AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. SUA pregătesc o sumă colosală pentru înarmarea Kievului /...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. SUA pregătesc o sumă colosală pentru înarmarea Kievului / Banii, cât PIB-ul unei țări

RĂZBOI ÎN UCRAINA. SUA pregătesc o sumă colosală pentru înarmarea Kievului / Banii, cât PIB-ul unei țări / Foto: The White House

Statele Unite nu-și pot permite să rămână pasive în fața conflictului din Ucraina, a declarat joi Joe Biden pentru a-și justifica cererea adresată Congresului pentru o creștere colosală a bugetului de 33 de miliarde de dolari, în principal pentru a oferi mai mult ajutor militar Kievului.

Din acest total, 20 de miliarde de euro vor merge către livrările de arme, de aproape șapte ori mai mult decât suma, totuși  impresionantă, alocată pentru arme și muniții deja furnizate Ucrainei de la invazia rusă din 24 februarie.

Amenințările nucleare „iresponsabile” ale lui Putin

Kiev a primit deja 10 arme antitanc pentru fiecare vehicul blindat rusesc, s-a lăudat președintele american în discursul său de la Casa Albă. Dar Statele Unite „nu atacă” Rusia, a spus el, ci „ajută Ucraina să se apere” împotriva „atrocităților și agresiunii” rusești. Kremlinul a avertizat anterior că livrările de arme către Ucraina „amenință securitatea europeană”.

Ajutorul suplimentar de 33 de miliarde de euro trebuie acum să fie deblocat de Parlamentul american. Dar discuțiile dintre aleși, al căror sprijin pentru Kiev este unanim, stagnează în prezent în privința conținutului proiectului de lege care ar trebui să prelungească ajutorul militar: democrații vor să introducă în același timp un amendament pentru a crește bugetul anti-Covid-19 în Statele Unite, ceea ce republicanii refuză categoric.

Pentru Ucraina, însă, un astfel de ajutor este urgent: la mai bine de două luni de la începutul conflictului, Rusia și-a intensificat asaltul asupra sudului și estului țării, care au fost bombardate intens joi.

Și, după ce s-a limitat la arme considerate defensive, Washingtonul trimite acum artilerie, elicoptere și drone armatei ucrainene, ai cărei soldați sunt instruiți în utilizarea acestor arme în Statele Unite sau în țări terțe înainte de a se întoarce pe front, scrie Le Journal de Montreal.

Joe Biden a criticat joi și amenințările „iresponsabile” ale lui Vladimir Putin de a folosi arme nucleare. „Arată sentimentul de disperare pe care Rusia îl simte în fața eșecului său mizerabil de a-și atinge obiectivele inițiale”, a spus el.

author avatar
Tudor Borcea
278 afisari

4 COMENTARII

  1. Ei au bani pentru ca au furat si fura tot timpul de la fraieri ,o sa vina si peste ei tavalugul cit de curind

    • În țara marelui licurici obez și arogant există zeci de milioane de persoane care stau la cozi imense pentru supa săracului. Pentru ăia nu se tipăresc bani.

      • la cat au tiparit daca nu le fura resursele altora „la schimb”, e mai scumpa hartia decat valoarea in sine

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger