Cauta

Capsulele de sinucidere asistată devin legale în Elveția (FOTO/VIDEO)

Capsulele de sinucidere asistată devin legale în Elveția (FOTO/VIDEO)

Aparatele „Sarco” – capsule printate 3D concepute pentru a fi utilizate în sinuciderea asistată – au trecut de un examen legal și pot funcționa acum în Elveția.

Având primele prototipuri create în Olanda de dr. Philip Nitschke, capsula Sarco, în formă oarecum de sicriu, ar trebui să fie gata de funcționare în Elveția în 2022.

SARCO X - New Suicide Machine from Philip Nitschke

O moarte „liniștită”, fără medic sau medicamente

În timp ce abordarea actuală a sectorului elvețian de moarte asistată necesită ingerarea de pentobarbital de sodiu lichid, Sarco poate oferi o moarte „liniștită” fără a folosi substanțe controlate.

„Avantajul pentru persoana care îl folosește este că nu trebuie să obțină nici o autorizație, nu are nevoie de vreun medic special care să încerce să introducă un ac și nu are nevoie de medicamente greu de obținut”, a afirmat Nitschke, în timpul unei demonstrații a aparatului Sarco, scrie Business Insider.

Capsula este activată din interior și poate fi tractată într-o locație în care persoana dorește să moară, cum ar fi un cadru în aer liber sau sediul unei organizații de sinucidere asistată, potrivit Swiss Info.

Odată activată, capsula inundă interiorul cu azot și reduce rapid oxigenul, determinând individul să-și piardă cunoștința și, în cele din urmă, să intervină decesul, „fără sufocare sau panică”.

Elveția, Olanda, Belgia, Luxemburg, Canada și Columbia permit sinuciderea asistată, deși fiecare are reguli diferite în acest sens. Aproape toate țările și statele care permit această practică o condiționează de o afecțiune incurabilă sau terminală care nu poate fi remediată și care provoacă suferință.

Elveția nu are legi care să interzică această practică și consideră că asistența la sinucidere este o infracțiune doar dacă este făcută din motive egoiste.

Record de eutanasii în Olanda

În Olanda, eutanasia poate fi solicitată de oricine cu vârsta de 12 ani și peste, care are „suferințe insuportabile, fără perspective de îmbunătățire”, dar este necesar acordul părinților dacă minorul are sub 16 ani.

Potrivit președintelui comitetelor regionale olandeze de evaluare a eutanasiei, Jeroen Recourt, „majoritatea” cazurilor de eutanasie din Olanda se referă la persoane în vârstă care suferă de o boală gravă precum cancerul.

În 2020, eutanasia în Olanda a culminat cu 6.938 de proceduri efectuate, o creștere cu 9% față de anul precedent.

„Din ce în ce mai multe generații văd eutanasia ca o soluție pentru o suferință insuportabilă, ideea că eutanasia este o opțiune în cazul suferinței fără speranță este foarte liniștitoare”, a spus Recourt.

Ultimele stiri

  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Exit mobile version