AcasăȘTIRI EXTERNESUA. Victime ale culturii „woke”, profesori și jurnaliști își fac propria universitate

SUA. Victime ale culturii „woke”, profesori și jurnaliști își fac propria universitate

SUA. Victime ale culturii „woke”, profesori și jurnaliști își fac propria universitate

Recent, o jurnalistă americană care s-a impus ca o „eroină a dreptei” în Statele Unite, și care și-a dat demisia de la New York Times, pentru că „curiozitatea intelectuală” era „un handicap”, a anunțat crearea unui stabiliment superior de învățământ de tip nou.

În iulie 2020, jurnalista Bari Weiss și-a părăsit postul la prestigiosul ziar New York Times. În scrisoarea sa de demisie, ea a estimat că în departamentul în care a lucrat din 2017,  „curiozitatea intelectuală”  era mai mult  „un handicap” decât un atu.

O universitate „dedicată căutării adevărului”

Recent, Weiss, în vârstă de 37 de ani, publicase un tweet în care anunța înființarea primei universități  „anti-woke”.

„Ne-am săturat să ne plângem de eșecul învățământului superior din SUA. Așa că am decis să facem ceva. Anunțăm o nouă universitate dedicată căutării îndrăznețe a adevărului”, se arată în mesajul postat de Bari Weiss. În tweet, numele acestui nou tip de instituție de învățământ superior este precizat: The University of Austin, în Texas.

Jurnalişti, profesori, un istoric…

Și într-o scrisoare, primul președinte al acestei instituții, Pano Kanelos, a dezvoltat motivele care au motivat crearea acestei universități: „Democrația noastră se prăbușește, în mare parte pentru că sistemul nostru de învățământ a devenit iliberal și produce cetățeni și lideri care nu pot participa la activitățile esențiale ale guvernării democratice și nu doresc să facă acest lucru”.

În același text, el a criticat și  „hărțuirea”  care, potrivit lui, a împins un anumit număr de profesori să-și părăsească universitățile.

Bari Weiss nu este singura personalitate care s-a alăturat acestui proiect, scrie Valeurs Actuelles. Pe lista administratorilor și consilierilor fondatori se regăsesc jurnaliști precum Andrew Sullivan, dar și Niall Ferguson (istoric), Steven Pinker (lingvist și psiholog), David Mamet (dramaturg), Glenn Loury ( economist), sau Joe Lonsdale (antreprenor) și Ayaan Hirsi Ali (activist).

Cursuri interzise de „cancel culture”

Au fost menționate și alte nume, precum cel al lui Peter Boghossian, fost profesor de filozofie la Universitatea de Stat din Portland, și cel al lui Kathleen Stock, care a predat filozofie la Universitatea din Sussex. Peter Boghossian și-a părăsit postul în septembrie anul trecut, după ce și-a criticat instituția pentru că „a transformat un bastion al gândirii libere într-o fabrică de justiție socială”. Cât despre Kathleen Stock, aceasta a demisionat luna trecută după ce a fost acuzată de „transfobie”.

Această instituție nu are încă un campus dedicat și nu a fost, deocamdată, autorizată să funcționeze ca instituție privată de învățământ superior. Totuși, universitatea plănuiește să ofere în vara viitoare un program numit „Cursuri interzise”, în care studenții vor fi invitați să discute „cele mai provocatoare probleme care duc adesea la cenzură sau autocenzură în multe universități” .

author avatar
Tudor Borcea
345 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger