AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. America aprobă Planul Marshall pentru Kiev! / Ucraina, îndatorată...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. America aprobă Planul Marshall pentru Kiev! / Ucraina, îndatorată pe generații!

RĂZBOI ÎN UCRAINA. SUA aprobă un „plan Marshall” pentru Zelenski / Cât se va îndatora Kievul

Camera Reprezentanților din SUA a susținut joi, 28 aprilie, cu o majoritate covârșitoare, o lege care va facilita exportul de echipamente militare în Ucraina. Este vorba despre reînvierea legii Lend-Lease (Legea de împrumut și leasing), care a contribuit la înfrângerea lui Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Camera a adoptat legea cu 417 voturi pentru și 10 împotrivă, la trei săptămâni după ce a trecut de Senat cu sprijin unanim. Urmează să ajungă la Casa Albă pentru ca președintele Joe Biden să o semneze.

Datori timp de decenii

Măsura reînvie un program din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care permitea Washingtonului să împrumute sau să închirieze echipamente militare aliaților săi. Legea Lend-Lease din 1941, promovată de președintele Franklin Roosevelt, a permis guvernului SUA să împrumute sau să închirieze provizii și materiale de război oricărei națiuni înainte de a intra activ în luptele din cel de-al doilea război mondial.

Întrucât unele țări precum Marea Britanie aveau nevoie să păstreze o mare parte din echipamentul Lend-Lease pentru folosirea postbelică, a fost semnat împrumutul anglo-american prin care britanicii au acceptat să achiziționeze articolele pentru aproximativ zece cenți pe dolar. Valoarea totală a împrumutului a fost de aproximativ 1.075 milioane de lire sterline! Plata finală a împrumutului a fost făcută abia după 70 de ani, în 2006!

Subiectul este sensibil și acum, iar în contextul situației din Ucraina, unde țara va trebui practic reconstruită după război, SUA vorbesc prea puțin de câti ani va avea nevoie Kievul să-și plătească împrumutul.

La două luni de la invazia rusă în Ucraina, membrii Congresului au sperat că legea va funcționa așa cum a funcționat în urmă cu opt decenii, permițând companiilor americane să realimenteze rapid națiunile partenere fără a fi nevoite să treacă prin obstacole birocratice.

„Arsenalul democrației”

„Astăzi, poporul ucrainean se află în prima linie în lupta pentru democrație și împotriva tiraniei, iar SUA trebuie să le ofere toate măsurile posibile de ajutor umanitar și militar”, a declarat reprezentanta democrată Mary Gay Scanlon, îndemnând la susținerea proiectului de lege, scrie Alarabiya News.

Printre alte prevederi, proiectul de lege ar permite Statelor Unite să furnizeze echipamente Ucrainei acum, cu o simplă cerință tehnică de a plăti la o dată ulterioară.

Camera a adoptat legislația în aceeași zi în care Biden a cerut Congresului să aprobe 33 de miliarde de dolari în plus pentru Ucraina, inclusiv peste 20 de miliarde de dolari pentru arme, muniții și alte tipuri de asistență militară.

author avatar
Tudor Borcea
7.396 afisari

14 COMENTARII

  1. Americanii au datorii de zeci de trilioane de dolari la China , si sute de mii dorm pe strazi aceasta hasna de tara depravata si degenerata

  2. Planul Marshal nu a fost numai țărilor europene. Mai mult, a fost băgat pe gît; țările care refuzau erau suspuse la presiuni și sancțiuni economice.

    • Iar ai gustat din rahat rusesc? Daca nu era planul Marshall nu mai era astazi Occidentul spre care toti rusii îsi atintesc privirile hulpave! Daca ai un pic de creier, poti vedea că Ukraina ori cere ajutor ori nu va mai exista deloc! Asa că iti propun să te muți în rusia și lasă- ne in pace cu prostiile pe care le debitezi!

  3. Care ar fi fost opțiunea? Să se plece jugului rusesc cu smerenie? Națiune după națiune, numai să nu supere pofta jupânui Putin? Da, libertatea e neprețuită, chiar merită făcute sacrificii. Alternativa fiind cisma rusească, de secol 19! Când Rusia va fi reintegrată în circuitul statelor civilizate, va fi chemată să plătească cheltuieli de reparație substanțiale. Sau va rămâne pe tușă, că un paria!

    • Flecăreală lozincarda de doi bani! Asta faci aici!! Tu si ceilalți idioți utili si lozincarzi de pe aici mai bine v-ați întreba cine deține încă din 2017 datoria suverana a Ucrainei si după aia, daca sunteți in stare, faceți conexiunile necesare si o sa vedeți care sunt scopurile reale ale acestui așa zis plan Marshall!!

  4. Si uite asa isi ating americanii scopul cu razboiul. Dupa ce s-au straduit din rasputeri ca sa il inceapa, odata ce ii obliga pe cat mai multi sa le dea bani pentru generatiile urmatoare pot sa o lase cu razboiul mai moale. Poate isi gasesc alt razboi in alte parti ale lumii, daca nu probabil incepe o alta pandemie

  5. Conducatorii Occidentali nu fac decat sa ne bage in faliment, saracie, foamete si probabil si intr-in razboi nuclear. Zici ca lucreaza pentru Zelensky, nu pentru popoarele lor.
    Iar inarmarea Ucrainei nu face decat sa prelungeasca tragedia, saracii oameni. E usor sa tii razboiul cand tu stai la birou si unii lupta.
    Sa mearga si ei sa lupe pe front.
    Europenii au uitat ce a insemnat al 2-lea razboi mondial, multi infierbantati care cred ca e un joc pe calculator.

    • Deocamdată militarii ukrainieni sunt antrenați de armata licuriciului în Germania pentru a învăța mânuirea tunurilor Howitzer, a sistemelor aamericane de localizare electronică a țintelor, etc. Dacă America pompează peste 35 de miliarde de dolari pentru a ajuta mai ales militar Ukraina, China de ce nu ar avea voie să facă la fel cu Russia?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger