Cauta

„Cancel culture” în SUA. Un primar afro-american schimbă denumirile străzilor, împotriva legii

„Cancel culture” în SUA. Un primar afro-american schimbă denumirile străzilor, împotriva legii

Primarul din Montgomery (Alabama, SUA) a decis să redenumească o stradă care omagia o personalitate confederată, în ciuda unei legi care interzice acest demers, încurajat de mișcarea insurgentă Black Lives Matter și de tendința „cancel culture”.

În Montgomery, capitala statului Alabama, primarul a decis să redenumească o stradă care până atunci purta numele președintelui Statelor Confederate, Jefferson Davis.

La gunoi cu „trecutul sudist”

Edilul a dorit să înlocuiască numele străzii cu cel al unui actor în lupta pentru drepturile civile ale afro-americanilor, Fred D. Gray. Cu excepția faptului că această decizie este împotriva legii locale și procurorul general al statului a avertizat municipalitatea că ar trebui să plătească o amendă de 25.000 de dolari până la 8 decembrie sau să fie urmărită penal.

De câțiva ani și în linia mișcării Black Lives Matter, multe orașe care au aparținut Confederației în timpul Războiului de Secesiune au convenit să redenumească locuri sau să înlăture statui care mărturisesc acest trecut „sudist”, asociat cu sclavia.

Dar Alabama anticipase riscurile de a trece prin „cancel culture”, precizează Valeurs Actuelles. În 2017, statul a emis un decret de „conservare a patrimoniului” prin care interzice modificarea monumentelor și locurilor de memorie care datează de mai bine de 40 de ani.

Decizia primăriei încalcă așadar această regulă. Dar primarul orașului, Steven Reed, primul afro-american care a ocupat postul, își asumă decizia. El explică că vrea să le arate rezidenților și străinilor deopotrivă „că acesta este un nou Montgomery”.

Mai multe orașe din acest stat au ales deja să plătească amenda pentru a putea schimba denumirile străzilor sau monumentelor. Dar simbolul este puternic atunci când vine vorba de Montgomery, unde Confederația s-a născut în 1861.

 

Ultimele stiri

  • Ciolacu cere controale: „Unii comercianți au scăzut gramajul la produse. E de fapt o scumpire camuflată”
  • Ministrul Alina Gorghiu, gafă în direct la radio/Cum a „fracturat” limba română – VIDEO
  • Rareș Bogdan, dezvăluiri de ultimă oră/Cum stă în sondaje Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei
  • Profesoara care trimite elevii la NASA, înscrisă în Liga Profesorilor Excepționali a Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • Mike Vigil, fostul șef al temutei DEA, face legătura dintre Pablo Escobar și Portul Constanța! România, cap de pod pentru narcotraficanții Americii?!
  • Informații de ultimă oră! Florin Piersic, transferat la un alt spital din Capitală/Care ar fi sursa infecției
  • Putin a adus la Moscova armele nucleare, de Ziua Victoriei!/Europa, cu ochii pe arsenalul Rusiei – VIDEO LIVE
  • Gigi Becali, dezvăluire BOMBĂ: „Am dat la PSD 500.000 euro!”. Cine a primit banii de la patronul FCSB – VIDEO
  • Ciucă despre candidatura la prezidențiale: „Vedem după locale”
  • Creștere a cazurilor de rujeolă în Europa
  • Exit mobile version