AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. După sisteme S-300, Slovacia trimite avioane MiG-29 Kievului /...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. După sisteme S-300, Slovacia trimite avioane MiG-29 Kievului / Bratislava dă lecție Occidentului

RĂZBOI ÎN UCRAINA. După sisteme S-300, Slovacia trimite avioane MiG-29 Kievului / Bratislava dă lecție Occidentului

Slovacia este în discuții cu aliații cu privire la un acord care ar putea permite Bratislavei să trimită avioane de luptă MiG-29 în Ucraina, a declarat luni prim-ministrul Eduard Heger. El a precizat însă că are nevoie de garanții că propriul spațiu aerian va fi apărat.

Kievul a cerut guvernelor occidentale mai multe arme și echipamente, înainte de o nouă ofensivă a Rusiei în estul Ucrainei. După o călătorie în Ucraina la sfârșitul săptămânii trecute, Heger a spus că guvernului său i s-a cerut să furnizeze Ucrainei avioane de luptă MiG-29, de concepție sovietică, și obuziere autopropulsate Zuzana, de fabricație slovacă, discuțiile fiind în curs.

Sfârșitul „dependenței de MiG-uri”

Premierul slovac a spus că guvernul său dorește să se îndepărteze de dependența de MiG-uri în orice caz, deoarece  „nu se poate susține” echipamentul sovietic fără o „relație” cu Rusia.

„Acesta este un echipament pe care vrem să-l terminăm oricum, pentru că așteptăm avioane F-16”, a spus el, referindu-se la avioanele fabricate în SUA pe care Slovacia este programată să le primească în 2024.

El a spus că Slovacia este „într-o discuție foarte intensă cu partenerii noștri” despre cine ar proteja spațiul aerian al țării. „După aceea”, a adăugat el, „ne putem gândi să vorbim despre acest echipament și în ceea ce privește Ucraina”.

Întrebat dacă aceasta înseamnă că Slovacia ar putea transfera unele avioane în Ucraina, dacă primește anumite garanții de la partenerii occidentali, el a răspuns: „Despre asta vorbim, da”. Heger nu a oferit o cifră cu privire la câte MiG-uri ar putea oferi Slovacia, țara având 12 asemenea aparate, scrie Politico.

Bratislava a implementat deja un schimb în ultimele zile, trimițând un sistem de apărare aeriană S-300 în Ucraina și primind în contrapartidă un sistem de rachete american Patriot.

Trupe ucrainene, antrenate pe pământ slovac

Fără un sfârșit rapid al războiului, unii oficiali occidentali au sugerat că Ucraina ar trebui să treacă de la utilizarea armelor proiectate de sovietici. Dar o astfel de mișcare ar ridica întrebarea cum – și unde – vor fi antrenate trupele ucrainene să folosească arme și sisteme fabricate de occidentali.

Întrebat dacă guvernul său ar fi deschis să permită trupelor ucrainene să se antreneze pe pământ slovac, Heger a spus că „avem această discuție”.

Slovacia a apărut în ultimele săptămâni ca un aliat ferm al Ucrainei, făcând eforturi pentru accelerarea aderării Kievului la UE și oferind asistență țării pe măsură ce urmărește aderarea.  Heger a spus că Uniunea Europeană „nu se poate opri” și trebuie „să ajute Ucraina până când va câștiga”.

Și în timp ce Slovacia se bazează în mare măsură pe petrol și gaze rusești, Heger a spus că lucrează pentru a reduce dependența țării. „Încercăm să facem tot posibilul și să ne pregătim pentru deconectarea cât mai curând posibil de la petrolul și gaze rusești”, a spus el.

„Dar avem nevoie de solidaritate”, a spus el. „Suntem la capătul lanțului”, a menționat premierul, adăugând că Slovacia ar cere „garanții” din partea unor țări că „vor tranzita ceea ce avem nevoie – oamenii noștri nu pot rămâne fără gaz sau petrol”.

author avatar
Tudor Borcea
725 afisari

15 COMENTARII

  1. Slovacia are mig 29????? SI noi ne prabusim cu raiele astea de 21? WTF??? CAT DE PROSTI SUNTEM BAAAAH????

    • bai nu-i acelasi 29 arata a avion si poate fi foarte usor upgradat la 4.5 pe cand 21? vai de pla noastra! ala e cu difuzor frontal, design pe care nu l-a folosit nimeni vreodata cu exceptia dillimacilor de rusnaci

  2. Imi place sinceritatea judetului Slovacia.Trimite acolo MIG-urile ca sa fie doborate si sa scape de ele.Deja sistemele S300 trimise Ucrainei au fost facute tandari.Probabil cumpara F 16 sa isi alimenteze siderurgia daca tot au oprit rusii materiile prime.

  3. Sistemele s-300 care au intrat în Ucraina au fost bombardate. Nici n-au apucat să le monteze. Să trimită și niscaiva miguri să le ducă și p-alea la fier vechi. Pacifiștilor!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger