AcasăPoliticaAre sau nu șanse Iohannis să devină secretar general al NATO? Băsescu,...

Are sau nu șanse Iohannis să devină secretar general al NATO? Băsescu, opinie tranșantă – VIDEO

Fostul președinte Traian Băsescu e de părere că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, nu are nicio şansă să ajungă secretar general al NATO.

Mai mult, fostul lider de la Cotroceni nu îi dă prea mari șanse lui Iohannis nici la una dintre funcțiile de la vârful Uniunii Europene (UE).

Băsescu: „La NATO nu are nicio șansă”

„Dânsul stie mai bine ce aspirații are. Eu, din ce știu, ca proceduri și practici ale acestor instituții, la NATO nu are nicio șansă. În ceea ce privește o funcție înaltă la UE, șef de Comisie, de Consiliu, șeful politicii externe sau președintele Parlamentului, una din funcții e exclusă, cea de președinte a Parlamentului. Mai rămân trei – acolo sunt Franța, Germania, Olanda, adică marii contributori, ce faci cu ei?”, a afirmat Traian Băsescu, duminică seară, la Digi24.

Potrivit fostului șef al statului, „e greu de presupus că din trei funcții, una va fi alocată României”.

Băsescu: „Eu îi doresc succes, dar…”

Din câte a spus Băsescu, e nevoie de o „bătălie diplomatică formidabilă” pentru a obține una dintre cele trei funcții disponibile.

„Eu îi doresc succes, dar trebuie o bătălie diplomatică formidabilă pentru a obține una dintre cele trei funcții disponibile. Foarte probabil, PPE va rămâne cel mai mare partid și va avea posibilitatea să opteze pentru opțiunea de președinte al Comisiei Europene, unde deja au anunțat-o pe Ursula von der Leyen ca opțiune.

În același timp, Franța spune Mario Dragi, care e un mare economist, a fost și premier al Italiei, ca neutru. Aici e problema lui. Nu îi contestă nimeni calitățile, dar e neangajat politic. Iar pentru PPE ar fi foarte dificil să ia un tehnocrat care nu vine la grup, când este chemat”, a explicat Băsescu.

Traian Băsescu: „Primul favorit este Ursula von der Leyen”

Fostul șef al statului spune că n-ar vota-o pe Ursula von der Leyen, pentru un nou mandat, din două motive. „Rămâne de văzut. Oricum, primul favorit este Ursula von der Leyen, cu care a plecat PPE în această campanie. Dacă mă întrebați, eu nu aș vota-o, pentru povestea cu vaccinurile și pentru povestea cu Green Deal”, a mai adăugat Băsescu.

În momentul în care a fost întrebat dacă diplomația românească este suficient de puternică încât să îi asigure președintelui Iohannis o funcție înaltă în Uniunea Europeană, Băsescu a răspuns că nu este, „dar poate fi suficient de insistentă”.

author avatar
Andrei Coman
818 afisari

4 COMENTARII

  1. WeCeul din Romana n-are Presedinte, poate isi depune candidatura

  2. @ Acest gregar, acest coiote
    Acest turmento-patiote
    Exprimă și opinii care,
    Te-apucă burta de căcare,
    Superficial, aprofundat.
    Cum dcă-i să lucrezi la stat,
    Sunt bani de luat
    Că d-aia-i sta
    Și pentru stat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger