Cauta

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Elicoptere rusești din SUA, transferate „ilegal” Kievului / Precizări de ultimă oră la Moscova

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Elicoptere rusești din SUA, transferate „ilegal” Kievului / Precizări de ultimă oră la Moscova

Rusia afirmă că livrarea de către SUA a elicopterelor Mil Mi-17 de fabricație rusească către Ucraina este „ilegală”.

De când Rusia a invadat Ucraina, mai multe țări au livrat forțelor ucrainene echipamente militare de origine sovietică pe care le păstrau de la sfârșitul Războiului Rece, pentru ca forțele Kievului să și le poată însuși rapid, având în vedere că erau deja echipate cu ele.

Elicoptele, cumpărate din Rusia pentru Afganistan

De aici și presiunile exercitate asupra Poloniei, Slovaciei și Bulgariei pentru a le convinge să predea Kievului avioanele de luptă MiG-29 „Fulcrum”, având în vedere că ar fi fost nevoie de mult timp pentru a-i rutina pe piloții ucraineni să folosească avioane de concepție occidentală.

În 2011, SUA au achiziționat cel puțin 21 de elicoptere Mil MI-17V5 „Hip” din Rusia pentru a consolida capacitățile aeriene ale Armatei Naționale Afgane. Apoi, în 2017, a fost lansat un program de înlocuire a acestora cu modele americane, și anume UH-60A Black Hawk.

Ca urmare, după întoarcerea talibanilor la Kabul, Pentagonul s-a trezit cu aproximativ 15 elicoptere Mi-17, dintre care unele au fost recuperate în timpul retragerii din Afganistan.

Înainte de ofensiva rusă, cinci dintre acestea, care fuseseră trimise în Ucraina pentru reparații, au fost predate oficial de către Washington forțelor ucrainene în cadrul programului Excess Defence Articles (EDA), scrie Opex 360.

La jumătatea lunii aprilie, Casa Albă și-a anunțat intenția de a livra Ucrainei 11 Mi-17 suplimentare, ca parte a unui nou pachet de ajutor militar. Cu toate acestea, la scurt timp după acest anunț, s-a raportat că administrația americană a renunțat la livrarea acestor elicoptere către Kiev. Acest lucru s-a dovedit a fi neadevărat, deoarece aeronavele se aflau pe lista de echipamente furnizate forțelor ucrainene publicată de Departamentul de Stat la 25 aprilie.

Moscova denunță încălcarea cauzelor contractuale

Pe de altă parte, nu totul este permis în ceea ce privește vânzarea de echipamente militare. Astfel, o țară care dorește să transfere arme unui terț trebuie să ceară autorizație de la țara care le-a vândut. Chestiune precizată de Serviciul federal rus pentru cooperare tehnico-militară (FSVTS) la două săptămâni după anunțul Washingtonului.

Într-un comunicat emis la 27 aprilie, FSVTS a declarat că „protestează împotriva oricărui transfer ilegal către Ucraina de arme și echipamente militare de producție rusă (sau sovietică), inclusiv elicoptere furnizate de JSC Rosoboronexport în cadrul unui contract major cu Pentagonul semnat în 2011”.

Și, anexând o copie a contractului semnat în 2011(a cărui autenticitate nu poate fi verificată), FSVTS amintește că Statele Unite se angajaseră să transfere aceste elicoptere armatei afgane. Și că numai Afganistanul avea dreptul să le „reexporte” către o țară terță după ce ar fi cerut permisiunea Rusiei.

„Decizia SUA de a furniza Ucrainei elicopterele «afgane» menționate mai sus încalcă flagrant bazele dreptului internațional și prevederile documentelor contractuale ruso-americane”, a concluzionat FSVTS. Rămâne de văzut dacă Moscova va sesiza o instanță internațională de arbitraj pentru a soluționa această dispută „comercială”. Ceea ce este puțin probabil.

Ultimele stiri

  • Bomba zilei! Coldea și Dumbravă, audiați la DNA – VIDEO
  • Profiturile-record în România ale marilor companii arată că politicile economice ale PSD dezvoltă mediului de afaceri
  • Drumul Expres Pitești – Craiova, Centura Capitalei și Autostrada Moldovei, marile proiecte care vor crește economia României chiar din acest an
  • Revitalizarea economică a județelor Moldovei, prioritate strategică pentru PSD
  • A dat în judecată „Marius Nasta” după ce i-au scos un plămân. A câştigat 150.000 euro în Instanţă, dar răspunsul Institutului – halucinant
  • Accidentul de la 2 Mai. Tatăl tinerei ucise: „Am dorit de la prima înfăţişare să-l văd pe cel care mi-a omorât copilul” – VIDEO
  • Străzile din Bucureşti, mai nesigure decât cele din Bronx. Mărturia femeii atacate, din senin, de un bărbat, în Sectorul 2 (VIDEO)
  • Criteriul în funcţie de care se modifică data la care ieşi la pensie. Iată cum îţi calculezi ziua precisă în care te retragi din câmpul muncii!
  • O nouă pomană electorală în 2024. Ce a anunţat ministrul Agriculturii poate fi, de fapt, o lovitură majoră pentru producătorii din România
  • Euroins a dat România în judecată! Suma în litigiu: peste 500 de milioane de euro! Ce acuze aduc bulgarii
  • Exit mobile version