AcasăȘTIRI EXTERNEVarianta Omicron, detectată în Olanda încă din 19 noiembrie

Varianta Omicron, detectată în Olanda încă din 19 noiembrie

Autoritățile sanitare din Olanda au anunțat marți, 30 noiembrie, că au detectat varianta Omicron într-un test efectuat pe 19 noiembrie, cu o săptămână mai devreme decât se estimase anterior, și sunt în curs de desfășurare verificări pentru a vedea în ce măsură s-a propagat.

„Institutul Olandez pentru Sănătate și Mediu (RIVM) a detectat varianta Omicron în două probe de testare care fuseseră deja prelevate în Țările de Jos (…) pe 19 și 23 noiembrie 2021”, a indicat acest institut într-un comunicat.

Olanda a anunțat luni că un total de 14 persoane erau purtătoare ale variantei Omicron în țară, toate provenind dintre pasagerii care au părăsit Africa de Sud și au fost diagnosticați pozitiv cu Covid-19 vinerea trecută, când au ajuns la Amsterdam.

Africa de Sud, „pedepsită” degeaba?

Or, cele două probe fuseseră prelevate chiar înainte ca Africa de Sud să raporteze Organizației Mondiale a Sănătății că a detectat această nouă variant, pe 24 noiembrie, provocând un val de panică și interzicerea multor țări pentru călătorii din Africa de Sud.

Alte cazuri ale variantei Omicron au fost depistate în Europa în probe prelevate înainte de anunțul Africii de Sud.

Belgia a fost prima țară UE care a identificat varianta Omicron la un pacient „care venea din străinătate și a fost testat pozitiv (pentru coronavirus) la 22 noiembrie ”, precizase ministrul belgian al Sănătății la 26 noiembrie.

Deocamdată nu se poate ști „dacă persoanele în cauză (în cazurile anterioare) au mers și în sudul Africii”, a precizat RIVM, adăugând că persoanele testate au fost informate și că serviciile municipale de sănătate au început să investigheze contactele acestora.

„În perioada următoare, vor fi efectuate diverse studii privind răspândirea variantei Omicron în Țările de Jos”, a spus institutul, adăugând că va analiza mai multe mostre din testele anterioare, scrie AFP.

Cu 16 cazuri confirmate acum, Olanda are dintre cele mai mari cifre de contaminare din Europa pentru noua variantă, în această etapă.

author avatar
Tudor Borcea
119 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger