai potrivite pentru pregatirea lor. De bunavoie merg acolo, spun astia minciuni. Stiu limba, se integreaza imediat. Au sprijin, adapost, nu este ca si cum se duc undeva unde totul este strain.
    Rusii dau acum si o lege daca nu au dat-o deja – posibil – sa poata fi adoptati copiii orfani de catre cetateni rusi. Rusii s-au bucurat de decizie, spunand ca sunt copiii lor, copiii lor, nu ai vestului, sa isi bata joc cu trans si lgbtq si fetele sa fie violate de migranti de peste tot cum sunt atatea scandaluri in UK ca au mai dscoperit un alt focar cu ascuns violuri asupra pustoaicelor de frica sa nu fie acuzati de rasism, dupa scandalul de la Rotherham, unde timp de 30 de ani pakistanezi violau fetite si le bateau, amenintau sa nu spuna nimic si politia stia si nu facea nimic sa nu genereze sentimente anti migratie. Asta nu o sa pateasac in Rusia
    Mint astia de sting cu tot ce este in Rusia.

  3. bine inteles ca este propaganda clovnului zzelenski si sua/eu. nimic din ce spun astia nu ma este credibil.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger