Cauta

ECDC a dat ordinul: se interzic sărbătorile în statele UE

Crăciunul și Anul Nou se petrec doar în propriile case

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a cerut statelor din Uniunea Europeană să interzică întâlnirile persoanelor din familii diferite și din generații diferite pe perioada sărbătorilor de iarnă, în contextul creșterii infectărilor cu varianta Delta, dar și al presupusei amenințări Omicron. Totodată, instituția a solicitat aplicarea unor restricții mai dure și vaccinarea cu doza de rapel la 3 luni de la schema completă.

România, deși este în zona verde și cu o scădere continuă a numărului de cazuri, internări și decese, va trebui să impună din nou restricții în perioada sărbătorilor de iarnă. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a cerut în mod expres tuturor țărilor din UE să aplice astfel de măsuri, coroborate cu vaccinarea rapidă cu doza de rapel a celor care au împlinit trei luni de la schema completă. ECDC a transmis că sunt necesare acțiuni urgente și solide pentru a reduce transmiterea, pentru a atenua povara deja grea asupra sistemelor de sănătate și pentru a proteja pe cei mai vulnerabili în lunile următoare.

Acest lucru înseamnă reintroducerea și consolidarea rapidă a restricțiilor pentru a reduce transmiterea în curs de desfășurare a variantei Delta, pentru a încetini răspândirea Omicron și pentru a menține la un nivel gestionabil asistența medicală legată de Covid-19 și povara bolii. ”Aceste măsuri includ evitarea adunărilor publice sau private mari, încurajarea folosirii măștilor faciale, contactele reduse între grupuri de persoane în medii sociale sau de lucru, munca la distanță, extinderea testării și supravegherea epidemiologică atentă a contacților. Autoritățile ar trebui să ia în considerare recomandarea evitării întâlnirilor persoanelor din familii diferite și generații diferite în timpul sărbătorilor de iarnă, precum și recomandarea luării de precauții suplimentare în timpul călătoriilor. Deși proporția cazurilor cu Omicron rămâne scăzută, dacă resursele o permit, supravegherea epidemiologică a contacților ar trebui să fie prioritizată pentru cazurile probabile sau confirmate cu această variantă Covid, indiferent de statusul vaccinal, în timp util și cât mai complet posibil”, se precizează într-un comunicat al ECDC.

Crește mortalitatea în rândul vaccinaților

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor recunoaște însă că cele mai mari îngrijorări sunt legate de creșterea infectărilor cu Delta în rândul vaccinaților, înregistrându-se și creșteri ale deceselor.

”Situația epidemiologică de ansamblu din UE/SEE este caracterizată încă printr-o rată ridicată de notificare a cazurilor și o rată scăzută, dar în creștere lentă, a mortalității, determinată de transmiterea în curs a varianta Delta. Aceasta rămâne în prezent varianta cea mai răspândită”, susține ECDC. Pe de altă parte, instituția consideră că, pe baza predicțiilor realizate prin modelare și în funcție de avantajul de creștere și de nivelul de evaluare a răspunsului imun, este posibil ca Omicron să devină varianta dominantă în UE/SEE în primele două luni ale anului 2022.

În ce privește severitatea bolii cauzate de Omicron, care s-a dovedit extrem de scăzută până acum, ECDC crede că datele sunt în prezent prea limitate pentru a evalua acest lucru cu suficient nivel de încredere. ”Cu toate acestea, chiar dacă severitatea bolii cauzate de Omicron este egală sau mai mică decât severitatea Delta, transmisibilitatea crescută și creșterea exponențială a cazurilor vor depăși rapid orice beneficii ale unei severități potențial reduse. Prin urmare, se consideră foarte probabil ca Omicron să provoace spitalizări suplimentare și decese, pe lângă cele deja așteptate în previziunile anterioare care iau în considerare doar Delta”, mai arată ECDC.

Doza a 3-a, administrată de urgență

Deși admite că eficiența vaccinurilor în cazul Omicron este scăzută, ECDC cere administrarea rapelului pentru cei cu schema completă de vaccinare, în parte pentru Omicron, dar în principal pentru varianta Delta, care a început să facă ravagii printre vaccinați. Rapelul trebuie administrat tuturor celor care au trei luni de la vaccinarea cu schema completă. În contextul apariției Omicron, Israelul se pregătește să vaccineze populația și cu a patra doză, dând, astfel, tonul pentru viitoarele măsuri europene.

Ultimele stiri

  • Europa nu-și poate permite să se decupleze de China!
  • Cea mai puternică armată din lume nu are încredere în inteligența artificială?
  • Habemus… campioana!
  • Incendiu puternic în nordul Capitalei. Fumul gros, vizibil de la mare distanță/S-a emis RO-ALERT
  • Accident în Capitală. Au fost implicate un autobuz și un autoturism/Mai mulți călători, la spital
  • Protest spontan la Registrul Comerțului București. Activitatea cu publicul, suspendată/Ce solicitări au salariații
  • Firea, candidatul PSD la Primărie, a anunțat proiectele pentru Capitală
  • Scandal de proporții în Dâmboviţa! Persoane rănite, în urma unui conflict/Poliţiştii au tras focuri de avertisment
  • Piedone, ironii la adresa lui Ciolacu: „Văd c-ai mai albit în ultima lună! Stresat? Ești bine?”
  • Are sau nu șanse Iohannis să devină secretar general al NATO? Băsescu, opinie tranșantă – VIDEO
  • Exit mobile version