AcasăȘTIRI EXTERNEBlack Lives Matter începe dezmembrarea poliției în orașul lui George Floyd

Black Lives Matter începe dezmembrarea poliției în orașul lui George Floyd

Black Lives Matter începe dezmembrarea poliției în orașul lui George Floyd

Dezmembrarea poliției, o propunere controversată – condamnată de unii ca un atac al statului de drept – ar putea fi implementată în curând în Minneapolis, SUA. Locuitorii orașului în care polițistul Derek Chauvin l-a ucis pe George Floyd sunt chemați să se pronunțe asupra acestei chestiuni, la 2 noiembrie.

Moartea lui George Floyd, puternic exploatată politic, chiar dacă nu a fost primul scandal care a implicat poliția americană, a fost o trambulină pentru mișcarea Black Lives Matter, apărută în 2013. BLM a preluat frâiele scandalului Floyd și l-a exploatat până acolo când au fost propuse măsuri radicale și periculoase.

„Defunt the Police”: se întâmplă în SUA

Printre ele, „Defund the Police”: nici mai mult nici mai puțin decât reducerea fondurilor poliției locale pentru a le investi în altă parte sau chiar dezmembrarea completă a serviciilor poliției. Această propunere halucinantă va fi votată la Minneapolis, la 2 octombrie.

Alegătorii vor decide dacă adoptă sau nu un amendament la Carta orașului care ar limita dimensiunea, sfera de aplicare și influența serviciului său de poliție. Acest vot ridică mai multe întrebări.

Ce se întâmplă în caz că amendamentul va fi adoptat

Departamentul de Poliție din Minneapolis va fi înlocuit cu un departament de siguranță publică care va fi responsabil de integrarea funcțiilor sale de securitate într-o abordare mai cuprinzătoare a sănătății publice. Numărul minim de agenți per locuitor cerut de oraș va dispărea, unii dintre ei urmând să fie înlocuiți de asistenți sociali, experți în sănătate mintală sau manageri de criză. O parte din fondurile alocate serviciului de poliție pot fi realocate altor servicii municipale.

În fine, această nouă entitate va fi supusă unui control mai „democratic” întrucât va răspunde în fața consiliului municipal și nu numai în fața primarului, primul fiind mai „reprezentativ” pentru „diversitatea populației” decât cel din urmă. Dacă un vot „da” este majoritar, modificarea statutului orașului va intra în vigoare la 30 de zile după scrutin, scrie Slate.

Afro-americanii dau înapoi

Un sondaj de opinie realizat recent de ziarul local Star Tribune indică o anumită reticență în cadrul comunității afro-americane față de proiectul propus de municipalitate (42% pentru / 49% împotrivă) și opoziție totală față de reducerea efectivelor poliției (14% pentru / 75% împotrivă). Acest lucru poate fi explicat în special prin importanța tot mai mare a temelor legate de securitate pentru locuitorii cartierelor defavorizate din Minneapolis. În statul Minnesota ca și în restul țării, criminalitatea este în creștere și chiar a atins recorduri în 2020.

Există totuți un element care este unanim în rândul locuitorilor din Minneapolis, indiferent de culoarea pielii: imaginea negativă a poliției. Exact ce urmărește mișcarea Black Lives Matter.

Democrații, în jurul cozii

Deși aceasta este o consultare locală, are un caracter aproape național. Multe alte orașe, cu majoritate democrată, au venit cu ideea de a-și desființa forțele de poliție după moartea lui George Floyd. Deocamdată, nici unul nu a mers până la sfârșitul procesului și multe au dat înapoi, consolidându-și bugetele pentru a face față creșterii criminalității care afectează în special marile metropole.

De asemenea, acest tip de propunere dezbină chiar și Partidul Democrat. Este dificil pentru moment de prezis rezultatul, dar în caz de eșec probabil va semna sfârșitul mișcării Defund the Police.

În schimb, dacă votul „da” va câștiga, partidele politice, mass-media și activiștii vor urmări îndeaproape acest experiment. Dar o problemă, despre care nimeni nu vorbește încă, ar putea apărea în urma consultării: ce se întâmplă dacă rezultatul votului nu se potrivește cu votul majorității locuitorilor afro-americani din Minneapolis?

author avatar
Tudor Borcea
293 afisari

1 COMENTARIU

  1. Lenin, Marx, Engels rad din iad de ii dor falcile!
    In state, comunismul biruitor!
    Cine ar fi crezut asta in anii ’90 ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger