Cauta

Schengen. Cele două soluții de compromis pe care le-ar avea România. Ce spune Victor Negrescu: „Este o opțiune diplomatică bună ”

(sursa foto: Facebook/Victor Negrescu)

Cu toată atenția îndreptată asupra reuniunii Consiliului Justiție Afaceri Interne (JAI), de joi, în așteptarea de vești cu privire la decizia ce vizează intrarea României în Schengen, europarlamentarul PSD Victor Negrescu a venit cu precizări importante.

Acesta spune că România ar avea, în momentul de față, două soluții de compromis în privința aderării la Schengen.

Ce spune Negrescu: Este o opțiune diplomatică bună pe care România o are

Care ar fi una dintre acestea? „În momentul de față soluția de compromis în ceea ce privește azi votul din JAI spre care ne îndreptăm este decuplarea de Bulgaria care ne-ar oferi posibilitatea ca România să adere în toamna lui 2023, undeva în octombrie – noiembrie”, a precizat Victor Negrescu, pentru HotNews.ro

Europarlamentarul a adus în discuție și o a doua variantă văzută ca soluție pe această temă. „O altă soluție este ca România și Bulgaria să sesizeze Consiliul European și să aștepte de acolo o decizie favorabilă aderării în spațiul Schengen. Este o opțiune diplomatică bună pe care România o are pentru că avem susținerea președinției cehe a președintelui Consiliului European, dar și susținerea categorica a Germaniei și Franței. În Consiliul European se poate discuta si negocia”, a mai spus Negrescu, potrivit sursei citate.

Bode: Interesul României e mai presus de orice

„Orice compromis în interesul României îl vom accepta”, a spus Lucian Bode, joi dimineață, până să înceapă reuniunea Consiliului JAI la care participă, în calitatea sa de ministru de Interne.

De altfel, joi, ministrul Bode a fost întrebat de jurnaliști în ce măsură este fezabilă „decuplarea” de Bulgaria și dacă se ia în calcul o astfel de variantă. „În acest moment, noi intrăm la dezbatere și vot cu propunerea de aderare împreună România şi Bulgaria. (…) Funcţie de poziţiile pe care le vor avea miniştrii de interne astăzi, aici, lucrurile pot evolua într-o direcţie sau alta, cum am spus, în interesul României. Eu nu ies din acest mandat, mandatul meu este să susţin aderarea României la spaţiul Schengen şi vot astăzi”, a precizat șeful MAI.

Ministrul de Interne a mai spus că România a pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria, amintind că ambele țări au fost au fost evaluate împreună. „Noi ne dorim să intrăm împreună, dar interesul României e mai presus de orice. România trebuie să fie membră a Spațiului Schengen începând cu 2023”, a mai declarat ministrul, înaintea Consiliului JAI din 8 decembrie.

Ultimele stiri

  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Exit mobile version